Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Licznik Czasu Pracy Silnika Pieca Z Podajnikiem

nex1983

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sambor, każdy wie co mam na myśli.

Opublikowano

Maniek masz ten wczesniejszy motoreduktor?

• 1 rok później...
Opublikowano

Stosował ktoś z was może jakiś licznik do czasu pracy silnika podajnika? Z wszelakich wyliczeń wynika iż praca silnika w piecach defro przez 1 minutę to zużycie 0.5kg węgla.

Mam zamiar zastosować taki licznik i wpiąć go równolegle w pracę silnika, dzięki czemu będzie zliczal całkowity czas jego pracy. Licznik ten ma naliczanie sekundowe, jest na 230v więc można go wpiąć bezpośrednio pod silnik. Po 24h można sobie odczytać całkowity czas jego pracy i policzyc spalanie. Czas pracy w minutach pomnożyć przez 0.5 i mamy zużycie w kg. Kiedy chcemy możemy go sobie zresetować. Dzięki temu jesteśmy w stanie dokładnie sprawdzić ile piec nam pali przy danej temperaturze na zewnątrz.

Mam zamiar kupić taki:

lt920-v-licznik-czasu-pr_2779.jpg

http://automatyka.elstat.com.pl/p29625,lt920-v-licznik-czasu-pracy-elektroniczny-sterowanie-do-230vac.html

Witam kupiłem taki licznik jak w temacie i pytanie gdzie podepnę przewód fazowy do którego wtyku w liczniku

Opublikowano

Nie ma znaczenia gdzie podłączysz przewód fazowy (1 czy 2), nie musisz wiedzieć który przewód to fazowy.

Tak jest w prądzie zmiennym, nie ważne z której strony żarówki dochodzi przewód fazowy.

Jak dobrze pamiętam to trzeba jakieś styki krosować, aby wyświetlało format czasu jaki nam odpowiada.

Ten licznik jest dobry, brak przekłamań czasu. U mnie przelicznik 5.3 grama na sek.

Opublikowano

Nie ma znaczenia gdzie podłączysz przewód fazowy (1 czy 2), nie musisz wiedzieć który przewód to fazowy.

Tak jest w prądzie zmiennym, nie ważne z której strony żarówki dochodzi przewód fazowy.

Jak dobrze pamiętam to trzeba jakieś styki krosować, aby wyświetlało format czasu jaki nam odpowiada.

Ten licznik jest dobry, brak przekłamań czasu. U mnie przelicznik 5.3 grama na sek.

Czytałem gdzies stare posty Twoje Oldek i to podawanie to jest suchego miału

Opublikowano

Teraz mieszam końcówkę miału (faktycznie wysechł elegancko) który mi pozostał z poprzedniego sezonu

z grochem, też nie widzę wilgoci (1miał /3 groch). Teraz tak jak napisałem 5.3 g/sek i sprawdza się to

od początku sezonu. Jakoś wcześniej pisałem 4.7 g/sek dla samego miału, może był to mój błąd

z powdu krótkiego okresu testów. A palnik to ekoenergia 25-35 kw.

Ale jutro mam mieć dostawę miału (podobno kruszony węgiel) i jak będzie w miarę suchy

to za kilka dni naiszę ile tego miału na sek. podaje.

Opublikowano

Ale jutro mam mieć dostawę miału (podobno kruszony węgiel) i jak będzie w miarę suchy

to za kilka dni naiszę ile tego miału na sek. podaje.

Coś tak na oko widać że trochę potrwa zanim napiszę jak jest z miałem.

Przyszedł dziś, ale mokry jak spod rynny w worek  :angry:

Opublikowano

Oldek a co Ci daje palenie miałem u mnie podajnik na miale chodzi 50 minut a na eko 32 minuty na dobe ,dlatego założyłem licznik czasu pracy dla porównań a jak u Ciebie to wygląda

Opublikowano

O ooo fajnie ze podałeś bo ja pierwszy sezon pale w kotle z podajnikiem i przepalam miał który kupiłem do starego pieca. Zastanawiałem się czy nie ze dużo spała wsadu bo teraz to wychodzi jakieś 17-18 kg dobę. Rozumiem ze eko będzie palił wg twojej statystyki 36% mniej co by przełożyło się na Ok. 12-13 kg na dobę.

Opublikowano

a czy jak jeden zmienil samochod na inny samochod i 2 zrobil to samo to ma znaczyc ze oboje mniej spalaja? zadnych danych odnosnie jaki mial a jaki ekogroch a Ty wyciagasz juz wniosku ze bedziesz o konkretna ilosc mniej spalal. A co jesli mial i eko beda mialy ta sama wartosc opalowa, albo eko nizsza niz mial?

Opublikowano

no to na samej wartosci opalowej masz 15 % roznicy :)

Opublikowano

post-73893-0-78627900-1510751770_thumb.png

Oldek a co Ci daje palenie miałem u mnie podajnik na miale chodzi 50 minut a na eko 32 minuty na dobe ,dlatego założyłem licznik czasu pracy dla porównań a jak u Ciebie to wygląda

Dlaczego miał ? Chcę zobaczyć czym bardziej ekonomiczniej będę ogrzewać. Kocioł z podajnikiem mam od końca lutego i praktycznie
małe doświadczenie w jego obsłudze.W spadku po miałowcu zostało mi 3t. miału który kupiłem luzem po 420 zł.
Spalałem samego miału ok. 30 kg/dobę, co daje ok 13 zł. dniówki, teraz ten miał jest po 550 zł. więc 16.5 zł dniówki.
I aby się przekonać czym będzie ekonomiczniej palić, kupiłem 3 x po 2t. różnych groszków, od jednego dostawcy,
w sierpniu domówiłem 2t. miału też z tej samej firmy. Doszedł tak jak pisałem, mokry jak szmata. Nie mam jak go wysuszyć,
w kotłowni na full, do pralni mam zakaz, garaż zajęty. A osiągnięcia, z tego co czytam w postach to jestem cienias, albo za ciepło się trzymam.
W załączniku moje osiągi na podstawie odczytu z tego licznika. Nie ma się czym chwalić. <_<
Czy spalam groch 25MJ, czy ten 28MJ, spalanie podobne. Jakby w różnych workach ten sam opał był  :angry:

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam 

Chciałem zapytać się jak macie podpięty ten licznik czasu pracy? Ja kupiłem taki

https://allegro.pl/oferta/licznik-wskaznik-czasu-pracy-timer-sekundy-minuty-8393651517

Ale nie wiem czy to był dobry zakup i to jest licznik do takiego mierzenia. Chciałem też wiedzieć ile piec pali na codzien i na jakich ustawieniach jest najoszczędniejszy. Chodzi mi oto ze Przy kazdym załączeniu podajnika licznik włącza się  prawidłowo, tylko przy każdym włączeniu traci jakieś 2-3sekundy zanim naliczy kolejne sekundyale najpierw wyskakuje nazwa producenta potem model i dopiero później zaczyna liczyć dalej. Mam go tak podpiętego że jak nie działa podajnik to licznik nie ma zasilania, dopiero jak się uruchamia podajnik to włącza się od nowa z zapamiętanym czasem pracy podajnika. Zna ktoś ten licznik? Bo nie wiem czy kupiłem zły licznik czy źle podpiąłem.

Opublikowano
7 godzin temu, toudi100 napisał:

,,,, Zna ktoś ten licznik? Bo nie wiem czy kupiłem zły licznik czy źle podpiąłem.

Nie znam tego "wielofunkcyjnego" przekaźnika czasowego firmy Termoplus.
Podkreśliłem wielofunkcyjny, bo moim zdaniem spotkałem się z przekaźnikami czasowymi bardziej wielofunkcyjnymi.

@toudi100 przekaźnik czasowy źle zainstalowałeś.
Wymaga on stałego zasilania podpiętego pod zaciski przekaźnika czasowego nr. 11 - przewód neutralny i nr. 12 - przewód fazowy. 
Natomiast zaciski nr. 4 i nr. 5 służą do podpięcia beznapięciowego przycisku (realizowane są komendy START i STOP).

Taki beznapięciowy zestyk możesz zrealizować poprzez zastosowanie separacji za pomocą przekaźnika z cewką na napięcie 230V, wpiętego równolegle do zasilania silnika podajnika.

ps.
W instrukcjach podanych przez producenta sterownika, nigdzie nie znalazłem funkcji "licznika moto godzin".   

Opublikowano
9 godzin temu, toudi100 napisał:

Chciałem zapytać się jak macie podpięty ten licznik czasu pracy? Ja kupiłem taki

myślę że troszkę przelicytowałeś i przesadziłeś z funkcjonalnością. W celach amatorskich wystarcza licznik z postu 

Bym pomógł ale na sucho trudno czyta się instrukcje.

Opublikowano
1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał:

ps.
W instrukcjach podanych przez producenta sterownika, nigdzie nie znalazłem funkcji "licznika moto godzin".   

Czyli kupiłem nie taki licznik co trzeba bo to przekaźnik:) Wiesz podjarałem się czytając ten temat , mówię kupię sobie taki. Wpisałem w Alledrogo licznik czasu pracy i wszedłem w to ogłoszenie a tam wyczytałem że do podajnika to ciach zamówiłem. 

Dalej nie rozumiem do czego służą te zaciski do beznapieciowego przycisku. Czego komenda start/stop?

Dla mnie to wyższa matematyka separacji przekaźnika z cewką :)  W takim razie musze zamówić inny licznik.  sprawdzę jeszcze raz ogłoszenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.