Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Idealny Płomień,jaki

Gredy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Kociołka dolnego spalania,cieszę się z jego użytkowania  i  teraz kombinuje z różnymi ustawieniami tego kotła. Zmniejszony palnik,palenisko i dawkowanie powietrza itp,itd . Moje pytanko tyczy się ,jaki jest najefektywniejszy  płomień. Do jakiego ideału powinniśmy dążyć.  

Ostatnio po paru godzinach palenia u mnie pojawił się taki dziwny płomień hehe aż nagrałem :D

Normalnie przeważają  odcienie żółtego,z niewielkimi płomykami niebieskiego. 

Wyczytałem że jest to chyba dość gorący płomień i że za gorący tez nie jest najlepszy ,może zaszkodzić dla kotła. Tylko tyczyło się do pieca z podajnikiem! Prawda to?  Czy w DS z szamotem tez tak jest ? 

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o wypowiedzenie się w temacie.

Jak możecie wklejcie jakiś filmik ze swoim spalaniem. 

Mam możliwość kombinacji ,chciał bym wiedzieć do czego dążyć :)

Pomożecie ;) ? 

Ps. Szukałem podobnych tematów ,ale nie nic podobnego nie znalazłem :/ Jeśli słabo szukałem ,poproszę o link :)

Pozdrawiam Grzegorz  

Opublikowano

gredy nagraj film czyms lepszym bo sa spore przeklamania 

Opublikowano

Nie napisałeś czym palisz to trudno porównywać.

Opublikowano

Kolor płomienia w głównej mierze zależy od ilości powietrza do spalania . Im płomień jaśniejszy (żółto biały ) tym spalanie jest pełniejsze . Kolor żółto czerwony to już efekt nepełnego spalania a za barwę czerwoną odpowiada niespalony wegiel czyli sadza w spalinach . Sadza pojawia się w momencie kiedy płomień jest chłodzony przez płaszcz wodny co przerywa proces dopalania a na wymienniku kotła  powstaje puszysty czarny  kożuch .

No i trzeci objaw z główniejszych to kolor niebieski czyli głównie palący się tlenek węgla ( do zaobserwowania głównie w kotłach GS) po całkowitym odgazowaniu węgla i przejściu do spalania od dołu już w fazie koksu i zbyt wysokim zasypie w stosunku do granulatu paliwa .Poszukaj tematu  "Teorii nigdy za wiele " @heso - tam dowiesz się więcej .

Pozdrawiam

Opublikowano

Moim zdaniem jest super , po lewej jasno żółty a po prawej trochę bardziej niebieski .Gdzieś był zamieszczony filmik jakiegoś super kociołka podczas wzorowej pracy i tak samo to Wyglądało ;-)

Opublikowano

Walczę z ustawieniami nadmuchu żeby uzyskać jak najlepszy efekt ten niebieski to efekt kamery normalnie był różowo fioletowy ciekawe dlaczego z jednej strony bardziej żółty za dużo powietrza dostawalo się pomiędzy drzewem?

Opublikowano

A ile Ci w tej wersji spala drewna ?

Opublikowano

Na tą chwilę dwa zasypy dziennie w temacie mpm podałem wymiary komory zasypowej cwu 120l 55*C podł. 32*C w domu 24-25 *C

Temp spalin 250-270

Opublikowano

A czy w tym płomieniu czegoś brakuje lub jest za wiele

?

Palone debina

żeby uzyskać jednolity płomień należało tak skonstruować komorę spalania żeby cały palnik równomiernie pokrył się żarem , czyli kształt leja albo półwalca i dodatkowo odpowiednio długi czas spalania zasypu dla zbudowania tej warstwy żaru nad dyszą palnika . Swoją drogą dyszę masz dość dużą a jakie potrzeby to nie wiem . Możliwe że dysza jest za duża bo i spaliny raczej w górnych zakresach . Chyba że da się coś jeszcze zrobić w samym wymienniku aby więcej ciepła odebrać .

Dorób sobie jakiś dekiel z małą szybką ( nie pęknie) bo taka kontrola płomienia w przeciągu pod palnikiem jest mało miarodajna .

Opublikowano

Właśnie co zrobić z wymiennikiem żeby odebrać więcej temperatury sam jest czysty i są zawirowacze

Opublikowano

Pozostaje zmniejszyć wielkość palnika i ustawić pod niego  nadmuch. Kocioł nie z gumy już się nie rozciągnie żeby zwiększyć powierzchnię wymiany .Chyba że zacząć budowę od nowa i wykorzystać dodatkowo przestrzeń płaszcza w tej chwili nie wykorzystaną za ceramicznymi bokami w komorze spalania ale wtedy . Boczne ceramiczne ścianki odsunąć od płaszcza tworząc za nimi dwa kanały a gazy z palnika skierować do przodu przez zabudowę w kształcie podkowy z otworem do przodu kotła . Powstanie labirynt i dojdzie ok 1/4 m2 powierzchni wymiany

Opublikowano

Dobry pomysł mam pare cegieł więc sprawdzę :)

Opublikowano

Dzięki panowie za wypowiedzi ,już zaczynam studiować lekturę z linków :) Czyli taki niebieski płomień ,to nic dobrego :/ Powiedzcie jaka powinna być optymalna temp... na wylocie z pieca ??

Opublikowano

Miałem do wczoraj temp na czopuchu 210 -220. Dorobiłem dzisiaj do moich 15szt płomieniówek jakby zawirowywacze w postaci rurek, które powodują że spaliny przechodzą 1,3cm od ścianek płomieniówek i mają wiekszą prędkość. Temp spadła do 170. Komin mam z wkładem żaro.., więc dla komina chyba nie zaszkodzi a sprawność kotła wzrosła.

Opublikowano

Mi się wydaje ze też trzeba myśleć o kominie by go ogrzać bo nie sztuka spaliny wychlodzic do 110*C a z komina przechodzi kondensat do pomieszczeń.

Opublikowano

Mac dałem szamot jak mówiłeś jest pięknie spaliny 210 piec szybko nabrał temperatury widać że sprawność wzrosła komora dopalajaca biała z temp

Opublikowano

Chyba jednak powierzchnia wymiennika ma spore znaczenie. 220 stopni to jest u mnie na czopuchu jak zasypię węgla i on odgazowuje. Na drewnie rzadko przekracza 120. Poza dyszą temperatura taka, że płaskowniki przytrzymujące szamot w pierwszym kanale wygięły się. Z tym że w moim kotle dodano jeden kanał więcej, spaliny mają naprawdę długą drogę do przebycia. Płomień za dyszą obserwowany przez otwory PW jasnożółty.

Opublikowano

Płomień przechodzący w czerwony świadczy o złym spalaniu.Nie zostaje spalona sadza.

Myślałem, że to właśnie sadza jest efektem złego spalania, a tu okazuje się, że źle spalana sadza skutkuje czerwonym płomieniem.  ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.