Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,kociołek już u mnie stoi,zastanawiam się tylko czy cały układ 4d zostawić czy wywalić, i tak większość sezonu pójdzie na grawitacji a zasilając bezpośrednio cały układ myślę,że temp. będzie bardziej stabilna aniżeli trzymanie na krótkim obiegu wyższej temp. biorąc pod uwagę pracę na miarkowniku i jego dużą bezwładność...

Opublikowano

Witaj,

Jeśli masz instalację pracującą na grawitacji to nie rezygnuj z tego samoczynnego obiegu. Zostaw zawór czterodrożny i zbocznikuj go zaworami zwrotnymi np. różnicowymi lub zwykłymi odcinającymi kulowymi ( lepiej ). Wtedy jeśli chcesz korzystać z grawitacji to ją masz natomiast jeśli chcesz korzystać z obiegu wymuszonego wtedy masz odpowiednie zabezpieczenie powrotu i regulację temperatury.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano
...jutro będzie na sklepie,będe go mógł "pomacać ",pozostaje tylko problem czy wziąść 3 lub 4-ro członowy mam do ogrzaniania 150 m2 + woda .

Wydaje mi sie że mogę go troche przewymiarować ....zawsze będzie sie troche dłużej palić .

Ja na twoim miejscu wziąłbym 4 członowy.

Opublikowano

ogrzewam około 100m chaty ale, jest dostawiony warsztat obecnie nieogrzewany,jednakże ciepło i tak przenika poprzez drzwi i przeszklenie biura,w efekcie utrzymując temp o kilka stopni wyższą niż na zewnątrz, SDS ceramik 25kw jest w tej sytuacji i tak mocno przewymiarowany, biorąc pod uwagę zużycie węgla wyliczyłem iż potrzeba na takie grzanie około 6kw przy temp. 10stopni, 12 kw przy wahającej się koło zera a max przy mrozach poniżej -10 około 18kw, wynik i tak jest z błedem, bo faktycznie kocioł normalnie pracuje dopiero przy mrozach a tak zdymia węgiel, zakładając praktycznie 2-3 tygodnie mrozów w sezonie to porażka,do tego stopnia,że mniejszy kociołek już czeka na montaż

Opublikowano
(...) wyliczyłem iż potrzeba na takie grzanie około 6kw przy temp. 10stopni, 12 kw przy wahającej się koło zera a max przy mrozach poniżej -10 około 18kw (...)

Tak z czystej ciekawości - z tych danych wynikałoby, że założona temperatura wewnątrz domu wynosi 20C. Czy tak?

Opublikowano

JA bym tak nie przesadzał. Euro wysoko stoi i tyla. Chłopaki jak najszybciej wyprzedali zapasy i teraz kasiore chcą na ludziach robić-zresztą tak jest wszędzie teraz...

Podejrzewam że pod koniec 2009 i na początku 2010 będą znów tanie- mozę nie tak tanie jak końcem tego roku ale zdecydowanie tańsze niż teraz.

No to chlup:P

• 1 rok później...
Opublikowano
U22 - model wycofany z oferty w Czechach. Przez wielu instalatorów uważany za lepszy niż U26. Moim zdaniem może jest trochę lepszy do spalania drewna niż U26. Ma też grubsze żeliwo.

U26 - następca U22, nowe żeliwo, powiększony otwór załadunkowy.

U24 - najnowsze "dziecko" Viadrusa. Modelowe spalanie dolne, praktycznie bezdymne, tylko na wysokiej jakości opał.

Pozdrawiam

co to znaczy wysokiej jakości opał ? :o