MikiQ Opublikowano 31 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Chcę dołożyć do istniejącej instalacji siłownik zaworu 3D sterowany pogodówką ((aktualnie Womix sterowany ręcznie) i od razu wymienię też sterownik w kotle (aktualnie kentronit wrt-14 - to jest jakaś porażka) na Tech st-480. Czy ktoś posiada ten sterownik i może coś o nim napisać? W instrukcji tego sterownika znalazłem info że obsługuje on także pompę ogrzewania podłogowego, która wyłączana jest po osiągnięciu zadanej temperatury. Chcę mieć tak zrobione że pompa od podłogówki chodzi cały czas a siłownik będzie zmieniał nastawy zaworu w celu podniesienia lub obniżenia temperatury wody zasilającej o.podłogowe, to w jaki sposób podłączyć pompy do tego sterownika skoro ja u siebie w całym domu mam ogrzewanie podłogowe i tylko trzy grzejniki (2 łazienki i garaż). Chyba, że istnieje możliwość zmiany ustawień sterownika st-480 żeby pompa od podłogówki chodziła cały czas?
sargonax Opublikowano 31 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zamiast st-480 kupił bym k1p v2 od defro. Miałem oba i zostałem przy k1p. Cene mają bardzo podobną.
astan67 Opublikowano 31 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2016 st-580 pid z checia odstapie. Jest bardzo elastyczny. Zakup kwiecien 2015
tcw Opublikowano 1 Lutego 2016 #5 Opublikowano 1 Lutego 2016 Chcę dołożyć do istniejącej instalacji siłownik zaworu 3D sterowany pogodówką ((aktualnie Womix sterowany ręcznie) i od razu wymienię też sterownik w kotle (aktualnie kentronit wrt-14 - to jest jakaś porażka) na Tech st-480. Czy ktoś posiada ten sterownik i może coś o nim napisać? W instrukcji tego sterownika znalazłem info że obsługuje on także pompę ogrzewania podłogowego, która wyłączana jest po osiągnięciu zadanej temperatury. Chcę mieć tak zrobione że pompa od podłogówki chodzi cały czas a siłownik będzie zmieniał nastawy zaworu w celu podniesienia lub obniżenia temperatury wody zasilającej o.podłogowe, to w jaki sposób podłączyć pompy do tego sterownika skoro ja u siebie w całym domu mam ogrzewanie podłogowe i tylko trzy grzejniki (2 łazienki i garaż). Chyba, że istnieje możliwość zmiany ustawień sterownika st-480 żeby pompa od podłogówki chodziła cały czas? Posiadam ten sterownik i nie ma najmniejszego problemu zeby pompa podłogowa pracowała cały czas przecież to aktualnie womix a po przeróbce zawór z siłownikiem ustawia temp podłogi a nie sterownik wiec podłączasz i chodzi nastawiasz w sterowniku 50 st pompa podłogowa co raczej jest nie realne zeby tyle puszczać na podłogę bo kto tam wysiedzi przy ciagłej pracy z temp zasilenia 50 st więc skoro będziesz zasilał temp niższą to pompa pracuje nonstop u siebie też mam ręczne sterowanie przy -20 na podłogę zasilenie 33 a tak jak teraz +5 to tylko 25-26 a pompa chodzi cały czas ,,wnioski praktycznie nie odczuwam że podłoga jest ciepła dopuki na dworze nie spadnie do -20:) dlatego zastanawiam się nad czasowym zasilaniem wyższą temp i rozłączaniem pompy wtedy chociaż przez jakiś czas podłoga byłaby cieplejsza ,a to mozna osiągnąc za pomocą regulatora pokojowego czy to byłoby lepsze rozwiązanie nie wiem napewno nie tańsze pozdrawiam
MikiQ Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor #6 Opublikowano 1 Lutego 2016 Posiadam ten sterownik i nie ma najmniejszego problemu zeby pompa podłogowa pracowała cały czas przecież to aktualnie womix a po przeróbce zawór z siłownikiem ustawia temp podłogi a nie sterownik u siebie też mam ręczne sterowanie przy -20 na podłogę zasilenie 33 a tak jak teraz +5 to tylko 25-26 a pompa chodzi cały czas ,,wnioski praktycznie nie odczuwam że podłoga jest ciepła dopuki na dworze nie spadnie do -20:) dlatego zastanawiam się nad czasowym zasilaniem wyższą temp i rozłączaniem pompy wtedy chociaż przez jakiś czas byłoby cieplej ,a to mozna osiągnąc za pomocą regulatora pokojowego pozdrawiam Tylko że w instrukcji jest napisane że jak podepne pompę o. podlogowego do sterownika pod wyjście podłogowe to on ją wyłączy po osiągnięciu zadanej temperatury. A jak ty to masz podłączone?
tcw Opublikowano 1 Lutego 2016 #7 Opublikowano 1 Lutego 2016 ale kiedy osiągnie ? ile puszczasz na podłogę żeby było ciepło ? u mnie jest własnie wpięte normalnie tam gdzie powinno pod wyjscie podłogowej i nastawione temp min 25 max 55 i chodzi cały czas
MikiQ Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor #8 Opublikowano 1 Lutego 2016 Ok. A zaworem z siłownikiem steruje ST-480? Masz podogówkę?
MikiQ Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor #9 Opublikowano 1 Lutego 2016 Posiadam ten sterownik i nie ma najmniejszego problemu zeby pompa podłogowa pracowała cały czas przecież to aktualnie womix a po przeróbce zawór z siłownikiem ustawia temp podłogi a nie sterownik wiec podłączasz i chodzi nastawiasz w sterowniku 50 st pompa podłogowa co raczej jest nie realne zeby tyle puszczać na podłogę bo kto tam wysiedzi przy ciagłej pracy z temp zasilenia 50 st więc skoro będziesz zasilał temp niższą to pompa pracuje nonstop u siebie też mam ręczne sterowanie przy -20 na podłogę zasilenie 33 a tak jak teraz +5 to tylko 25-26 a pompa chodzi cały czas ,,wnioski praktycznie nie odczuwam że podłoga jest ciepła dopuki na dworze nie spadnie do -20:) dlatego zastanawiam się nad czasowym zasilaniem wyższą temp i rozłączaniem pompy wtedy chociaż przez jakiś czas podłoga byłaby cieplejsza ,a to mozna osiągnąc za pomocą regulatora pokojowego czy to byłoby lepsze rozwiązanie nie wiem napewno nie tańsze pozdrawiam Tylko że zaworem też steruje sterowniki ST-480 do którego wpięta jest pogodówka.
tcw Opublikowano 1 Lutego 2016 #10 Opublikowano 1 Lutego 2016 Ja sam mieszam ręcznie nie mam ani pogodowego ani pokojowego regulatora tak jest opisane w instrukcji IV.2. Zawór, Zawór 1 i 2 Opcje te służą do ustawienia pracy zaworu mieszającego. Wbudowany moduł sterujący pozwala na obsługę jednego zaworu bez dodatkowych urządzeń. Jeśli instalacja wymaga jednak użycia dodatkowych zaworów wystarczy do sterownika ST-480 podłączyć dodatkowy moduł sterujący zaworem (np..: ST-431N). Do sterowania takimi zaworami służą parametry zawarte w podmenu Zawór 1 oraz Zawór 2. czyli ja rozumiem że bez dodatkowych urządzeń sterownik obsłuży ten twój siłownik ale najprościej zadzwonić do TECHa na serwis czy infolinie sprzedaży i mieć pewność ja ze swojej strony mogę tylko powiedzieć o tym co mam u siebie bo hydraulikiem absolutnie nie jestem i też tu na forum męczyłem ludzi z instalacją bo mi spieprzyli kape Pytania techniczno-serwisowe:[email protected]Telefony:+48 33 875 93 80+48 33 330 00 18+48 33 875 19 20+48 33 870 47 00
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.