Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,kociołek już u mnie stoi,zastanawiam się tylko czy cały układ 4d zostawić czy wywalić, i tak większość sezonu pójdzie na grawitacji a zasilając bezpośrednio cały układ myślę,że temp. będzie bardziej stabilna aniżeli trzymanie na krótkim obiegu wyższej temp. biorąc pod uwagę pracę na miarkowniku i jego dużą bezwładność...

Opublikowano

Witaj,

Jeśli masz instalację pracującą na grawitacji to nie rezygnuj z tego samoczynnego obiegu. Zostaw zawór czterodrożny i zbocznikuj go zaworami zwrotnymi np. różnicowymi lub zwykłymi odcinającymi kulowymi ( lepiej ). Wtedy jeśli chcesz korzystać z grawitacji to ją masz natomiast jeśli chcesz korzystać z obiegu wymuszonego wtedy masz odpowiednie zabezpieczenie powrotu i regulację temperatury.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano
  Quasimodo napisał(a):
...jutro będzie na sklepie,będe go mógł "pomacać ",pozostaje tylko problem czy wziąść 3 lub 4-ro członowy mam do ogrzaniania 150 m2 + woda .

Wydaje mi sie że mogę go troche przewymiarować ....zawsze będzie sie troche dłużej palić .

Ja na twoim miejscu wziąłbym 4 członowy.

Opublikowano

ogrzewam około 100m chaty ale, jest dostawiony warsztat obecnie nieogrzewany,jednakże ciepło i tak przenika poprzez drzwi i przeszklenie biura,w efekcie utrzymując temp o kilka stopni wyższą niż na zewnątrz, SDS ceramik 25kw jest w tej sytuacji i tak mocno przewymiarowany, biorąc pod uwagę zużycie węgla wyliczyłem iż potrzeba na takie grzanie około 6kw przy temp. 10stopni, 12 kw przy wahającej się koło zera a max przy mrozach poniżej -10 około 18kw, wynik i tak jest z błedem, bo faktycznie kocioł normalnie pracuje dopiero przy mrozach a tak zdymia węgiel, zakładając praktycznie 2-3 tygodnie mrozów w sezonie to porażka,do tego stopnia,że mniejszy kociołek już czeka na montaż

Opublikowano
  a-w napisał(a):
(...) wyliczyłem iż potrzeba na takie grzanie około 6kw przy temp. 10stopni, 12 kw przy wahającej się koło zera a max przy mrozach poniżej -10 około 18kw (...)

Tak z czystej ciekawości - z tych danych wynikałoby, że założona temperatura wewnątrz domu wynosi 20C. Czy tak?

Opublikowano

JA bym tak nie przesadzał. Euro wysoko stoi i tyla. Chłopaki jak najszybciej wyprzedali zapasy i teraz kasiore chcą na ludziach robić-zresztą tak jest wszędzie teraz...

Podejrzewam że pod koniec 2009 i na początku 2010 będą znów tanie- mozę nie tak tanie jak końcem tego roku ale zdecydowanie tańsze niż teraz.

No to chlup:P

• 1 rok później...
Opublikowano
  Neo napisał(a):
U22 - model wycofany z oferty w Czechach. Przez wielu instalatorów uważany za lepszy niż U26. Moim zdaniem może jest trochę lepszy do spalania drewna niż U26. Ma też grubsze żeliwo.

U26 - następca U22, nowe żeliwo, powiększony otwór załadunkowy.

U24 - najnowsze "dziecko" Viadrusa. Modelowe spalanie dolne, praktycznie bezdymne, tylko na wysokiej jakości opał.

Pozdrawiam

co to znaczy wysokiej jakości opał ? :o