MikiQ Opublikowano 27 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witajcie, w zeszłym roku miałem problem z ogrzewaniem podłogowym tzn. był zamontowany zbyt mały zawór 3D z termostatem. Zawór został wymieniony na Womix już o odpowiedniej wielkości i manualny żeby można było zamontować sterownik pogodowy, ale z górą w dalszym ciągu jest problem. Na belce mam zamontowanych kilka przepływomierzy i w dwóch pomieszczeniach nie jestem w stanie osiągnąć przepływów ponad 1,5 litra, a są to pokoje z panelami na podłodze i jest w nich trochę chłodniej. Czy jest możliwe żeby pompa była za słaba zamontowana?
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Jak pamiętam, to pompę ocenialiśmy prawie na styk, ale najpierw skręciłbym na mniejsze przepływy ogrzewanie na parterze i te na piętrze w których jest ciepło . Jakie masz przepływy na parterze? Jakie rury ( średnica) do rozdzielaczy?
MikiQ Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Na parterze już skręciłem, wprawdzie nie mam przepływomierzy więc nie wiem jakie są ale są poodkręcane maksymalnie jeden obrót. Rury tak na oko 1 cal.
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Jak masz ciepło na parterze to jednak spróbuj trochę poskręcać te zawory - po ok 1/4 obrotu i sprawdź jak reaguje góra, Pewnie będzie trzeba mocniejszą pompę
MikiQ Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Sprawdziłem sobie teraz dokładnie i prawie wszystkie zawory na dole są otwarte na 1/4 obrotu, poza łazienką i wiatrołapem - 1 obrót, więc za bardzo nie mam z czego przykręcać. Troszkę je skręciłem ale już więcej chyba się nie da. Pompa tak jak pisałem wcześniej 25-60-180.
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 27 Stycznia 2016 To niestety pompa 25/80 jest potrzebna.
sambor Opublikowano 27 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Tam nie potrzeba pompy z autoadaptem, może być Wilo, LFP, Halm, lub Grundfoss, kolejność przypadkowa. Pompa musi być energooszczędna.
MikiQ Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Dzięki bardzo. A jaką firmę najlepiej wybrać żeby działa bez problemu. Słyszałem opinie, że najlepszy jest Grundfos.
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Może być, LFP robi na ich licencji i jest tańsza.
MikiQ Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor #13 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Czyli w moim przypadku LFP Sprinta 25/80. Znalazłem info że obroty są sterowane elektronicznie. Czy to się sprawdzi w moim przypadku?
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 30 Stycznia 2016 We wszystkich nowych pompach masz sterowanie elektroniczne - w chińczykach też
MikiQ Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor #15 Opublikowano 30 Stycznia 2016 To już wiem, że jest jakaś norma. A jak się to sprawdza? Nie ma z tym żadnych problemów przy podłogówce?
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Jest kilka metod regulacji - najlepsza jest jest płynna, a do podłogi niezbyt nadaje się np praca z autoadaptem
MikiQ Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor #17 Opublikowano 30 Stycznia 2016 To, że z autoadaptem się nie nadaje to wiem, bo pompa i tak cały czas musi pracować więc byłoby to bez sensu. Czyli pompa ze sterowaniem elektronicznym najlepiej się sprawdzi przy ogrzewaniu podłogowym? Pytam ponieważ znalazłem sklep który chyba miał nadwyżkę tych z "biegami ręcznymi" i mógłbym jeszcze taką kupić.
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Możesz kupić taką pompę, tylko sprawdź ile ona prądy zjada, pewnie ok 100W
MikiQ Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor #19 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Te normalne 100. Z elektronicznym sterowaniem niecałe 60 - będzie to sprawnie działać? Nie będę miał pro błędów z za małym przepływem na górze?
mati1980 Opublikowano 2 Lutego 2016 #20 Opublikowano 2 Lutego 2016 U mnie niestety podobna sytuacja tyle że łazienka na dole nie grzeje. W jaki sposób skręcacie przepływ zeby był większy lub mniejszy na podłogówce. Ja mam zamontowane małe skrzynki ( nie znam się ale chyba rtl to się nazywa)w ścianach a w nich normalne zawory termostatyczne z regulacją od 20 do 50 . W łazience nic nie daje regulacja tą głowicą więc ją wykręciłem. w głównych skrzynkach rozdzielających brak regulacji. Mieliście może problem z trzestrzącą podłogą i kaflami w momencie gdy podłoga się rozgrzewa ( wszędzie ale nie w łazience) Czy to coś groźnego. Zaczęło tak się dziać gdy wymieniłem piec. ( stary był przewymiarowany i chodził na temp max 50 oC. Teraz gdy kocioł daje temp wody 60-65 w niektórych częściach podłogówki słychać stuki i dziwne naprężenia jakby kafle miały poodpadać ( tam poskręcałem tymi zaworami na 35) PS nie wiem jak tu wstawić zdjęcie tej skrzynki chociaż takie posiadam. Proszę o pomoc .
MikiQ Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor #21 Opublikowano 2 Lutego 2016 W jaki sposób ograniczasz temperaturę zasilania podlogowki? Wygląda na to że nie ograniczasz i walisz 60 stopni w podłogę? Długo już tak grzejesz?
Ryszard Opublikowano 3 Lutego 2016 #22 Opublikowano 3 Lutego 2016 PS nie wiem jak tu wstawić zdjęcie tej skrzynki chociaż takie posiadam. Witam. Aby dodać zdjęcia do postu należy: Kliknąć w czarny przycisk „Więcej opcji” w prawym dolnym rogu. Pokaże się: „Wybierz plik”, kliknąć w przycisk z tym napisem i wybrać plik z komputera, a następnie zatwierdzić przyciskiem: „Załącz ten plik”. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 3 Lutego 2016 #23 Opublikowano 3 Lutego 2016 Miałeś zawory RTL do regulacji temp podłogi , musisz te głowice założyć z powrotem na te zawory, inaczej cała podłoga popęka.
MikiQ Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor #24 Opublikowano 11 Lutego 2016 Czy kolega zrobił coś z tą podłogówka?
MikiQ Opublikowano 2 Listopada 2017 Autor #25 Opublikowano 2 Listopada 2017 W dalszym ciągu mam problem z odpowiednim przepływem na rozdzielaczu na górze. W tym momencie rozwiązałem to tak zmniejszyłem przepływ na dolnym rozdzielaczu tak do 1 litra i podniosłem temperaturę na zaborze 3 d ale to chyba nie jest dobre rozwiązanie bo pięć spala więcej groszku. Czy mogę zamontować jeszcze jedną pompę na powrocie z górnego rozdzielaczu? Mam możliwość upchnąć ja w górnym rozdzielaczu tylko nie wiem czy nie będzie jej słychać albo zamontować ja w kotłowni np pod sufitem żeby była jak najdalej od pieca. Czy da się to tak zrobić bez dodatkowego osprzetu typu sprzęgło i żeby to działało? Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.