Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Ocenie Schematu Instalacji Co

przemo0036

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do pomp nie potrzebne zawory roznicowe ,brak pompy na powrocie do kotła do ochrony powrotu

Opublikowano

podłogówka na wyjściu zaworu 4D. Pompa na powrocie do kotła.

Opublikowano

Aby zaw 4-D zapewniał ochronę powrotu, podłogówka musi być wpięta równolegle do grzejników, ale przed pompą grzejników,

Druga sprawa to obieg kotłowy - albo będzie na grawitacji czyli krótkie grube rury - min 5/4"+ zaw 4-D też min 5/4"

albo na powrocie do kotła musi być pompa kotłowa wymuszająca obieg przez zaw 4-D

Opublikowano

No masz na talerzu)Dodam jeszcze tylko że rura do naczynia stal 1" lub Cu 28 i sugeruje jak wyjscie z kotła 6/4 by było to 4D również 6/4 u mnie wyjscie 6/4 i nie chce za bardzo działać grawitacja na 5/4  I pętle w OP rozsądnej długości do 80m a nie tak jak niektórzy x2 

post-32948-0-84764400-1454837965_thumb.png

Opublikowano

Aby zaw 4-D zapewniał ochronę powrotu, podłogówka musi być wpięta równolegle do grzejników, ale przed pompą grzejników,

Druga sprawa to obieg kotłowy - albo będzie na grawitacji czyli krótkie grube rury - min 5/4"+ zaw 4-D też min 5/4"

albo na powrocie do kotła musi być pompa kotłowa wymuszająca obieg przez zaw 4-D

w celach szkoleniowych zapytam czy gdy pompa na powrocie do wymuszenia obiegu w 4D to obowiązuje zasada że naczynie 0,7x wys.podnoszenia pompy nad najwyższy punkt instalacji?

Opublikowano

Będą rury 5/4 i krótkie odcinki bo kotłownia ma tylko 3.5m2 pięć defro ekr10kw bo dom ma 94m2. W stropie jest piana 30 cm więc powinno dać radę. Wracając do shematu zastanawia mnie jeszcze ta pompa do cwu, czy jest wogule potrzebna?. Bojler będzie nad piecem i czy grawitacyjnie by nie poszło?. Podłogówka powinna być tak wpięta?

Opublikowano

w celach szkoleniowych zapytam czy gdy pompa na powrocie do wymuszenia obiegu w 4D to obowiązuje zasada że naczynie 0,7x wys.podnoszenia pompy nad najwyższy punkt instalacji?

Oczywiście, że tak

Opublikowano

dokładnie taki sam schemat mam u siebie i zastanawia mnie problem, lub może tak musi być że jak się załącza pompa od bojlera to siłownik zaworu mocno kręci zaworem aż do 60-80% otwarcia aby utrzymać zadaną na wyjściu zaworu np. 37 stopni. Może coś jest nie tak w tym schemacie?

Opublikowano

Schemat jest dobry, tylko winna są przepływy - na instalację np zaw 4-D podaje ok 50% wytworzonego przez kocioł ciepła,

jak włącza się pompa CWU, to praktycznie całe ciepło jest pchane w bojler, więc automatyka wariuje z powodu braku lub nadmiaru ciepła za zaw 4-D.

Opublikowano

no właśnie, a może jest na to jakiś sposób, może w inne miejsce przepiąć zasilanie bojlera? np. z pionu kotła pierwszy zasilić zawór 4-D a powyżej dopiero bojler.

Opublikowano

boler to podłącz na ostro od kotła i powrót w kocioł mozesz nawet podłaczyć przez zaworek spustowy jesli jest możliwość podejscia i tyle pompa i automatyka sobie poradzi

Opublikowano

Po to masz zawór 4d żeby regulował.

Opublikowano

w sumie masz rację, w narożniku kotła od góry mam 2 wyjścia, 1/2 i 3/4 cala. Wykorzystam 3/4 na zasilanie bojlera.  

Opublikowano

Po to masz zawór 4d żeby regulował.

No tak ale drażni mnie że często kręci tym zaworem prawie w skrajne położenia.

Opublikowano

Ale on właśnie do tego jest stworzony :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.