Maveric88 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Witam, wiem że może i były podobne tematy ale podobno każda instalacja CO jest inna więc proszę o pomoc przy doborze odpowiednich średnic rur do mojej instalacji. W załączniku przesyłam schemat rozmieszczenia pomieszczeń oraz kaloryrerów i innych elementów, w kotłowni stanie kocioł 25 KW sokół sd duo pomiedzy salonami na parterze i piętrze przewiduję pion, na poddaszu w tym pionie chciałbym umieścić zbiornik wyrównawczy (przelewowy) tylko też jeszcze nie wiem jakiej powinien być pojemności. Rury chciałbym żeby były z pp. Proszę o pomocne uwagi co do projektu, oraz informację czy gdzieś mój projekt nie ma błędnych założeń, no i oczywiście o info jakie średnice rur zastosować. Z góry serdeczne dzięki.
sambor Opublikowano 25 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zabrałeś się do tego od tyłu - najpierw trzeba policzyć grzejniki , następnie rury a na końcu kocioł wynikający z bilansu zapotrzebowania na ciepło. Ten kocioł wydaje się dużo za duży. Rura to naczynia przelewowego musi być metalowa: stalowa min 1" lub Cu28
Gość mak Opublikowano 26 Sierpnia 2015 #3 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 .... i grzejniki raczej pod ścianami zewnętrznymi a nie wewnętrznymi bo tak umieszczone mocno zakłócają cyrkulację powietrza w pomieszczeniu i przy zewnętrznych ścianach mocno odczuwa się chłód. No i newralgiczna sprawa przy tak zbudowanej instalacji to regulacja hydrauliczna szyli stopniowanie średnic rurociągów i nastawy wstępne na zaworach termostatycznych (jeżeli będą). Instalacja zbudowana jak na twoim schemacie jest trudna do regulacji hydraulicznej. Podzielam opinię Sambora Zacznij od bilansu zapotrzebowania i doboru grzejników. Wielkość kotła będzie wynikiem zapotrzebowania powiększonego o cwu
Maveric88 Opublikowano 7 Września 2015 Autor #4 Opublikowano 7 Września 2015 A tak wracając do sedna jakie średnice rur byście zaproponowali do w/w schematu instalacji?
sambor Opublikowano 7 Września 2015 #5 Opublikowano 7 Września 2015 To podaj jakie masz policzone / dobrane grzejniki - kolejność postępowania podana jest w poście #2.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.