disaster Opublikowano 21 Września 2015 #1 Opublikowano 21 Września 2015 Witam wszystkich. Mam w sumie dość chyba nietypowy problem. Otóż obiecałem kuzynowi, że zainstaluję mu jako zasilanie awaryjne dla domku agregat prądotwórczy wraz z układem SZR. Agregat jak agregat, część elektryczna w sumie banalna, więcej zachodu z poinformowaniem energetyki niż z robotą. Pytanie jak bezpiecznie pozbyć się spalin. Ja optuję za użyciem specjalnej rury do wydechów i wyprowadzenie jej przez ścianę. Kuzyn chciałby użyć wolnego kanału dymowego, który został się po zdemontowanym kotle węglowym. Co o tym sądzicie?
Hermogenes Opublikowano 22 Września 2015 #2 Opublikowano 22 Września 2015 Coś kombinujecie z tym Kuzynem silnik spalinowy w domu ,z mojego punktu widzenia ,jak połączysz sztywny komin z drgającym wydechem? te samochodowe połączenia plecionka "chyba" nie mają atestu do pracy w pomieszczeniach .poz Hermogenes
sambor Opublikowano 22 Września 2015 #3 Opublikowano 22 Września 2015 Oj kolego kombinujesz następny disaster ;)
AdamGuitar Opublikowano 22 Września 2015 #4 Opublikowano 22 Września 2015 Generatory spalinowe nie nadają się do używania w zamkniętych pomieszczeniach – wytwarzają spaliny, wymagają chłodzenia powietrzem i bardzo hałasują. Należy je zatem ustawiać na zewnątrz – najlepiej pod dachem, w miejscu, w którym hałas silnika nie będzie uciążliwy.
disaster Opublikowano 23 Września 2015 Autor #5 Opublikowano 23 Września 2015 Panowie, w roku uruchamiam kilkanaście agregatów prądotwórczych i to nie rzadko ponad 100kVA. Zarównio takie z silnikami chłodzonymi powietrzem, jak i takie z chłodzeniem wodnym. Różnica polega na tym, że zazwyczaj urządzenie sobie stoi w wydzielonym pomieszczeniu w budynku (konia z rzędem temu, kto odpali dieslowski generator w czasie listopadowej słoty, gdzie wilgoć i 2 stopnie, albo gdy bęzie -15 stopni) i jest podpięty wylot spalin. Wyloty spalin dla małych jednostek (kilka - kilkanaście kVA) robi się tak: (zdjęcie pożyczone) Z użyciem takich (lub podobnych) węży: Oczywiście agregat to też nie pierwszy z brzegu chińczyk, który się rozpadnie po 3 odpaleniu. Wracając do meritum pytania - nie pytam o to czy można zainstalować agregat w pomieszczeniu z odpowiednią wentylacją i odprowadzeniem spalin, bo wiem że można. Pytam, czy odprowadzenie spalin można zrobić z użyciem kanału dymowego, bo nie znam przepisów dopuszczających/zabraniających, wytycznych, i dobrych praktyk - kominiarstwo to nie moja branża.
AdamGuitar Opublikowano 23 Września 2015 #6 Opublikowano 23 Września 2015 Można ale wykorzystując właśnie takie przewody jak pokazałeś na zdjęciu. Wtedy kanał wentylacyjny czy dymowy służy tylko jako osłona. Wtedy jednak taki kanał dymowy czy wentylacyjny może być wykorzystany tylko do tego celu.
disaster Opublikowano 23 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 23 Września 2015 Czyli w praktyce nie można, bo taki przewód nie powinien przekraczać circa 7m po linii prostej, a tutaj byłyby jeszcze załamania. Dzięki za podpowiedź.
Hermogenes Opublikowano 23 Września 2015 #8 Opublikowano 23 Września 2015 Dzięki za zdjęcia zaspokoiłeś moją ciekawość , czego ci "rosjanie" nie wymyślą :rolleyes: poz Hermogenes
disaster Opublikowano 23 Września 2015 Autor #9 Opublikowano 23 Września 2015 Tutaj przynajmniej wszystko spasowane. Najfajniejsze są rzeźby, w których znajdują się generatory nieprzystosowane do podłączenia wylotu spalin :D Kiedyś podczas pomiarów rozczulił mnie widok agregatu z którego spaliny były odprowadzane rurką ocynkowaną 1/2 cala (taką jak od wody), a za przyłącze robiła hydrauliczna mufa 1/2". Całość uszczelniona jakąś zaprawą :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.