qprmark Opublikowano 13 Grudnia 2015 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, mam do wykonania instalację w domku jednorodzinnym. Chciałbym kupić narzędzia, aby posłużyły mi na dłużej. 1.Czy palnik typu lutlampa na naboje zda egzamin do rur miedzianych max. fi 28. Czy lepiej kupić palnik+butla do lutowania? 2. Klucze hydrauliczne do skręciania- w co się uzbroić i jakiej firmy? Dzięki za odpowiedzi.` Edytowane 13 Grudnia 2015 przez qprmark Cytuj
aTomek Opublikowano 13 Grudnia 2015 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Odpowiem tylko na pytanie nr 1. Palnik na naboje zda egzamin - sam takim przerabiałem instalację w moim domu. Cytuj
qprmark Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor #3 Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Orientacyjnie dałbyś radę powiedzieć ile czasu można popracować na jednym naboju ? Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
maciej1007 Opublikowano 13 Grudnia 2015 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Witam. Z mojej orientacji taki palnik na butle nie jest najlepszym rozwiązaniem.Wiem to,ponieważ obracam się w gronie hydraulików i znam ich komentarze na temat tego palnika.Dobrze pracuje jedynie gdy utrzymujemy płomień w miarę poziomo,lecz gdy przyjdzie nim manewrować po różnymi kątami,nie spełnia do końca swojej funkcji. Ja osobiście gdy robiłem instalację u siebie kupiłem sobie butlę turystyczną i palnik.Instalacja wykonana,18 grzejników,i nie chwaląc się miałem na lucie tylko jeden przeciek. Sprzęt możesz również wykorzystywać do innych celów. A z kluczami to cóż,najlepsze te z PRL,a reszta to ogromny wybór,fantazja i zdolności nabywcze kupującego. Cytuj
piop Opublikowano 13 Grudnia 2015 #5 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Z tego co się orientuję niektóre palniki mogą pracować w dowolnej pozycji inne nie ... kwestia ceny. Cytuj
qprmark Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor #6 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Doprecyzujmy: 1. Palnik na naboje, możliwość pracy w każdej pozycji: 2. Palnik do butli turystycznej: Ma możliwość pracy w każdej pozycji? Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2015 #7 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Palnik do butli ma możliwość pracy w każdej pozycji, tylko kup trochę lepszy a nie za 20zł. Ważna jest też długość węża gazowego, butla raczej stoi na ziemi - szczególnie ta 11kg, do palnika odpowiedni reduktor gazu - wg zaleceń ciśnienia dla danego palnika. Ja np używan starych polskich palników prod firmy Perun Cytuj
maverx Opublikowano 23 Sierpnia 2021 #8 Opublikowano 23 Sierpnia 2021 Palniki Perun są spoko, co do palników na kartacze to nie używałem. Jeśli chodzi o klucze, do mosiężnych gwintów, lub zaworów mogą być zwykłe płaskie. Ale podstawa to chyba żabka, klucz szwedzki zdaje się to się to sie poprawnie nazywa, ja używałem z firmy YATO albo TOYA najczęściej. Warto mieć taką średnią i większą, z płynną regulacją. I tak na oko żeby byłą w miare solidna, bo te najtańsze są miękkie i się rączka na której jest gwint do regulacji wygina przy mocniejszym użyciu 🙂 Do stalowych kształtek albo rur to klucz nastawny typu Stilson jest wygodny. Mam nadzieję, że pomogłem :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi