Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak Panowie spalanie, ja od tygodnia już nie grzeje, tylko woda i recznikowiec dogrzewa w łazience, spalanie 4kg/doba.

Opublikowano

U mnie 1 kwietnia załadowane 125kg jeszcze połowa zasobnika została wiec spoko

Opublikowano

Ja odnośnie spalania aktualnie się nie wypowiem bo w tym tygodniu robiłem modyfikacje w kotłowni zawór 4d + nowa pompa co i (Erpolis narazie zrobiłem tak jak pisałeś bez dodatkowej pompy na obiegu kotlowym- myślę że będzie ok a jak nie to się pomysli)

Faktycznie czekamy na nowe aktualizacje już sporo czasu i nic się nie pojawia...

Opublikowano

Co do aktualizacji to faktycznie od grudnia nici... :(

Opublikowano
  W dniu 9.04.2016 o 04:20, nex1983 napisał(a):

Jak Panowie spalanie, ja od tygodnia już nie grzeje, tylko woda i recznikowiec dogrzewa w łazience, spalanie 4kg/doba.

Next a ile masz zbiornik 

Wychodzi na to ze 100zl by Ci szlo miesiecznie na eko +prad ktory zaciaga piec i pompa CWU noi moze jeszcze cyrkulacja

Zastanawiam sie nad uzyciem nawet grzalki bo zmienilem taryfe na g12 i mysle ze od 22 do 6rano spokojnie moge jechac  i potem zalaczyc od 15-17 i to wystrczy 

Pozdrawiam

Opublikowano

Zmieniłeś taryfę z g11 na g12 z jakiego powodu? Żeby grzać ciepła wodę? Jeżeli tak to totalna głupota bo przez to rachunki dużo wzrosną. Ja mam bojler galmet 140l. Spalanie na samą wodę liczę 3-3.5kg ale dokładnie podam jak już nie będzie trzeba dogrzewac recznikowcem i będę ogrzewal sama wodę. Na pewno mniej niż 4kg/dobę. Dobrze obliczyles że to będą granice około 100zł/miesiąc. Prądem licz sobie tą kwotę x3.

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzilo o zmiane taryfy specjalnie  dla grzania wody -tylko teraz biore pod uwage jak by to wygladalo gdybym np przez miesiac grzal tylko pradem wode .

i jak na ta chwile to z korzystania samej taryfy jestem zadowolony a szczegolowy rachunek moge ukazac za miesiac wtedy kazdy oceni sobie co dobre czy nie .

Obecnie tez caly czas grzeje CWU tylko piecem ale rozwazalem taka probe 

Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
  W dniu 9.04.2016 o 04:20, nex1983 napisał(a):

Na jakich ustawieniach palisz?

Opublikowano

Na Pid

Opublikowano

Przemo to wygas piec i spróbuj grzać wodę prądem. Myślę że szybko ponownie rozpalisz, no chyba że mało używasz cieplej wody.

Opublikowano

Nex a dokładniej, jakie masz parametry PID ustawione, jaka temp zadana i jaka temp CWU, pytam bo może też spróbuję przejść na PID jak Tobie tak mało spala.

Opublikowano

ja przechodzac w tryb letni zmienilem  tylko podawanie w nadzorze na 1s.

post-64974-0-90397000-1460485737_thumb.jpg

post-64974-0-82447600-1460485738_thumb.jpg

Opublikowano
  W dniu 12.04.2016 o 18:12, rafkogm napisał(a):

Nex a dokładniej, jakie masz parametry PID ustawione, jaka temp zadana i jaka temp CWU, pytam bo może też spróbuję przejść na PID jak Tobie tak mało spala.

Ja ustawień fabrycznych nie zmieniałem. Ori pid dla 12kw. Temp zadana 55stopni - temp CWU = temp pieca.

Opublikowano

Ok. Rozumiem, a moc jaką masz ustawioną i jakie masz w nadzorze ustawione? Często wchodzi w nadzór?

Opublikowano

Cały czas jest praktycznie w nadzorze. Ja nie mam ustawiania mocy bo mam 2.2.8 wersję. Nadzór to podawanie 2s przerwa 20min , wentylator 30sek co 20min siła nadmuchu 25 bieg.

Opublikowano

CWU = temp kotła to najlepsza opcja? Jak macie ustawioną cyrkulację CWU?

Opublikowano

Tak jest w tym sterowniku w trybie lato. Cyrkulacja 5min on 5min off przez kilka h w porach najczęstszych odbiorów wody.

Opublikowano

Ja mam pół godziny rano i wieczorem. 1 min co 10 min i jest ok. Rano od razu ciepła z kranu  i wieczorem też. Obecne spalanie zasobnik na 13 dni ok 9-10 kg ale podłogówka czasami się włącza i cały czas na grzejniki mam pompę załączoną. Sterownik na Pid moc 68% resza fabryczne nawet nadmuchu nic nie zmieniałem. Pozdrawiam.  

Opublikowano

Ok dzięki chłopaki za podpowiedź. Snoopi nie wiem czy dobrze jest grzać podłogówką cyrkulacyjne bo są wtedy duże straty, a więc chyba lepiej ją ustawić delikatniej ale non-stop...

Opublikowano

Nic podobnego, ja jak na zewnątrz było ciepło grzalem sam bojler tryb lato, a jak był któryś dzień gdzie było chłodno i w domu temp spadała poniżej 22 zalaczalem np na dobę podlogowke i bardzo szybko lapal gorący powrót.

Opublikowano

Ogólnie teraz trochu grzalem podlogowka trochu sam bojler w zaleznasci od pogody i ostatnie załadowanie 125kg starczyło na 21 dni. Myślę że przy samym grzaniu bojlera 125kg czyli podajnik starczy na miesiąc lekko a może i tydzień dluzej, czas pokaże, dziś zaladowalem i póki co jadę samo CWU, zobaczymy co przyniesie pogoda.

Opublikowano
  W dniu 13.04.2016 o 15:52, rafkogm napisał(a):

Ok dzięki chłopaki za podpowiedź. Snoopi nie wiem czy dobrze jest grzać podłogówką cyrkulacyjne bo są wtedy duże straty, a więc chyba lepiej ją ustawić delikatniej ale non-stop...

jak było zimno to grzałem cały czas a teraz włacza się tylko czasami i powrót też szybko łapie temp. musiałbym cały czas kręcić zaworek termostatycznym od podłogówki.

Opublikowano

Tak to wygląda na grzaniu CWU 55 stopni + recznikowiec w łazience.

Spalanie 3.5kg/dobę dokładnie. Ciekaw jestem czy spadnie jak wylacze całkowicie recznikowiec i pozostanie samo CWU, ale póki co łazienka musi być dogrzana.

post-65332-0-23011000-1460647714_thumb.jpg

post-65332-0-05424700-1460647729_thumb.jpg

Opublikowano

No to extra, a jak wygląda popiół i na ile masz ustawioną korektę podawania, bo tak to chyba się nazywa w Twoim sterowniku? Ja już mam nowszą wersję oprogramowania i mam moc kotła. 

Opublikowano

Popiół ok, węgiel dopalony. Korekta na 0, nie ruszane. Jedyne co jest zmienione w menu serwisowym to wylaczony stały obieg pompy CWU w trybie lato, pompka wlaza się tylko z histereza 5 stopni.