Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawór 3 d  jest połączony z bojlerem/który jeszcze nie jest podłączony/ i ma regulować temp wody na grzejniki i chronić powrót. Nie umiem tego inaczej wyjaśnić. Podłączymy bojler i zobaczymy jak to będzie działało.Jak nie będzie ochrony powrotu kotła to dokupimy 4 d sterowany internetem i wepniemy w instalację. Wówczas 3d będzie miał za zadanie chronić kocioł na np. 50 st a 4 d obniżyć tem c o do np. 40 st byśmy nie gotowali się.

Opublikowano

Nie śpiesz się z tymi zaworami. Jeśli będziesz trzymała wysoką temperaturę zadaną wody na kotle, to żadne 3D, ani 4D, nie będą potrzebne. Większość użytkowników myśli kategoriami małych domków z podłogówką. Nie wiedzą, co to jest prawdziwe grzanie :)

Opublikowano

No ale jak wówczas skręcić temp w domu i pomieszczeniach wynajmowanych nie mając głowic?Ok,w domu mogę dołożyć i korygować nimi ale nie wierzę że wynajmujący będą nimi regulować nie płacąc za ogrzewanie bo mają je w czynszu.

Opublikowano

W razie "W" Ochronę powrotu zapewnisz sobie ciągła praca pompy CWU. Tak sobie podgrzejesz powrót . A glowice dobra sprawa. Raz ustawisz i nic nie musisz regulować. Komfort cieplny w każdym pomieszczeniu

Opublikowano

@bietka

Pilnuj lepiej serwisów bo zaraz przyjadą...  a nie jakieś zawory ;).  Głowice w pomieszczeniach "biznesowych" możesz pozakładać. Tym kotłem wody nie zagotujesz. 

Opublikowano

Płytka przyjedzie jutro kurierem.

A kto ma regulować zaworami w wynajmowanych pomieszczeniach?W domu no to ja sobie kręcę jak za gorąco a w sklepie to już widzę jak chłopcy kręcą.Oni wolą drzwi otworzyć.

Opublikowano

Uuuuu... mieli być serwisanci "w komplecie" (od sterownika i od pieca), będzie płytka "zamontuj sama"....  smuta, Panie i Panowie....

Na głowice w sklepie montujesz ograniczniki i dopisujesz w umowie kary za majstrowanie przy nich (co oczywiście nie uchroni przed otwieraniem drzwi).

Opublikowano

Rozważamy kompleksowy remont instalacji.Piony,sekcje,poszczególne pomieszczenia oddzielnie sterowane.Ale to plany a teraz uczymy się obsługi kotła.Już dzisiaj poklikałam sobie sterownikiem.Padł dostęp internetowy do sterownika i po wsypaniu opału nie umiałam go zapisać w sterze.Nagle po 12 włączył się alarm.Mama nakrzyczała na ojca że coś zmalował,ja nie umiałam odczytać o co chodzi bo nie miałam dostepu przez internet.Istny cyrk i od razu wrzask że do d.... z takim postepowym kotłem bo jego stary to....każdy głupi obsłuzy.

Finalnie mamy zakaz wyjazdu na sylwka bo oni sami z tym potworem nie zostaną.Tak więc będę uziemiona przez zimę.

Opublikowano

A kto ma regulować zaworami w wynajmowanych pomieszczeniach?W domu no to ja sobie kręcę jak za gorąco a w sklepie to już widzę jak chłopcy kręcą.Oni wolą drzwi otworzyć.

Załóż głowice typu wzmocnionego z blokadą. Ustaw Panom taką temperaturę, jaką lubią. Powieś termometr. Finito.

Opublikowano

No ale żeby np zmniejszyć temp po  ich pracy  albo zwiększyć rano to jak ja to zmienię?

Opublikowano

A po co? Szkieletowy budynek grzejesz?

Opublikowano

No ale żeby np zmniejszyć temp po  ich pracy  albo zwiększyć rano to jak ja to zmienię?

Juz ci pisałem -zleć modernizację instalacji projektantowi ,on ci zrobi takie sterowanie jakie sobie zażyczysz,Ty musisz mieć to zrobione profesjonalnie.Jak zrobisz to po amatorsku -to  weżmiesz ślub z tym forum.Chyba ze ci na tym zależy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie do końca rozumiem pytania. Wybaczcie kobiecie która próbuje pobytować w męskim świecie.

Powiem o co mi chodzi-w domu lubię mieć 23 st ale w sklepie powinno być moim zdanie 19-20 a na samym dole w warsztacie 17-18 bo i tak narzekają że mają za ciepło.

No i np. taki okres jak wrzesień -w domu było za chłodno mi ale szkoda było opału na grzanie całego domu.Napaliłam w kominku ale w dalszej części mieszkania było zimniej.

Mój dom to skomplikowany budynek mieszkalno-usługowy z różnym zapotrzebowaniem na ciepło.Jak mielismy dostęp do zakupu odpadów z tartaku to nikt się nie zastanawiał że jest za ciepło.Ojciec szuflując zapalił komin.Teraz od 2 sezonów palimy tylko weglem. Koszty ogrzewania znacznie wzrosły .Stąd pomysł ze zmianą kotła. Niech nawet nadal będę spalała 3 t/miesiąc ale nawet nie wiecie jak się cieszę ze stałej temp w domu. Trzeba tylko dopracować instalację by była bardziej sterowalna.

Opublikowano

Juz ci pisałem -zleć modernizację instalacji projektantowi ,on ci zrobi takie sterowanie jakie sobie zażyczysz,Ty musisz mieć to zrobione profesjonalnie.Jak zrobisz to po amatorsku -to  weżmiesz ślub z tym forum.Chyba ze ci na tym zależy.

Już wiosną było 2 by dokonać wyceny.Niestety pooglądali i nie byli zainteresowani.Tak samo było teraz z zakupem pieca.Chciałam koniecznie z montażem.Dzwoniłam do ogniwa po adresy i tel.Każdy ze wskazanych przez nich był zainteresowany jedynie sprzedażą kotła ale nie instalacją. Miejscowy fachowcy zgodzili się ale pod warunkiem zakupu od nich kotła polecanego przez nich np. klimosz.

Mieszkamy w specyficznym miasteczku przygranicznym z Rosją.Tu ludzie żyja z przemytu a nie pracy.Taki dam przykład-moja znajoma z mężem prowadzi biuro rachunkowe w Łodzi.Jakiez było jej zdziwienie gdy ja nie mogłam znaleźć księgowego/dobrego/ do prowadzenia mojej firmy. Wszyscy ,,dobrzy'' z polecenia byli zawaleni i taką drobnicą jak nasza firma nie byli zainteresowani.A moi znajomi z Łodzi nawet pity ludziom z ulicy rozliczają by dorobić.A nie mówimy tu o ludziach raczkujących w biznesie tylko o moim rówieśnikach/50 letnich/.

Nasze borykanie się z instalacją to nie skąpstwo tylko konieczność.Mąż kumaty to jakos powoli to ogarnia a ja się tu douczam dzięki WAM.

Opublikowano

Nie do końca rozumiem pytania. Wybaczcie kobiecie która próbuje pobytować w męskim świecie.

Powiem o co mi chodzi-w domu lubię mieć 23 st ale w sklepie powinno być moim zdanie 19-20 a na samym dole w warsztacie 17-18 bo i tak narzekają że mają za ciepło.

No i np. taki okres jak wrzesień -w domu było za chłodno mi ale szkoda było opału na grzanie całego domu.Napaliłam w kominku ale w dalszej części mieszkania było zimniej.

Mój dom to skomplikowany budynek mieszkalno-usługowy z różnym zapotrzebowaniem na ciepło.Jak mielismy dostęp do zakupu odpadów z tartaku to nikt się nie zastanawiał że jest za ciepło.Ojciec szuflując zapalił komin.Teraz od 2 sezonów palimy tylko weglem. Koszty ogrzewania znacznie wzrosły .Stąd pomysł ze zmianą kotła. Niech nawet nadal będę spalała 3 t/miesiąc ale nawet nie wiecie jak się cieszę ze stałej temp w domu. Trzeba tylko dopracować instalację by była bardziej sterowalna.

Jak najbardziej w tej chwili będzie to możliwe do wprowadzenia.

Właśnie w ten weekend w Kutnie mieliśmy szkolenie z nowego systemu sterowania o nazwie Bero.

Wystarczy pozakładać głowice termostatyczne sterowane radiowo na grzejnikach i nikt nie da rady niczym kręcić, tylko Ty.

Tam gdzie są duże pomieszczenia i na przykład kilka grzejników można zastosować dodatkowo czujnik temperatury i wilgotności który również komunikuje się radiowo, steruje tak głowicami aby utrzymać temperaturę w tym miejscu gdzie chcesz.

Jak będę miał trochę czasu zamieszczę opisy na stronie.

Można będzie utworzyć 20 "pokoi" i trzymać w nich temperatury jakie chcesz, również wg. programatora całotygodniowego z możliwością programowania do pół godziny.

Na razie poczytać trochę można tutaj: http://mybero.com/

Opublikowano

To byłoby dobre rozwiązanie dla nas.Rozumiem że wówczas nie muielibysmy pionów likwidować i zakładać poszczeólne sekcje?Mieszkanie mam na 2 pietrze.

Opublikowano

Bez kabli, kucia itp.

Wszystko drogą radiową, masz dostęp z kompa czy nawet telefonu, aplikacja jest już też dostępna w sklepie play, darmowa.

Jest to system stworzony pod kotły gazowe ale można go zastosować również w nowych wersjach 3.5 sterowników eCoal i Bruli.

Wpina się moduł w jedno z gniazd sterownika płyty głównej, maleńka antenka jak w routerze.

Do do kotłów gazowych jest specjalna centralka wielkości na oko dwóch paczek papierosów.

Opublikowano

A co stoi na przeszkodzie utrzymywać stałe różne temperatury w poszczególnych piętrach/pomieszczeniach za pomocą zwykłych głowic termostatycznych?

Opublikowano

Ja też bym poszedł całkowicie w zarządzanie via WiFi/internet. Fajny system ten mybero. W sam raz dla @bietki.  Na jakiej częstotliwości ten sprzęt działa? Bo jak 2.4GHz czy 5GHz łączy się z głowicami to trochę lipa. Jak dom duży to nie pokryje się zasięgiem wszystkiego. Na 868MHz powinno być mniej problemów.

Opublikowano

A co stoi na przeszkodzie utrzymywać stałe różne temperatury w poszczególnych piętrach/pomieszczeniach za pomocą zwykłych głowic termostatycznych?

Dla Bietki to złośliwość ludzka stoi na przeszkodzie - poczytaj wyżej o jej problemie

Opublikowano

No to super sprawa.Mąż się smieje że nie oderwie mnie od komputera.No ale własnie sam nowy mi  kupił taki osobisty.

Znasz cenę takiego zestwu np na sklep 6 grzejników?

Opublikowano

No problem taki jak Bietka napisała, czyli kto chce i kiedy chce to kręci, na zasadzie: a co mi tam jak ktoś płaci za to czy ja sobie drzwi czy okno otworzę jak mi za gorąco.
Opublikowano (edytowane)

A jak te głowice mają powstrzymać kogoś od otwierania drzwi? Elektrozaczepy też będą w systemie?

Doprecyzuję, że chodzi mi o głowice "zwykłe" wzmocnione z blokadą zmiany nastaw.

----

(czwarty post na tej stronie)

Edytowane przez MIQ
Opublikowano

I oprócz tak potrzebnej blokady nastaw będzie można ją ustawic że np od 7-18 grzeje na pełnej mocy a od 18-7 na zmniejszonej?

Nie mogę jej znalezc na szybko

Opublikowano

Można będzie

Wystarczy pozakładać głowice termostatyczne sterowane radiowo na grzejnikach i nikt nie da rady niczym kręcić, tylko Ty.

Można będzie utworzyć 20 "pokoi" i trzymać w nich temperatury jakie chcesz, również wg. programatora całotygodniowego z możliwością programowania do pół godziny.