Remi76 Opublikowano 21 Listopada 2015 #1 Opublikowano 21 Listopada 2015 Witam wszystkich ,jak większość z tu zebranych forowiczów mnie też czeka remoncik i co sądzicie o takiej instalacji czy do obiegu c.w.u. też montować pompę z obejściem i zaworem różnicowym czy wystarczy samam pompa z zaworem zwrotnym . Wszelkie opinie i sugestie mile widziane. Wiadomo trzeba jeszcze dołożyć zawory kulkowe i zwrotne ,kulkowe przy bojlerze i przy rozdzielaczach no i na zasilaniu ale co do zwrotnych i filtrów to licze na wasze sugestie :) Pozdrawiam Remek
hajtaler428 Opublikowano 21 Listopada 2015 #2 Opublikowano 21 Listopada 2015 Schemat ok. Na CO za zaworem 4D grawitacja raczej nie zadziała więc zawór różnicowy do usunięcia - zawór zwrotny za pompą. Jeżeli temperaturą CWU ma się zająć sterownik to tam różnicowy też niepotrzebny i wtedy pompa+ZZ Filtry przed pompami. Zawory odcinające przed filtrami i za pompami. Do podłogówki jak masz możliwość to pompę z zaworem daj w kotłowni. Zamień miejsca wpięcia powrotów podłogówki i CWU Pamiętaj o odpowiedniej średnicy obiegu kotłowego i zaworu 4D i o prawidłowym podłączeniu naczynia
sambor Opublikowano 21 Listopada 2015 #3 Opublikowano 21 Listopada 2015 Podłogówka powinna być wpięta za zaworem 4-D, inaczej skutecznie wychłodzi powrót na kocioł! Elementy regulacji podłogówki - zaw 3-D i pompa w kotłowni. Oczywiście zaw różnicowy od grzejników zbędny.
odpowietrznik Opublikowano 21 Listopada 2015 #4 Opublikowano 21 Listopada 2015 ogrzewanie co.png Witam wszystkich ,jak większość z tu zebranych forowiczów mnie też czeka remoncik i co sądzicie o takiej instalacji czy do obiegu c.w.u. też montować pompę z obejściem i zaworem różnicowym czy wystarczy samam pompa z zaworem zwrotnym . Wszelkie opinie i sugestie mile widziane. Wiadomo trzeba jeszcze dołożyć zawory kulkowe i zwrotne ,kulkowe przy bojlerze i przy rozdzielaczach no i na zasilaniu ale co do zwrotnych i filtrów to licze na wasze sugestie :) Pozdrawiam Remek Chyba źle wpięta podłogówka.Zasilanie jej powinno być zaraz za zaworem 4D (wyjście na instalacje)powrót wpięty na powrocie z instalcji do 4D + zawór zwrotny za pompą na podłogę.
odpowietrznik Opublikowano 21 Listopada 2015 #5 Opublikowano 21 Listopada 2015 Sor kol.Sambor mnie uprzedził)
Remi76 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor #6 Opublikowano 21 Listopada 2015 Panowie dzięki za ekspresową odpowiedz :) jak zrobie poprawki to pozwolę sobie znów poprosić o fachową ocene . Dzięki!!! Całoś instalacji jest na jednym poziomie, parter kamienicy wraz z kotłownią gdzie planuje zamątować też rozdzielacze w niewielkiej odległośći od pieca(w lini prostej 2m) myślę tu przedewszystkim o podłogówce więć pytanie co do pompy i 3D zostawić przy rozdzielaczu czy zamątować jeszcze bliżej pieca?? pozdrawiam
sambor Opublikowano 21 Listopada 2015 #7 Opublikowano 21 Listopada 2015 Montaż zaworu 3-D i pompy w kotłowni to raczej wygoda a nie potrzeba, jak masz mieć wszystko w kotłowni to można zaw 3-D i pompę zastawić przy rozdzielaczu. Ja jednak przeniósł bym to wyżej obok kotła - łatwiej jest regulować zaw 3-D jak się stoi a nie klęczy ;)
Remi76 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor #8 Opublikowano 21 Listopada 2015 Sambor co racja to racja jak klęczeć to do kościoła :) a nie w kotłowni i dodaje na szybko poprawiony schemacik :) namieszałem coś ??? co do pompy i 3D z podłogi przy następnej poprawce przeniosę obok pomp c.o. i c.w.u.
sambor Opublikowano 21 Listopada 2015 #9 Opublikowano 21 Listopada 2015 Dorysuj jeszcze zawory zwrotne za każdą pompą , ten na grzaniu CWU będzie zabezpieczał przed wychłodzeniem wody przez kocioł, a te na obw CO i podłogówki będą zapewniały prawidłową pracę pomp. Oczywiście przed każdą pompą filtr.
hajtaler428 Opublikowano 21 Listopada 2015 #10 Opublikowano 21 Listopada 2015 Filtry dał kolega tylko tak jak na schemacie to źle - filtr zamontuj na poziomej rurze żeby ewentualne zanieczyszczenia się mogły prawidłowo osadzić
Remi76 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor #11 Opublikowano 21 Listopada 2015 Panowie czyżby to było wszystko :) ??? Jak tak to już tylko pozostaje udać się w poniedziałek do notariusza i kupić tą ruderkę i brać się za remont :) Pozdrawiam wszystkich i na pewno do następnego razu.
sambor Opublikowano 21 Listopada 2015 #12 Opublikowano 21 Listopada 2015 Zawór zwrotny podłogówki musi być za pompą, a nie przed zaw 3-D, możesz go dać na powrocie. Ale to szczegół
odpowietrznik Opublikowano 21 Listopada 2015 #13 Opublikowano 21 Listopada 2015 Panowie czyżby to było wszystko :) ??? Jak tak to już tylko pozostaje udać się w poniedziałek do notariusza i kupić tą ruderkę i brać się za remont :) Pozdrawiam wszystkich i na pewno do następnego razu. Nie wszystko :) Źle wpięty powrót z zasobnika (a było dobrze w poście #1 :) )powinien być na powrocie pomiędzy zaworem 4D a powrotnym króćcem kotła
Remi76 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor #14 Opublikowano 22 Listopada 2015 Czy tu chodzą spać ?? Poprawiłem na co zwróciliście uwagę :) Tak jak mówiłę dopiero jestesmy w trakcie zakupu (parter kamienicy 120m) więc wszystko przed nami, dobór pieca z podajnikiem i całą reszte co do pieca jeżeli macie jakieś godne polecenia to chętnie wezmę pod uwage wasze propozycje.Co do instalacji to miedz do rozdzielaczy a po pex . Miedz wydaje mi się że tu czym większy przekrój tym lepszy 28 ,22 czy macie inne propozycje ?? Mieszkanie jeszcze nie kupione ale ogrzewanie już zrobione :) Pozdrawiam i miłego weekendu
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2015 #15 Opublikowano 22 Listopada 2015 Co do wielkości rur nie można tak podchodzić czym większa tym lepsza.Średnica zastosowanej rury zależy od tego jaką musi przenieść moc.Tu można skorzystać z programu doboru rur zamieszczonego przez kol.Sambora w dziale Instrukcje,DTR,artykuły,narzędzia,programy.Już dawno wszyscy śpią a Ty się plątasz po forum ;)
sambor Opublikowano 22 Listopada 2015 #16 Opublikowano 22 Listopada 2015 Nie obracaj kota ogonem!, Aby policzyć średnice rur potrzeba jest moc przesyłana przez te rury. Czyli najprościej - pobrać program SDG ze strony Purmo, policzyć w nim wielkość grzejników i podłogówki oraz moc grzewczą. Wtedy do mocy grzewczej dobieramy rury i moc kotła,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.