dworak Opublikowano 23 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Witam Mam chyba problem z ustawieniami pieca metal fach seg 25 25kw sterownik tigra firmy kom ster A więc tak powierzchnia budynku to około 100 m2 wiem że piec jest za duży ale kupiłem go w okazyjnej cenie. Budynek nieocieplony tylko okna plastiki,pali się cały czas więc teraz przy minus 10,15 stopniach temperatura 42 stopnie zadana jest odpowiednia bo w domu jest około 23 stopni , jednak węgiel się wg mnie nie dopala tak jak trzeba przesłona od wiatraka jest otwarta na max a popiół jest taki twardy. Tutaj filmik z ustawieniami i pokazaniem jak pali się w piecu Co trzeba zmienić w ustawieniach żeby z węgla był sam popiół kaloryczność ekogroszku 25-27 kj płaciłem 900 zł za tonę w workach.
Artex1 Opublikowano 23 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Moim zdaniem to po pierwsze masz byt niska temperaturę co szkodzi kotłowi minimalna 65-68 po drugie kocioł ci pracuje nonstop i pewnie sporo opału pochłania co do niedopalonego węgla to najwyraźniej podajesz za duzo lub za często węgiel skupił bym sie na regulacji tych parametrów niestety nie znam sterownika więc ustawień nie potrafię podać
dworak Opublikowano 30 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 30 Stycznia 2016 hmm wiem że jest za niska temperatura ale ciężko osiągnąć temperaturę zadana nie wiem dlaczego węgiel niby się dopala ale faktycznie cały czas jest jakby w trybie regulacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.