Janusz30 Opublikowano 3 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich serdecznie :) Sprawa dotyczy nowego domu - obecnie w stanie SSO, a dokładniej instalacji CO. Zapotrzebowanie dla domu na cele grzewcze + CWU wynosi zgodnie z projektem budowlanym - 21640kWh/rok. Będzie 15cm styropianu na elewacji (na zakładkę), okna 3-szybowe (zmiana z 2-szybowych w projekcie) . Piwnica żelbetowa została ocielona 10cm XPS (praktycznie w całości pod ziemią – dom na zboczu). Poddasze żelbetowe, ocieplone zostało styropianem 5cm pod krokwy+15cm między krokwie. Parter + piętro praktycznie wszędzie podłogówka + dodatkowo grzejniki drabinkowe w łazienkach. W piwnicy + garaż na obecną chwilę planuje zamontować grzejniki (nie we wszystkich pomieszczeniach). W projekcie niestety nie znalazł się żaden schemat instalacji CO więc po przestudiowaniu kilku wątków z tego forum postanowiłem sam coś narysować. Jeśli chodzi o źródło ciepła – planuję zakupić kocioł na węgiel + 2 bufory po ok. 1200l. Bufory zastana zakupione bez ocieplenia – sam to wykonam. Kocioł np. Defro Optima komfort 30kW. Mam komin systemowy Leyera fi 220 – wysokość 10m. W kotłowni mam wykonaną „zetkę”. W załączniku przesyłam schemat instalacji CO z prośbą o ewentualne opinie odnośnie konfiguracji. Piwnica nie będzie ogrzewana cały czas. Będę chciał tam utrzymać temp. np. 12oC – na razie. Posadzka parteru będzie ocieplona 10cm warstwą styropianu na zakładkę. Z obiegu grzewczego piwnicy chciałbym zasilić grzejniki drabinkowe w łazienkach. Na parterze będzie w salonie dodatkowo kominek przepalany od święta. Co do moich pytań do schematu to: - czy ten kocioł o mocy 30kW będzie wystarczający pod taki bufor? - czy 160m2 podłogówki dla 1 pompy to nie za dużo? I może rozbić to na dwie pompy? - czy warto pchać się w sterowanie podłogówką termostatami pokojowymi? Np. w sypialni i pokojach dzieci? - jaki sterownik tu zastosować który obsłuży wszystkie pompy? - czy zasobnik 300l na 2+3 będzie ok (w tym 4 mężczyzn)? - czy na obiegu wody użytkowej (zimnej) muszę zastosować dodatkowo pompę cyrkulacyjną? Przyłącze będę miał z wodociągów. W domu na zasilaniu będzie zamontowany filtr do wody. Po moich wstępnych wyliczeniach te 2400l wody podgrzane do temp. np. 85oC powinno wystarczyć w największe mrozy do ogrzewania podłogowego na ponad 30h – w teorii. Z góry dziękuję za każdą sugestię i poradę. Pozdrawiam schemat_co.pdf
Janusz30 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #2 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam W załączniku przesyłam zmodyfikowany schemat - bardziej czytelny. Zamiast dwóch buforów będzie jeden - 2000l - po przeanalizowaniu miejsca w kotłowni. Prośba do forumowiczów o ewentualny komentarz i podpowiedź do problemów oznaczonych w chmurkach. Pozdrawiam schemat_co_po korekcie.pdf
odpowietrznik Opublikowano 6 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Czy zawór VTC serii 500 pełniący rolę ochrony powrotu kotła nie powinien być zamontowany jak poniżej?
KubaSko Opublikowano 6 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam Ja bym podłączył powrót z cwu tuż przy kotle, pompę dał na zasilanie i za nią zawór zwrotny. Odnośnie twoich pytań: - kotłem o mocy 30 kW , bufor 2000 l od 20 do 90 stopni będziesz ładował 5,5 godziny. Zmagazynujesz w nim 165 kWh. Jeśli dasz większy kocioł czas ładowania będzie krótszy - widzę że na drugim schemacie te 160 m2 podzieliłeś na dwie pompy. Jedna pompa 25-60 powinna dać radę tej podłogówce ale żeby być pewnym należałoby to policzyć - nie watro kupować termostatów do pokoi -Do takich instalacji proponuje sterownik plum ecomax 850i lub jego odpowiednik viteco ecotouch 850i lub tak jak proponujesz tech. - 300 l wystarczy (250 dla kobiety i 50 L dla 4 chłopa :) - jeśli chodzi ci o cyrkulacjęc.w.u. to zależy jak daleko masz do najdalszego punktu poboru ciepłej wody. Pamiętaj że cyrkulacja generuje straty ciepła w zasobniku Odnośnie pomp to wszędzie 25-4 wystarczy. Średnice są ok Pozdrawiam
Gość Digitrax Opublikowano 6 Stycznia 2016 #5 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Powroty z rozdzielaczy są źle połączone. Powrót z grzejników skutecznie będzie podgrzewać powrót z podłogówki a wtedy zawory 3D od podłogi i ich sterowniki będą zamykać stale zawór.
sambor Opublikowano 6 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Czy zawór VTC serii 500 pełniący rolę ochrony powrotu kotła nie powinien być zamontowany jak poniżej? Dlaczego?
sambor Opublikowano 6 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam Ja bym podłączył powrót z cwu tuż przy kotle, pompę dał na zasilanie i za nią zawór zwrotny. DLACZEGO? Odnośnie twoich pytań: - kotłem o mocy 30 kW , bufor 2000 l od 20 do 90 stopni będziesz ładował 5,5 godziny. Zmagazynujesz w nim 165 kWh. Jeśli dasz większy kocioł czas ładowania będzie krótszy Poczytajcie najpierw posty kolegi Jarka o jego Kalvisie o problemach z odbiorem ciepła w jego instalacji , kocioł 30kW może być za duży do takiej instalacji, Ten schemat pierwotnie powstał dla kotła na drewno, nie wiem czy jest sens pchać sie w taką rozbudowę przy kotle na węgiel wystarczy solidny kocioł na miał o odpowiedniej mocy i palenie 1x na dobę Jak chcesz palić węglem to kup podajnik na eko i spoko.- koszty instalacji będą mniejsze, większy spokój i trochę komfortu.
Janusz30 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor #8 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam Dziękuję Panowie za odzew i cenne uwagi. W odpowiedzi na podesłane sugestie: - generalnie w planie był zakup kotła 25kW, jednak właśnie przez wzgląd na skrócenie czas podgrzania bufora dałem trochę większy. Gdzieś ze starszych postów na tym forum był podawany przelicznik 80l na każdy 1kW pieca, - powrót z rozdzielaczy grzejników rozumiem mam dać tam gdzie wpinam powrót z CWU? Gdy powrót z CWU dam na powrocie do pieca nie będę miał możliwości grzania CWU z bufora - tam mi się wydaje. - ilość pomp zwiększyłem po pierwszym spotkaniu z Instalatorem i po przeczytaniu kilku postów również z tego forum. Pompy będą elektroniczne więc przy dwóch zużycie energii elektrycznej nie powinno znacznie wzrosnąć w stosunku do jednej. - co do samego sterownika - sprawa otwarta. Ostatnia uwaga odnośnie kosztów, tutaj akurat zgodzę się, że sam zakup pieca i bufora może nie odstrasza, bo wychodzi niecałe 7000 zl - czyli w cenie kotła na eko. Ale będę musiał również wykonać płytkę fundamentową w piwnicy pod bufor. Dodatkowo dochodzi koszt samych rur 6/4" i ocieplenie tego wszystkiego + robocizna. Pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 6 Stycznia 2016 #9 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Dlaczego? bo- ze strony producenta ESBE chyba ze coś pomieszałem) Jeżeli tak to sor tylko spytałem) VTC500_98140298_utgB (3).pdf
jarekr Opublikowano 6 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Witam Dziękuję Panowie za odzew i cenne uwagi. W odpowiedzi na podesłane sugestie: - generalnie w planie był zakup kotła 25kW, jednak właśnie przez wzgląd na skrócenie czas podgrzania bufora dałem trochę większy. Gdzieś ze starszych postów na tym forum był podawany przelicznik 80l na każdy 1kW pieca, - powrót z rozdzielaczy grzejników rozumiem mam dać tam gdzie wpinam powrót z CWU? Gdy powrót z CWU dam na powrocie do pieca nie będę miał możliwości grzania CWU z bufora - tam mi się wydaje. - ilość pomp zwiększyłem po pierwszym spotkaniu z Instalatorem i po przeczytaniu kilku postów również z tego forum. Pompy będą elektroniczne więc przy dwóch zużycie energii elektrycznej nie powinno znacznie wzrosnąć w stosunku do jednej. - co do samego sterownika - sprawa otwarta. Ostatnia uwaga odnośnie kosztów, tutaj akurat zgodzę się, że sam zakup pieca i bufora może nie odstrasza, bo wychodzi niecałe 7000 zl - czyli w cenie kotła na eko. Ale będę musiał również wykonać płytkę fundamentową w piwnicy pod bufor. Dodatkowo dochodzi koszt samych rur 6/4" i ocieplenie tego wszystkiego + robocizna. Pozdrawiam Witam . Ja mam Kalvisa 25 kW . Po walkach z kotłem , ustawieniami, jestem bardzo zadowolony . Pewnie teraz nie ma tych 25 kW ba nawet 20 kW nie ma , ale nie ma to większego znaczenia . Wybrałem Kalvisa , bo nie ma konkurencji na rynku , jeśli chodzi o objętość komory zasypowej ( mowa o kotłach typowych ) . Warto sobie poczytać moje posty . https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20130-problem-z-temperatura-kot%C5%82a/
Janusz30 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Witam Po radach forumowicza sambora odnośnie montażu kotła z podajnikiem na ekogroszek pozwoliłem sobie wprowadzić modyfikację na moim schemacie. Głównie za tym rozwiązaniem przemówiła wygoda i oczywiście mniejsze nerwy przy paleniu na full ładując bufor. Dodatkowo pewne modyfikacje wprowadziła żona - głównie chodzi o pokoje gdzie zamiast podłogówki mają zostać zainstalowane grzejniki. Wczoraj byłem również oglądnąć piece na ekogroszek marki Defro - sprzedawca zaproponował kocioł o mocy 25kW. Jakież było jego zdziwienie jak powiedziałem że szukam czegoś o mocy max 12kW;) Zrobiłem sobie dodatkowo analizę na stronie ciepło właściwe.pl gdzie moje zapotrzebowanie max. wynosi 7,4kW przy -20oC, a tak to średnio 3,4kW. Zgodnie z projektem wychodzi trochę więcej. Zakładając nawet przelicznik 50W/m2 - daje ok. 13kW. Prosiłbym o uwagi odnośnie schematu i ewentualnie propozycję pieca. Tak po kolei: - Ogniwo eko plus 10kW ( w przedziale mocy 3-10kW) lub 16kW (4,8-16) - Skam-P Premum - ma kocioł o mocy 7 i 12kW. - Defro Eko Duo 12kW - Galmet EKO-GT KWP 12kW Dobrze by było aby fabryczne sterowniki obsłużył - pompę CWU, dwie pompy do CO (najlepiej sterowane osobno), pompę do podłogówki. Z góry dziękuję za pomoc. schemat_co_po korekcie_2.pdf
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Nie zadziała, brak obiegu kotłowego
nex1983 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Defro Komfort Eko, sterownik k1v2 techa w nim zamontowany obsługuje pompę Cwu, pompę cyrkulacji, 3 zawory wbudowane do obsługi pomp z silownikami zaworów miegszających, we wszystkich pogodòwka. Jeszcze do tego dodatkową pompę.
marekd Opublikowano 10 Stycznia 2016 #14 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Poczytaj sobie o tym kotle Defro i sterowniku na forum a potem kombinuj z opalem . Ja bym bral te dwa z gory co pisales.
Janusz30 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #15 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Nie zadziała, brak obiegu kotłowego Poprawiłem. Defro Komfort Eko, sterownik k1v2 techa w nim zamontowany obsługuje pompę Cwu, pompę cyrkulacji, 3 zawory wbudowane do obsługi pomp z silownikami zaworów miegszających, we wszystkich pogodòwka. Jeszcze do tego dodatkową pompę. Ok poczytam. Poczytaj sobie o tym kotle Defro i sterowniku na forum a potem kombinuj z opalem . Ja bym bral te dwa z gory co pisales. Pokombinować z opałem, tz? schemat_co_po korekcie_3.pdf
orzech1976 Opublikowano 10 Stycznia 2016 #16 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Powinno być jeszcze sprzęgło
Gość Digitrax Opublikowano 10 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Może bez sprzęgła się obyć i zaworu termostatycznego do ochrony powrotu pod warunkiem że będzie pompa kotłowa spinająca bezpośrednio wyjście i powrót kotła.
Janusz30 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor #18 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Powinno być jeszcze sprzęgło Wg. dtr producenta można zastosować sprzęgło, mostek obejściowy lub tak jak radzi Digitrax pompę dozująco-mieszającą. Tak więc chyba sobie daruję.... Może bez sprzęgła się obyć i zaworu termostatycznego do ochrony powrotu pod warunkiem że będzie pompa kotłowa spinająca bezpośrednio wyjście i powrót kotła. Generalnie na schemacie chciałem odwzorować schemat z dtr'ki producenta. na stronie 17 - rysunek 16 z zaworem termostatycznym. Na tym schemacie jest również zawór różnicowy i nie wiem czy u mnie tez należy go zastosować. Dodatkowo mam pytanie odnośnie pompy powrotu. Rysunek 15 pokazuje że nie jest ona wymagana pod warunkiem zastosowania dwóch zaworów 4D na zasilaniu grzejników i podłogówki. Śledzę również inne wątki na tym forum i jest ono dość często stosowane, czy to oznacza że jest ono lepsze? Odpada jedna pompa z zaworem 3d, na rzecz zaworu 4d z siłownikiem. Podłączenie.pdf rysunek 16.pdf
Gość Digitrax Opublikowano 11 Stycznia 2016 #19 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zrób to najprościej jak się da. Zainstaluj tylko pompę kotłową z filtrem i zaworem zwrotnym. Nie potrzeba wtedy sprzęgła lub TZM. Powrót zawsze dogrzany będzie. Pozostałe pompy napędzą swoje obiegi.
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2016 #20 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Na 250m2 dałbym trochę większy kocioł np Ogniwo 16kW, w nim sterownik obsługuje pompę kotłową
pruchnik Opublikowano 12 Stycznia 2016 #21 Opublikowano 12 Stycznia 2016 A możesz mi podesłać na PRIV ten schemacik edytowalny ? na jego bazie wykonałbym swój i również poddał do analizy na forum :)
Janusz30 Opublikowano 28 Października 2016 Autor #22 Opublikowano 28 Października 2016 Witam po dłuższej przerwie. Panowie zwracam się z prośbą o ocenę wykonanej instalacji. Do dwóch punktów instalacji mam uwagi. Instalator zamontował mi na obiegu kotłowym zawór 3D - niestety sterownik K1Pv4 obsługuje w standardzie tylko jeden zawór 3D (podłogówka) więc wymieniony zostanie na termostatyczny - model VTC512 55oC na 6/4". Można dokupić oczywiście dodatkowy sterownik MZ w Defro i siłownik i tez by to działało ale moim zdaniem po co mam ładować się w dodatkowe koszty i komplikować cały układ. Druga sprawa to martwi mnie trochę to iż najpierw zostało wykonane zasilanie na pompy na dom a następnie rura z kotła wraca na zawór 3D (docelowo na termostatyczny). Czy jest to prawidłowe rozwiązanie? W sterowniku jest wyjście na czujnik powrotu więc pewnie Pompa CO i tak będzie pracować jako priorytetowa..... KOTŁOWNIA_DO KONSULTACJI.PDF KOTŁOWNIA_SCHEMAT BLOKOWY.pdf
Gość Digitrax Opublikowano 29 Października 2016 #23 Opublikowano 29 Października 2016 Tak na szybko:- brak sprzęgła hydraulicznego- źle wpięty powrót z CWU- źle podłączony powrót z podłogówki
sambor Opublikowano 29 Października 2016 #24 Opublikowano 29 Października 2016 Najlepsze jest to , że po roku nadal jest źle, uwagi jw Inst powinna wyglądać jak poniżej I proszę nie zamieszczać rys w pdf, tylko w jpg
KubaSko Opublikowano 29 Października 2016 #25 Opublikowano 29 Października 2016 Panowie jeśli jest sprzęgło to raczej zawór vtc zbędny. Pompa 60 na obieg kotłowy i powrót będzie wygrzany. Przerabiałem to u siebie sprzęgło idealnie zabezpiecza powrót
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.