Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Temperatura Kotła

Odysss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wylewka anhydrytowa (jastrych)  nie jest gipsem - to specjalny rodzaj cementu z dodatkiem kruszywa i innej chemii powodującej lepsze rozpływanie wylewki.

Ma bardzo dobre właściwości wytrzymałościowe - wytrzymałość wylewki C20 lub C25 i dobrze przewodzi ciepło ,

Do ew akumulacji lepszy jest beton, który wolniej się nagrzewa, przez co wolniej oddaje ciepło na zewnątrz do otoczenia.

PS

w 2015 na moich podłogówkach wylano ponad 1500m2 anhydrytu Agilia na następne wylania zapraszam w kwietniu poznasz go z bliska :)

Opublikowano

To jest przeciętne ale technologia taka sama

Ja tylko to wylewam ( a właściwie w imieniu inwestora nadzoruję , wylewa kolega)

http://www.lafarge.pl/wps/portal/pl/3_A_3_B_1-Innowacyjne_Detail?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connectlib_pl/Site_pl/AllProductDataSheet/AllProductConcrete/ProductDatasheet+Exemple_1270561237725/ProductDatasheet

Wylewka zawsze w gruszce, czas lania 300m2 ok 4h

Praca wygląda jak na zdjęciach

post-18578-0-65824700-1452715044_thumb.jpg

post-18578-0-50987000-1452715158_thumb.jpg

post-18578-0-43420100-1452715185_thumb.jpg

post-18578-0-24786800-1452715216_thumb.jpg

Opublikowano

No jakbyś potrzebował pomocnika np. nosić teczkę z papierami,albo osobistego kierowcy za symboliczne 10 k na miesiąc,to bym się przyjął  ;)

Tak na marginesie siarczan wapnia jest również pozyskiwany jako odpad z elektrowni węglowych=czyszczenie tlenków siarki poprzez wapno.

No ale nie będę siał paniki,chociaż jakby tak dzisiejsi inwestorzy wiedzieli ile niezdrowego materiału mają w swojej pięknej nowej chacie hm... :D

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Dzięki za zainteresowanie moim problemem.

Chyba najprościej będzie zmniejszyć moc kotła tak, jak to zaproponował jarekr.

Kiedyś położyłem na ruszt 3 płytki szamotowe i jakby smoły było mniej.

Zastanawiałem się czy nie zmniejszyć pow. rusztu poprzez wstawienie blachy w pozycji pionowej. Dół blachy byłby w połowie rusztu, a góra kończyła by się na dole drzwiczek załadunkowych (w sumie to blacha byłaby w pozycji pionowo-skośnej) tak by spadające w dół drewno zajmowało tylko połowę rusztu od strony palnika. Musiałbym tylko pociąć drewno na krótkie kawałki i ładować w poprzek paleniska. Zmniejszyłbym w ten sposób ilość palącego się drewna.

Co o tym sądzicie?

pozdrawiam

Opublikowano

Tak właśnie mam u siebie zrobione. Między blache a przdnią ściankę kotła wstawiam cegły szamotowe różnych rozmiarów i tak reguluję pow rusztu a przez to ilość palącego się drewna. Nie zapomnij tylko wyciąć otwór na przeciw drzwiczek nad rusztem do przegarniania popiołu i rozpalania.

Opublikowano

Witam.

Andrzej,cały ruszt poziomy załóż szamotem,jeśli tylko palisz drewnem,szczeliny na popiół mogą być po bokach,1-2 cm wystarczy,albo jak kolega powyżej radzi. ;)

Dodatkowo możesz boki kotła również wyłożyć na sucho szamotem,podstawa ruszt musi być równy i czysty z popiołu,wtedy powinno się znacznie lepiej palić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zapomniałem dodać, źe blacha w pionie jest dwrotnie jak napisałeś, tzn dół rusztu jest 3cm większy niż góra wtedy drewno nie będzie się wieszać. W przeciwnym razie będzie się blokowało, mam to sprawdzone

Opublikowano

To jest przeciętne ale technologia taka sama

Ja tylko to wylewam ( a właściwie w imieniu inwestora nadzoruję , wylewa kolega)

http://www.lafarge.pl/wps/portal/pl/3_A_3_B_1-Innowacyjne_Detail?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connectlib_pl/Site_pl/AllProductDataSheet/AllProductConcrete/ProductDatasheet+Exemple_1270561237725/ProductDatasheet

Wylewka zawsze w gruszce, czas lania 300m2 ok 4h

Praca wygląda jak na zdjęciach

Jaka cena z metra z materialem ?

Opublikowano

Ja musiałem trochę przyhamować bestię i zamontowałem takie ustrojstwo ;)

Czy zbyt duży ciąg może być kłopotliwy ?

Druga sprawa to trochę temperatura powyginała blachę od rusztu, przez co staje się bardziej nieruchomy ;)

Jarekr, jak sprawa z dymieniem podczas załadunku przy rozpalonym kotle ?

post-60747-0-39348800-1453396798_thumb.jpg

post-60747-0-46810000-1453396824_thumb.jpg

post-60747-0-26042000-1453396885_thumb.jpg

Opublikowano

Pewnie że za duży ciąg to kłopot , dlatego w takim wypadku należy zamontować regulator siły ciągu . Szyber nie jest dobrym pomysłem. Dla wiedzy co się dzieje w czopuchu potrzebny jest termometr spalin . Teraz nie wyobrażam sobie ustawienia odpowiednich parametrów kotła . Ja kocioł najpierw cały  ładuję potem rozpalam , oczywiście zanim szamotki nie rozgrzeją  się trochę dymi , ile to tra nie sprawdzałem. Pale praktycznie tylko drewnem , węgla niewiele dosypuję pod koniec załadunku drewna ( węgiel pozostał mi po poprzednim kotle ). Mam teraz mega wygodę z tymi swoimi , sterownikami , wentylatorami itp . Absolutnie nie wrócił bym do żadnych stałych szczelin itp . 

Opublikowano

Dzięki za info z tym regulatorem. Nie wiedziałem o nim a musiałem szybko ograniczyć ciąg. Miałem na kominie uspawaną kratkę przeciw ptakom, zalazła sadzą itp, tak że straciłem cały ciąg. Po wywaleniu jej, kocioł szybko spalał opał i zaczął szumieć w tylnej części. Termometru spalin nie dorobiłem się jeszcze... niestety. Ja na noc wrzucam węgiel, stąd ta powyginana blacha, duża temp. Te szamotki masz jak grube ? to są 3cm ? nie zawiesza się drewno przez nie ? Zamawiałeś je w necie ? Super z tym wentylatorem i sterownikiem, mimo ceny, a czytałem że i Nika zadowolona. Może i ja kiedyś o tym pomyśle, w tej chwili to przepalam by nie było minusa w domu.

Opublikowano

Witam.

Jak jesteś na dorobku to proponuję to:

http://a-babiel.pl/Termometr_do_piekarnika_termometr_do_miesa_0_300_C_z_sonda-256.html

Miałem w starym śmieciuchu,ale paliłem tylko drewnem,po 3 sezonach wyczyszczony=stan nowy.

Nieraz go przekręciło do 0,ale sprawny do końca. :D

Na węglu pewnie go z czasem siarka pożre,ale rok dwa powinien wytrzymać,aż się dorobisz lepszego. ;)

Powinien być jak najwyżej w czopuchu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki za radę i pomysł. Tkwiłem w przekonaniu że potrzebuje elektronicznego, a tu wystarczy analogowy, jednak odżałowałem i zamówiłem trochę droższy, gdzieś go Sambor polecał na forum że 4 sezony wytrzymał... zobaczymy :)

Opublikowano

Pewnie że za duży ciąg to kłopot , dlatego w takim wypadku należy zamontować regulator siły ciągu . Szyber nie jest dobrym pomysłem. Dla wiedzy co się dzieje w czopuchu potrzebny jest termometr spalin . Teraz nie wyobrażam sobie ustawienia odpowiednich parametrów kotła . Ja kocioł najpierw cały  ładuję potem rozpalam , oczywiście zanim szamotki nie rozgrzeją  się trochę dymi , ile to tra nie sprawdzałem. Pale praktycznie tylko drewnem , węgla niewiele dosypuję pod koniec załadunku drewna ( węgiel pozostał mi po poprzednim kotle ). Mam teraz mega wygodę z tymi swoimi , sterownikami , wentylatorami itp . Absolutnie nie wrócił bym do żadnych stałych szczelin itp .

miałem podobny problem i rozwiązało go zastosowanie zawirowywaczy

jak narazie jeden mu wystarcza ewentualnie 2gi czeka

poniżej masz fotki

post-58261-0-54364800-1453630017_thumb.jpg

post-58261-0-63436400-1453630060_thumb.jpg

Opublikowano

Wszystkie " ograniczniki przepływu "są bardzo dobre dla warunków " standard " , ale są sytuacje ( drastycznie różnice ciśnień , temperatur itp ) gdzie to nie wystarczy . RCK to wszystko niweluje , ja jednak jestem zwolennikiem ,instalować  jeśli potrzeba rck , oraz automatyki . Cenię bezobsługowość w rozsądnej cenie . Rozsądna cena to pojęcie względne .

Opublikowano

Rzuć fotki twojego rck i temp spalin jaką masz

Jestem ciekaw tego rozwiązania- nie mówię że przeciwnikiem a wręcz człowiek całe życie się uczy metoda prób i błędów

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

zamontowałem termometr. Chyba w dobrym miejscu ?

Tak na gorąco komentuję. Widzę że bardzo duże znaczenie ma drewno, rodzaj, wielkość.

Temp zmienia się dynamicznie. Na brzozie, przy otwartym szybrze ponad 350stopni. Przy słabszym drewnie i przymkniętym szybrze 220+

Ale to dopiero pierwszy dzień gdy widzę temp, to takie oceny wstępne.

Na krótkim obiegu w kotle i otwartym szybrze (podczas podkładania)omal mi się termometr nie przekręcił, zahamowałem przy 450 stopniach.

post-60747-0-95052700-1453840382_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.