marcinek75 Opublikowano 19 Listopada 2015 #26 Opublikowano 19 Listopada 2015 A czy przy montażu miarkownika trzeba spuszczac wode z kotła?
AdamGuitar Opublikowano 19 Listopada 2015 #27 Opublikowano 19 Listopada 2015 Częściowo z górnej części w celu (jeśli nie ma ) mufy (spawanie) oraz pochwy do której wkręca się miarkownik. To czy jest miejsce do montażu widać po tym czy w bocznej lub górnej części jest gwintowana mufa w płaszczu wodnym. Niektóre są już przygotowane do montażu miarkownika inne zaślepione korkiem.
marcinek75 Opublikowano 19 Listopada 2015 #28 Opublikowano 19 Listopada 2015 Ja mam miejsce zaslepione korkiem z gwintem.
andrzejaslo Opublikowano 19 Listopada 2015 #30 Opublikowano 19 Listopada 2015 Ja mam miejsce zaslepione korkiem z gwintem. Oczywiście musisz sprawdzić jaki masz gwint przed zakupem są miarkowniki 3/4" 1" jak i 1/2"
emus Opublikowano 20 Listopada 2015 #31 Opublikowano 20 Listopada 2015 dalej walczę z tym piecem . 1. Masz przewymiarowany kocioł w stosunku do potrzeb. Zmniejsz moc kotła. 2. Palisz super węglem z Marcela. Przy obecnych temperaturach zewnętrznych powinno się używać paliwa o mniejszej kaloryczności. 3. Temperatury zewnętrzne są wysokie. Poczekaj na temperatury w okolicach 0 stopni i niżej.
marcinek75 Opublikowano 22 Listopada 2015 #32 Opublikowano 22 Listopada 2015 Tam montujesz miarkownik. Czyli nie musze spuszczac wody skoro mam wejscie na miarkownik ciągu?
samuel76 Opublikowano 22 Listopada 2015 #33 Opublikowano 22 Listopada 2015 Nie musisz wody spuszczać do montażu miarkownika. Tylko musisz przeprowadzic szybka akcję : Na miarkownik dajesz uszczelnienie (pakuły). Ubierasz się jak na ulewę Kurtka z kapturem Gogle narciarskie Sucha szmata dookoła króćca Odpowiedni klucz do odkręcenia zaslepki No i czas start.... Odkręcasz - zakręcaszTrochę to strasznie brzmi ale spokojnie dasz radę:) daleko nie popłyniesz
Mario1969 Opublikowano 23 Listopada 2015 #34 Opublikowano 23 Listopada 2015 Na pewno się uda bez spuszczania wody. Tylko może zejść 1 litr lub 50.
grybos1 Opublikowano 24 Listopada 2015 #35 Opublikowano 24 Listopada 2015 Dla instalacji z układem zamkniętym montaż miarkownika robimy tak: 1. odkręcamy zawór spustowy w dole kotła, wyleje się tyle wody aż w instalacji powstanie podciśnienie i przestanie wyciekać. 2. zakręcamy ten zawór i montujemy miarkownik spokojnie bez pośpiechu, Po odkręceniu korka zaślepiającego nic się nie wyleje. 3. Uzupełniamy wodę w instalacji i odpalamy kocioł. Dla instalacji z układem otwartym: Nie znam konstrukcji naczynia wyrównawczego ale jeśli jest możliwość to przytykamy go szczelnie i montujemy miarkownik jak wyżej bez obawy "potopu" w kotłowni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.