Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapewnienie Ochrony Powrotu Na Kocioł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile pojemność zbiornika CWU?

Yasek

Opublikowano

To malutki to spoko brnij w to co koledzy proponują będzie działać

Yasek

Opublikowano

A co myślicie o pompach zamiast 25/40 zastosować mniejsze w szczególności kotłową i do cwu?

Chodzi mi o przyłącze na 1"

Opublikowano

Panowie które rozwiązanie jest lepsze ?

Moim zdaniem w rozwiązaniu drugim mógłbym wyłączać pompę jak zawór termostatyczny byłby już w pełni otwarty i do pieca trafiałaby już odpowiednia temperatura. Natomiast w rozwiązaniu pierwszym wyłączona pompa stawiałaby opór więc musiałaby pracować cały czas.

Błąd w rysunku. Będzie bez zaworu grawitacyjnego.

post-71288-0-44086300-1492538313_thumb.jpg

post-71288-0-47460500-1492538493_thumb.jpg

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie a jak wygląda rekomendacja przy nieco mniej standardowym rozwiązaniu - bojler 300 litrów z instalacją solarną ?

Obecna instalacja - kocioł 20kW na ekogroszek, grzejniki za zaworem 4D (czyli jest ochrona powrotu z grzejników)

Bojler CWU jest bezpośrednio na "krótkim obwodzie" - czyli wpięty : wyjście z kotła PRZED zaworem 4D patrząc od strony kotła, wejście do powrotu ZA zaworem 4D czyli "miesza wodę z zaworu 4D + ochłodzoną za nagrzewnicą"

"ideowy schemat" tutaj http://instalacje.gep.com.pl/zawory-mieszajace/

Rzecz polega na tym, że najrozsądniej byłoby ustawić dużą histerezę dla podgrzewania CWU - przykładowo:

- temp zadana CWU = 50 st C wieczorem

- temp zadana CWU = 45 st C w dzień (dajmy szansę popracować solarom..)

- i 45 st C ciemną nocą :) - rano wstanie słońce i niech grzeje !

(tak tak nawet zimą potrafi dać czadu i dogrzać 300l o 20st C)

- histereza CWU == 5 stopni (aby dać szansę pracy instalacji solarnej)

Rzecz w tym, że pompa CWU startować będzie tylko gdy jest taka potrzeba, aby nie odbierać ciepła z bojlera - naładowanego przez instalację solarną.

Obecnie jak tylko startuje pompa CWU to temp powrotu wynosi około 40 - 45 st. C i to przez kilkanaście minut.

Nagrzewnica w bojlerze schładza wodę o około 8-9 st C względem 60st.

I nic nie pomaga ustawienie "priorytet CWU" które zamyka w tym czasie ciepło na grzejniki na zaworze 4D

Nawet jeśli histereza dla CWU wynosi "tylko" 3 st C to i tak niewiele pomaga - powrót jest długo zimny, czyli sterownik w trybie FL się "gubi" i rzuca nagle 20 kW mocy :) a nie o to przecież chodzi (nie przychodzi mi do głowy inny powód niż nagły spadek temp co dla sterownika jest powodem do takiej reakcji).

Zatem - czy w takiej sytuacji dodatkowy zawór 4D na CWU ? jak się to ma do możliwości sterowania automatycznego - czy zdać się na ustawienie pracy na zaworze - ustawiając na nim temp. żądaną na powrocie z CWU ?

I jak taki zawór zachowa się przy "dezynfekcji pojemnika" (70 st C raz w miesiącu..) ?

A może PLUM ecomax910 potrafi sterować pracą 2 zaworów 4D - jednego na CO i drugiego na CWU ? ..

Wiem że instalacja jest "mniej typowa" - ale szkoda tych solarów, niech pracują - dla instalacji solarnej zbyt wysoka temperatura na odbiorze też nie jest zdrowa, bo wchodzą w stagnację...

Wszelkie porady mile widziane.

Opublikowano

Witam,

zwracam się z prośbą o poradę czy pompka na załączonym zdjęciu jest zamontowana prawidłowo.

Posiadam piec z podajnikiem Sas Eco i chciałem aby ciepła woda z kotła wracała do powrotu ale monter zamontował pompkę za zaworem trójdrożnym i zamiast ciepła woda wracać z powrotem do kotła to wydaje mi się że jest odwrotnie i pompka ściąga z powrotu chłodną wodę na instalację.

Im bardziej przekręcę zawór w prawo to idzie chłodniejsza woda na grzejniki ale też na powrocie jest chłodniejsza.

post-75617-0-85199500-1509963638_thumb.jpg

Opublikowano

jak na moje oko to dobiera sobie zimną wodę z powrotu i dzieje się tak jak napisałeś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A jaki jest zaznaczony kierunek przepływu na tej pompie ??  Jeśli z góry na dół to może spełniać zadanie ??  Proponuję sprawdzić temp na tych rurach - nawet poprzez dotyk powinno być wyczuwalne??  U mnie jak modernizowal instalację przy podłączeniu kotła w2004 r.(także SAS EKO) to majster nie polecal na powrocie pompki i założył za zasilaniu pomimo trudności  (niska kotłownia) ale pozostała jak tylko można było stara inst grawitacyjna z rur stal. nawet 2" .

Działa bez problemu zarówno na grawitacji lecz ja wolę pompkę załączać na stałe. 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 6.11.2017 o 11:03, piotr71kaszuby napisał:

Panowie a jak wygląda rekomendacja przy nieco mniej standardowym rozwiązaniu - bojler 300 litrów z instalacją solarną ?

Obecna instalacja - kocioł 20kW na ekogroszek, grzejniki za zaworem 4D (czyli jest ochrona powrotu z grzejników)

Bojler CWU jest bezpośrednio na "krótkim obwodzie" - czyli wpięty : wyjście z kotła PRZED zaworem 4D patrząc od strony kotła, wejście do powrotu ZA zaworem 4D czyli "miesza wodę z zaworu 4D + ochłodzoną za nagrzewnicą"

"ideowy schemat" tutaj http://instalacje.gep.com.pl/zawory-mieszajace/

Rzecz polega na tym, że najrozsądniej byłoby ustawić dużą histerezę dla podgrzewania CWU - przykładowo:

- temp zadana CWU = 50 st C wieczorem

- temp zadana CWU = 45 st C w dzień (dajmy szansę popracować solarom..)

- i 45 st C ciemną nocą :) - rano wstanie słońce i niech grzeje !

(tak tak nawet zimą potrafi dać czadu i dogrzać 300l o 20st C)

- histereza CWU == 5 stopni (aby dać szansę pracy instalacji solarnej)

Rzecz w tym, że pompa CWU startować będzie tylko gdy jest taka potrzeba, aby nie odbierać ciepła z bojlera - naładowanego przez instalację solarną.

Obecnie jak tylko startuje pompa CWU to temp powrotu wynosi około 40 - 45 st. C i to przez kilkanaście minut.

Nagrzewnica w bojlerze schładza wodę o około 8-9 st C względem 60st.

I nic nie pomaga ustawienie "priorytet CWU" które zamyka w tym czasie ciepło na grzejniki na zaworze 4D

Nawet jeśli histereza dla CWU wynosi "tylko" 3 st C to i tak niewiele pomaga - powrót jest długo zimny, czyli sterownik w trybie FL się "gubi" i rzuca nagle 20 kW mocy :) a nie o to przecież chodzi (nie przychodzi mi do głowy inny powód niż nagły spadek temp co dla sterownika jest powodem do takiej reakcji).

Zatem - czy w takiej sytuacji dodatkowy zawór 4D na CWU ? jak się to ma do możliwości sterowania automatycznego - czy zdać się na ustawienie pracy na zaworze - ustawiając na nim temp. żądaną na powrocie z CWU ?

I jak taki zawór zachowa się przy "dezynfekcji pojemnika" (70 st C raz w miesiącu..) ?

A może PLUM ecomax910 potrafi sterować pracą 2 zaworów 4D - jednego na CO i drugiego na CWU ? ..

Wiem że instalacja jest "mniej typowa" - ale szkoda tych solarów, niech pracują - dla instalacji solarnej zbyt wysoka temperatura na odbiorze też nie jest zdrowa, bo wchodzą w stagnację...

Wszelkie porady mile widziane.

mam ten sam układ i te same problemy obecnie jade na sterowniu pogodowym kotła i mieszacza,  temperatura kotła minimalna 56C, temperatura powrotu w granicach 42-44C  temperatura ustawiona  CWU 50C  sterownik pracuje na FL  kocioł 25 kW modulacja ustawiona 22kW   40% , 20% moc minimalna 10% sterownik ecomax 920 P1 ochrona powrotu wyłaczona

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 15.08.2015 o 09:54, sambor napisał:

Sam wymiennik nie jest ochroną powrotu kotła, tylko rozdzieleniem hydraulicznym (separacją) dwóch obiegów grzewczych.

Czy będzie też ochroną powrotu zależy od ustawienia pracy pomp.

witam

obecnie w instalacji mam wymiennik płytowy

nurtuje mnie kwestia "zależy od ustawienia pracy pomp"

1 pompa w obiegu kocioł -wymiennik ustawiona jest na 1 (pompa elektroniczna IBO)

2 pompa w obiegu wymiennik-kaloryfery ustawiona jest na 2 bieg z 6 na krzywej proporcjonalnej (pompa elektroniczna LFP)

3 pompa w obiegu wymiennik - CWU ustawiona jest na 1 (pompa elektroniczna LFP)

temp na kotle 60-65 

w trakcie pracy najniższa temp powrotu to ok 40 stopni trafiło się nawet 32 ale to są sytuacje kiedy kocioł zaczyna z powrotem zagrzewać obieg  CO po "pauzie" 

pytanie

jak właściwie powinny być ustawione te pompy chodzi mi o 1 i 2

temperatura powrotu.jpg

Opublikowano

Na starej pompie byla ustawiona 3

Zastanawialem sie dlaczego

Teraz odpowiedz sie znalazla

Sproboje na 2 a potem na 3

Na wiosne pomysle o zaworze vesbe, szkoda tylko tych 130 litrow wody

Sambor a czy jest mozliwe azeby pomimo 3 temperatura powrotu byla ponizej 50 ??

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To trzeba poeksperymentować - pompy są różne , 3 na jednie to może być całkiem co innego niż na 3 na drugiej.

Tu najlepsze są pompy z płynną regulacją np starsze modele wilo

Opublikowano

w takim razie przystępuje do pomiarów

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Pomiary wykonane

Opis sytuacyjny

Kociol hef 25 kw
Ustawiony na maks 15 kw
W obiegu wymiennik płytowy
Dynamika palnika 1 z 10, chodzi bardzo mieko
Temp. Zadana 60

W przypadku wylaczenia strefy na 1 lub 2 godziny bez wzgledu na ustawiony bieg pompy nastepuje spadek temperatury na kotle o ponad 15 stopni, przy czestym korzystaniu ze stref niezbedne jest zabezpieczenie powrotu

Popoludniu dodam wykres dla pracy ciaglej i pompie przy kotle ustawionej na 1

3a52692c3fa2c919913ca3e44b580cf8.jpg63bbf3903a9c8e2a9ca39a50b729ea9c.jpg6f07d1eb99d6a6d9a7ed218f01a27fe1.jpg09a537d75f4aca87605acf1c696d362a.jpg

Opublikowano

temperatura o 16.27

temperatura powrotu przy stalej pracy.jpg

Opublikowano

obecnie pompa nr 1 - 1 bieg

temperatura kotła 64

temperatura powrotu 55 stopni

czekam aż zrobi się zimniej

pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Przy temperaturze zadanej 58 stopni powrot ma 47 stopni
Pompa przy kotle bieg 1

Teraz sprawdze jaki bedzie powrot na 2 biegu4f8e0bf2ce7e2f05291091102b334eaa.jpg

Opublikowano

Test cd pompa nr 1 na biegu nr 2

Widac iz przy temp kotla 60
Pompa bieg 1
Temp powrotu 50

Pompa bieg 2
Temp powrotu 52

Widac roznice
Bede obserwowc dalej
Jutro wrzuce printsreena nt efektuf76733ac16f73e2e3d6910e5cb0bd025.jpg

Opublikowano

Spox

Wniosek
1. Przy zadanej 60 i pracy ciaglej , biegu nr 2 temp powrotu powyzej 50

2. Jesli chce korzystac z wylaczenia strefy musze kupic zawor esbe vtc do ochrony powrotu, bo powtorne wlaczenie atrefy po 3 h pauzy wychladza kociol prawie o 20 stopni

Pozdrawiam

Opublikowano
40 minut temu, mkaczko napisał:

zawor esbe vtc do ochrony powrotu

Przy wymienniku nic ci nie da.

Trzeba zwiększyć bieg do 3 i dodatkowo zwiększyć moc kotła lub przynajmniej temp na nim.

Tu nic nie ma za darmo - więcej pobierasz ciepła z wymiennika , więcej musisz dać na wymiennik.

Ja bym palił o min 5C wyżej.

Opublikowano

Witam

Zastosowalem sie do twojej rady

Zadana 62 mierzona na wylocie, mierzona z przodu 67

Powrot od 52 do 57

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.