papasmurfek Opublikowano 29 Listopada 2015 #76 Opublikowano 29 Listopada 2015 Nie ma co przesadzać z mocą. Szukaj 17kw i będziesz zadowolony. Bierz RBR albo SKAM-P i nie gdybaj.
karoka65 Opublikowano 29 Listopada 2015 #77 Opublikowano 29 Listopada 2015 To już wiem i musze mieć 17-19 kw ale jakiejego producenta jeśli nie możecie tutaj jawnie pisać to nopiszcie propowane marki na pw. Nie wiem czy pisałeś ale jeśli nie to napisz coś o tym co chcesz grzać kotłem o mocy 17 czy 19kW ? Takimi kotłami to trzeba mieć już co grzać :)
sati Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor #78 Opublikowano 30 Listopada 2015 W pierwszych moich wpisach jest co chce grzać ale powtórze dom piętrowy nie ocieplony, 180 m2, okna wymienione, w tym roku ociepliłem strop między dachem wełna 20 cm, plus cwu 200 l. Też chyba uważam że 17-10 kw to wystarczy.
sati Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor #80 Opublikowano 3 Grudnia 2015 A z jakiej firmy ten kocił sekam-p brać bo znalazłem aż 3 wytwórców tych nazw z pleszewa.
SUSPENSER Opublikowano 3 Grudnia 2015 #81 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Jak już pisałem na pierwszej stronie kocioł 17 kW wystarczy. Przy maksymalnej mocy w takim kotle spalanie węgla ma sięgnąć około 80 kg na dobę - porównaj to z ilością węgla, którą spalałeś w zasypowcu to będziesz miał pewność, że tyle wystarczy.
szkodnikbyd Opublikowano 4 Grudnia 2015 #82 Opublikowano 4 Grudnia 2015 80kg / dobę to chyba by musiał okna otworzyć na oścież przy -20 na dworzu
Szczypiorr Opublikowano 4 Grudnia 2015 #83 Opublikowano 4 Grudnia 2015 80kg / dobę to chyba by musiał okna otworzyć na oścież przy -20 na dworzu Przeczytałeś wogólę ? Jak już pisałem na pierwszej stronie kocioł 17 kW wystarczy. Przy maksymalnej mocy w takim kotle spalanie węgla ma sięgnąć około 80 kg na dobę - porównaj to z ilością węgla, którą spalałeś w zasypowcu to będziesz miał pewność, że tyle wystarczy.
sati Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor #84 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Już zdecydowane kupuje 17kw ale ponawiam moje poprzednie pytanie nazwe kotła sekam znalazłem że 3 firmy z pleszewa produkują,czy wszystko jedno z której wezme,czy któraś konkretną macie na uwadze.
karoka65 Opublikowano 4 Grudnia 2015 #85 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Piszą o Skamie z Sekom Łucki ale na niego to sobie poczekasz :)
sati Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor #86 Opublikowano 5 Grudnia 2015 No właśnie ich też znalazłem i nawet dzwoniłem do nich jeśli teraz bym zamówił to na koniec stycznia bym dostał piec.
sati Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor #87 Opublikowano 5 Grudnia 2015 A jeszcze jedno jaki sterownik do tego pieca dobrać żebym miał mało ustawiania bo to będzie pierwszy kocioł tego typu i za dużego doświadczenia nie mam w ustawianiu tych czasów nadmuchu itp.
papasmurfek Opublikowano 5 Grudnia 2015 #88 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Masz do wyboru pelny automat Talos, albo bruli/ecoal. Ja bym na Twoim miejscu brał ze sterownikiem SPP v2. Bardzo rozwojowy sterownik plus bardzo dobre wsparcie.
SUSPENSER Opublikowano 5 Grudnia 2015 #89 Opublikowano 5 Grudnia 2015 A jeszcze jedno jaki sterownik do tego pieca dobrać żebym miał mało ustawiania bo to będzie pierwszy kocioł tego typu i za dużego doświadczenia nie mam w ustawianiu tych czasów nadmuchu itp. Według mnie dla początkującego bardzo dobry jest Talos, a jak chcesz mieć z internetem ale z nastawami to SPP2 lub Bruli. W Bruli ustawiasz podobnie jak SPP2 podawanie/przerwę i nadmuch dla każdego rodzaju węgla, a w Talos tylko korektę wysokości kopca [nie wymieniam temperatur zadanych, stref czasowych itp. bo to nie dotyczy samego procesu spalania]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.