Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Keller Dual 15Kw - Problem Z Temperaturą C.o

Dominik2104

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. jestem posiadaczem kotła KELLER DUAL 15kW na ekogroszek ze sterownikiem TECH'a EL-480zPID oraz regulatorem pokojowym KELLER kel 162116.

FOTO:
001kocioldwup.jpg

1272.jpg

sterownik-KELLER-przewodowy.jpg

Mój problem jest taki, iż mam ustawioną temperaturę zadaną C.O 60st, a dogrzewa się max do 61st. wentylator non stop chodzi, czasami powoli,czasami szybciej. moje pytanie brzmi: czy piec nie powinien się dogrzać o kilka st więcej niż zadana a wentylator powinien się wyłączyć? Jeśli będzie potrzeba porobię dodatkowe zdjęcia instalacji, spalanego paliwa etc.
Proszę o wyrozumiałość gdyż jestem zielony w tych sprawach. :)
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź,
Dominik.

Opublikowano

Witaj tak ma być kolego sterownik z pid tak działa ze piec pracuje cały czas oscylując koło temp. zadanej zwiększając lub zmniejszając swoją moc.

Natomiast zatrzymanie wentylatora nastąpi wtedy gdy temp. na piecu urośnie 5  stopni ponad zadaną wtedy sterownik przejdzie w tryb nadzoru.

Opublikowano

a jest  możliwość, że temperatura sama podbiła się o te kilka stopni i wentylator się wyłączył ? miałem taką sytuację w tym roku.

Opublikowano

To może się zdarzyć np. Gdy kocioł się dogrzewa czyli akurat chwilowo zaczyna pracować z większą mocą i w tym czasie nastapi odcięcie odbioru ciepła np. przez zamknięcie zaworów termostatycznych na grzejnikach (właśnie pomieszczenia osiągnęły właściwą temperature)

Opublikowano

Mam jeszcze taką sytuację, że zawór który jest podłączony pod sterownik jest otwarty (automat) gdy pompa od C.O nie chodzi i mam grzejniki w domu ciepłe. to normalne ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.