szari Opublikowano 24 Maja 2016 #51 Opublikowano 24 Maja 2016 Polecamy jechać na lokalne składy w każdym kupić 2 worki węgla, a później kombinować z nastawami. Z własnego doświadczenia wiem że wolę zapłacić za opał 875 PLN workowanego który znam i którym palę, niż obietnicę *** węgla za 785 PLN + 100 przesyłka. Ale ja przeszedłem na pellet za 250 PLN/t niech spali 5t w porównaniu z 1,5t węgla jestem bardzo do przodu. Nie nie sprzedaje pelletu chyba że na łódki ponad 20t. Wypala się na pył, temperatura na kotle bardzo wysoka 65-70oC zmniejszona zaworem 4D i kozioł nie zarasta.
janklos12 Opublikowano 26 Maja 2016 #52 Opublikowano 26 Maja 2016 Witam, polecicie jakiś węgiel do zakupu na zimę? Mam na myśli sklep/węgiel. Nie zamawiałem jeszcze nigdy przez internet będzie to pierwsza zima w domu. Kupić wyłącznie 1 rodzaj węgla czy może 2? Podzielicie się swoimi doświadczeniami proszę. ja drugi sezon zamawiam tu http://wegiel.nazwa.pl/pl/p/Ekogroszek-Standard-8-25mm-23-MJkg/148 mają dwa rodzaje i obydwa są dobre
wabik222 Opublikowano 7 Czerwca 2016 #53 Opublikowano 7 Czerwca 2016 A jaki ty pellet kupujesz za 250zł/T?
michalwa Opublikowano 16 Sierpnia 2016 #54 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Kupował ktoś w tym roku? https://rowex-sklep.pl/produkty/8-ekogroszek-slonce-26.html
PleszewskieKotly Opublikowano 24 Sierpnia 2016 #55 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Akurat tej strony nie znam,ale możesz na spróbowanie wziąć 1 worek i zobaczysz jak wygląda kwestia jakości opału,najwyżej ponownie się na to nie zdecydujesz. Generalnie zakup opału przez internet będzie tańszy,wliczając w to już koszty przesyłki.
michalwa Opublikowano 24 Sierpnia 2016 #56 Opublikowano 24 Sierpnia 2016 Z tego co jest na stronie wynika że minimum 500 kg więc jednego worka nie kupię
Gość witek1234 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 #57 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Wtrącę tylko taką uwagę:Rastar na swojej stronie podaje np węgiel OII WYSOKOKALORYCZNY,wartość opałowa 29000,popiół 2-3%(sic!). A na zdjęciach widać że na workach pisze:ciepło spalania 26000,kaloryczność 24000,popiół 7%. Parametry węgla z Piasta.Czy to jest węgiel wysokokaloryczny? I po co komu informacja o cieple spalania?Chyba że zdjęcia dotyczą innego opału. A więc uważajcie i dokładnie oglądajcie oferty różnych firm bo można wtopić i potem problem i nerwy. Ps.jedno zdjęcie przedstawia otwarty woreczek a w nim ładny węgielek.Na samym wierzchu leży sobie bryła z pirytem :o . I to ma być paliwo bardzo kaloryczne :lol: . U mnie już podpadli,nieważne czy świadomie to robią czy ktoś im tak zrobił tą stronę.W moich oczach to niewiarygodna firma.
robertokot25 Opublikowano 11 Października 2016 #58 Opublikowano 11 Października 2016 Ja brałem z Bartexu i jest ok - żadnych zastrzeżeń, teraz zamówiłem z superopał - dam znać jak przetestuję
julo23 Opublikowano 16 Października 2016 #59 Opublikowano 16 Października 2016 Ciekawy jestem czy ktoś zamawiał z Tauronu ekogroszek ? http://www.tauron24.pl/dom/strefa-okazji/strefa-oszczednosci/Strony/tauron-ekogroszek.aspx
Gość witek1234 Opublikowano 16 Października 2016 #60 Opublikowano 16 Października 2016 Osiem stów za Sobieskiego czy Janinę pomieszane z czymś mocniejszym...trochę za drogo. Ale do podajnika może być OK bo te kotły nie lubią dużych ilości kalorii. Siarki sporo i popiołu też, z tym węglem to norma,lecz nawet ta mała spiekalność może być problemem w podajniku. Do GS będzie OK, dolniak także może tego paliwa nie strawić.
Gość Opublikowano 16 Października 2016 #61 Opublikowano 16 Października 2016 Janina lub Sobieski z domieszką trzydziestki trójki z Brzeszcz, których właścicielem jest Tauron. Stąd wzięła się ta moc i jednocześnie spiekalność. Zastanawiam się, czy nie będzie problemów ze szlakowaniem związanych z różnicą w temperaturze topnienia popiołów węgla typu 31 i typu 33.
Hubert73 Opublikowano 16 Października 2016 #62 Opublikowano 16 Października 2016 A skarbek ponoć to dawny pieklorz macie jakieś linki zeby kupić ten typ ekogroszku przez internet sprawdzone? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
GieldaPaliw Opublikowano 20 Listopada 2016 #63 Opublikowano 20 Listopada 2016 Pieklorz to nazwa której używała Kompania Węglowa sprzedając ten sortyment węgla z kilku kopalń m.in Bobrei i Piekary - te dwie kopalnie zmieniły właściciela i obecnie sprzedają ten sam produkt jako Skarbek. Pieklorz nadal jest w obiegu choć najlepsze oceny miał ten wydobywany właśnie z Piekar.
Mikesz62 Opublikowano 20 Listopada 2016 #64 Opublikowano 20 Listopada 2016 Tauron przejął bankruta Brzeszcze a ten ma kaloryczzny węgiel i prawdopodobnie z nim mieszają
Wilchelm Opublikowano 27 Listopada 2016 #65 Opublikowano 27 Listopada 2016 Kto w ostatnim czasie kupował w Karenie i jaki konkretnie rodzaj? Szukam potwierdzonych opinii.
Jarcyk88 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #66 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Podbijam pytanie kolegi Wilchelm bo również zastanawiam się nad zakupem u nich węgla.
Silvana Opublikowano 5 Grudnia 2016 #67 Opublikowano 5 Grudnia 2016 a jak z transportem? jak pakowany jest taki ekogroszek, jak transportowany i ile to kosztuje przy zakupach internetowych?
Gość witek1234 Opublikowano 5 Grudnia 2016 #68 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Transport bywa czasem darmowy,trzeba zwrócić na to uwagę.Czasem koszt za transport od 100 do 150 zł za paletę.Zazwyczaj towar jest solidnie opakowany ale wilgotny w środku i często trzeba dosuszać przed użyciem. Przywożą samochodem z windą i rozładunek należy do kierowcy który zrzuci Ci palety przed domem jeśli masz dobry i twardy dojazd bo inaczej zwali tam gdzie dojedzie. Uwaga na kuriera z Poczty Polskiej,oni mają duże auta (bywa 16 ton ładowności).
sati Opublikowano 9 Grudnia 2016 #69 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Uprzedzam przed zakupem węgla z tego sklepu internetowego https://rowex-sklep.pl. Zakupiłem 2 tony. pale już 2 tone żadne ustawienia pieca nie pomagają, kawałki białe i bardzo duża spiekalność.Palnik niekiedy wygląda jak wulkan oblany lawą. Już nigdy tam węgla nie kupie.
Gość Opublikowano 9 Grudnia 2016 #70 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Panowie, nie rozumiem dlaczego robicie doktoraty z krętaczami skoro macie na wyciągnięcie ręki bezpośrednio od producenta, właściciela kopalń: http://www.tauron24.pl/dom/strefa-okazji/strefa-oszczednosci/Strony/tauron-ekogroszek.aspx https://pgg.pl/sklep/index/produkt/id/4%2CRetopal%2B-%2BEkogroszek Bez wałka, bez kamieni, selekcjonowany, co najwyżej może być wilgotny i tyle.
Mario1969 Opublikowano 12 Grudnia 2016 #71 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Węglosmyk??? Czytałem, że Witek1234 miał z tą firmą doczynienia. Czy ktoś kupował niedawno? czy opal jest nadal suchy?
obser Opublikowano 15 Grudnia 2016 #72 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ano przed chwilą zrzucono mi tonę eko z Taurona zakupionego przez Internet z transportem 799 zł.Otworzyłem 3 worki i na wygląd ładny,trochę drobny i trochę za wilgotny,ale z tym nie ma tragedii woda się nie wylewa,taka teraz pogoda.Woreczki fajniutkie,mocne,żaden się nie rozsypał przy wrzucaniu,a to jest rekord.Ostatnio paliłem przez lata Prestige i doszedłem ,że najlepiej kalkuluje się Platinum,ale ostatnio przyszła paleta taka sobie,coś pogrzebali w tym opale.Jeszcze w zasobniku jest na 3 dni,to wypalę,przez ten czas otworzę jeszcze ze worki,niech trochę podeschną i zobaczymy.Transport Poczty Polskiej tragedia.Facet od 7 rano wydzwania,aby mu w czasie wjazdu do posesji wstrzymać ruch na drodze.Do mnie akurat wjeżdża dużo ciężarówek i z tym problemu nie ma.Dzwonił 3x i 15 min przed,abym już wyszedł i czekał na niego przy szosie,a mieszkam bezpośrednio przy niej,szeroki wjazd 7 m.Tragedia.Idę jeszcze 2 wory otworzyć,w przyszłym tygodniu napiszę co się z tym opałem dzieje.
jarrek Opublikowano 15 Grudnia 2016 #73 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Wytypowalem 3 dostawców. Polski Węgiel Dystrybucja i z niego ekomagnum. Ogólnie poleca go producent podajnika który siedzi w moim kotle. Karena (polecana w zasadzie wszędzie) i z niej iskra czerwona lub seledynowa. Adamex Podolsze i z niego Jaret Plus lub Retorter plus. Któryś z powyższych ktoś ostatnio brał?
obser Opublikowano 20 Grudnia 2016 #74 Opublikowano 20 Grudnia 2016 A wię zdam relację z ekogroszku Taurona.Po prostu zrobiłem sobie domową produkcję popiołu i jakiś niewypalonych resztek paliwa.Nie wiem.Oprócz paliwa z TaniOpał.pl jeszcze takiego badziewia nie miałem.Pomijając wilgotność,ale otwieram kilka worków na zapas i stoją parę dni to wyschną.Ekogroszek drobniutki-frakcja do 10-15 mm spala się dobrze na retorcie,dochodzi do temperatury (trzymam 70 st),ale codziennie duże wiadro budowlane popiołu,gdzie przed tem uzbierałó się z 3-4-5 dni.Nie marzę o niczym,tylko jak najszybciej go wypalić i zapomnieć i wrócić do użytkowanego przez ostatnie 5 lat Prestige.To już Clasic palił się o wiele lepiej,ja jedna zauważyłem,że mniej kasy wydaje na najdroższy Platinum.Fakt ,że w ostatnim okresie jakość Prestige jak się trafi,ale przenigdy nie było tak źle.Co już nakombinowałem z powietrzem, z czasami.Choć u mnie w Galmecie 25 kW najlepiej mi to chodzi na ustawieniach fabrycznych, tu co byś nie ustawił,na siłe produkuje odpad.Zastanawiam się,bo przy rozładunku zapakowałem we folię szczelnie 1 worek i leży pod wiatą,czy nie reklamować,bo taki mają system,że trzba im wysłać do działu reklamacji 1 worek nieotwarty produktu i jak uznają reklamację to zwrócą koszty.Tak bardzo mi na nim nie zależy i chyba spróbuję reklamacji,zaiwestuję 15zł za wysyłkę,ekogroszku nie liczę,bo nie żal mi się z nim rozstawać,będzie mniej do spalenia. Ocena negatywna,piec posiadam 9 lat więc już trochę tematu przerobiłem.
obser Opublikowano 20 Grudnia 2016 #75 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Tak więc się zmobilizowałem,bo czekałem na kuriera i szybko spakowałem worek,wysłałem do Taurona,mailem napisałem reklamację i dołączyłem do przesyłki.Wszystko zrobiłem jak piszą na stronie.Ciekawy jestem odzewu.A e międzyczasie zwymyśliłem,że to co mam w zasobniku wypalę,a na święta zasypie Platinum,bo jeszcze mam pół tony,aby chociaż w świeta nie wynosić popiołu.Jeszcze zauważyłem,że ma tak osmolony wymiennik,a w sobotę był wyczyszczony,jakbym nie czyścił 3 tygodnie.Po Nowym Roku pomyślę,co zrobić ,może dać mu na kocioł 90 st,zobaczę.Zdrowych i wesołych Świąt wszystkim użytkownikom życzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.