jackjj Opublikowano 14 Kwietnia 2017 #51 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Ile pojemność zbiornika CWU? Yasek
jackjj Opublikowano 14 Kwietnia 2017 #53 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 To malutki to spoko brnij w to co koledzy proponują będzie działać Yasek
nalest Opublikowano 14 Kwietnia 2017 #54 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 A co myślicie o pompach zamiast 25/40 zastosować mniejsze w szczególności kotłową i do cwu? Chodzi mi o przyłącze na 1"
nalest Opublikowano 18 Kwietnia 2017 #55 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Panowie które rozwiązanie jest lepsze ? Moim zdaniem w rozwiązaniu drugim mógłbym wyłączać pompę jak zawór termostatyczny byłby już w pełni otwarty i do pieca trafiałaby już odpowiednia temperatura. Natomiast w rozwiązaniu pierwszym wyłączona pompa stawiałaby opór więc musiałaby pracować cały czas. Błąd w rysunku. Będzie bez zaworu grawitacyjnego.
piotr71kaszuby Opublikowano 6 Listopada 2017 #56 Opublikowano 6 Listopada 2017 Panowie a jak wygląda rekomendacja przy nieco mniej standardowym rozwiązaniu - bojler 300 litrów z instalacją solarną ? Obecna instalacja - kocioł 20kW na ekogroszek, grzejniki za zaworem 4D (czyli jest ochrona powrotu z grzejników) Bojler CWU jest bezpośrednio na "krótkim obwodzie" - czyli wpięty : wyjście z kotła PRZED zaworem 4D patrząc od strony kotła, wejście do powrotu ZA zaworem 4D czyli "miesza wodę z zaworu 4D + ochłodzoną za nagrzewnicą" "ideowy schemat" tutaj http://instalacje.gep.com.pl/zawory-mieszajace/ Rzecz polega na tym, że najrozsądniej byłoby ustawić dużą histerezę dla podgrzewania CWU - przykładowo: - temp zadana CWU = 50 st C wieczorem - temp zadana CWU = 45 st C w dzień (dajmy szansę popracować solarom..) - i 45 st C ciemną nocą :) - rano wstanie słońce i niech grzeje ! (tak tak nawet zimą potrafi dać czadu i dogrzać 300l o 20st C) - histereza CWU == 5 stopni (aby dać szansę pracy instalacji solarnej) Rzecz w tym, że pompa CWU startować będzie tylko gdy jest taka potrzeba, aby nie odbierać ciepła z bojlera - naładowanego przez instalację solarną. Obecnie jak tylko startuje pompa CWU to temp powrotu wynosi około 40 - 45 st. C i to przez kilkanaście minut. Nagrzewnica w bojlerze schładza wodę o około 8-9 st C względem 60st. I nic nie pomaga ustawienie "priorytet CWU" które zamyka w tym czasie ciepło na grzejniki na zaworze 4D Nawet jeśli histereza dla CWU wynosi "tylko" 3 st C to i tak niewiele pomaga - powrót jest długo zimny, czyli sterownik w trybie FL się "gubi" i rzuca nagle 20 kW mocy :) a nie o to przecież chodzi (nie przychodzi mi do głowy inny powód niż nagły spadek temp co dla sterownika jest powodem do takiej reakcji). Zatem - czy w takiej sytuacji dodatkowy zawór 4D na CWU ? jak się to ma do możliwości sterowania automatycznego - czy zdać się na ustawienie pracy na zaworze - ustawiając na nim temp. żądaną na powrocie z CWU ? I jak taki zawór zachowa się przy "dezynfekcji pojemnika" (70 st C raz w miesiącu..) ? A może PLUM ecomax910 potrafi sterować pracą 2 zaworów 4D - jednego na CO i drugiego na CWU ? .. Wiem że instalacja jest "mniej typowa" - ale szkoda tych solarów, niech pracują - dla instalacji solarnej zbyt wysoka temperatura na odbiorze też nie jest zdrowa, bo wchodzą w stagnację... Wszelkie porady mile widziane.
ragnar2792 Opublikowano 6 Listopada 2017 #57 Opublikowano 6 Listopada 2017 Witam, zwracam się z prośbą o poradę czy pompka na załączonym zdjęciu jest zamontowana prawidłowo. Posiadam piec z podajnikiem Sas Eco i chciałem aby ciepła woda z kotła wracała do powrotu ale monter zamontował pompkę za zaworem trójdrożnym i zamiast ciepła woda wracać z powrotem do kotła to wydaje mi się że jest odwrotnie i pompka ściąga z powrotu chłodną wodę na instalację. Im bardziej przekręcę zawór w prawo to idzie chłodniejsza woda na grzejniki ale też na powrocie jest chłodniejsza.
bezed Opublikowano 6 Listopada 2017 #58 Opublikowano 6 Listopada 2017 jak na moje oko to dobiera sobie zimną wodę z powrotu i dzieje się tak jak napisałeś. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ragnar2792 Opublikowano 6 Listopada 2017 #59 Opublikowano 6 Listopada 2017 Dokładnie. Tylko takie rozwiązanie nie zapewnia żadnego zabezpieczenia dla powrotu kotła. Nie wiem czy nie lepiej by było jakby pompa była przed zaworem.
hektoras Opublikowano 30 Stycznia 2018 #60 Opublikowano 30 Stycznia 2018 A jaki jest zaznaczony kierunek przepływu na tej pompie ?? Jeśli z góry na dół to może spełniać zadanie ?? Proponuję sprawdzić temp na tych rurach - nawet poprzez dotyk powinno być wyczuwalne?? U mnie jak modernizowal instalację przy podłączeniu kotła w2004 r.(także SAS EKO) to majster nie polecal na powrocie pompki i założył za zasilaniu pomimo trudności (niska kotłownia) ale pozostała jak tylko można było stara inst grawitacyjna z rur stal. nawet 2" . Działa bez problemu zarówno na grawitacji lecz ja wolę pompkę załączać na stałe.
antek55 Opublikowano 4 Listopada 2018 #61 Opublikowano 4 Listopada 2018 W dniu 6.11.2017 o 11:03, piotr71kaszuby napisał: Panowie a jak wygląda rekomendacja przy nieco mniej standardowym rozwiązaniu - bojler 300 litrów z instalacją solarną ? Obecna instalacja - kocioł 20kW na ekogroszek, grzejniki za zaworem 4D (czyli jest ochrona powrotu z grzejników) Bojler CWU jest bezpośrednio na "krótkim obwodzie" - czyli wpięty : wyjście z kotła PRZED zaworem 4D patrząc od strony kotła, wejście do powrotu ZA zaworem 4D czyli "miesza wodę z zaworu 4D + ochłodzoną za nagrzewnicą" "ideowy schemat" tutaj http://instalacje.gep.com.pl/zawory-mieszajace/ Rzecz polega na tym, że najrozsądniej byłoby ustawić dużą histerezę dla podgrzewania CWU - przykładowo: - temp zadana CWU = 50 st C wieczorem - temp zadana CWU = 45 st C w dzień (dajmy szansę popracować solarom..) - i 45 st C ciemną nocą :) - rano wstanie słońce i niech grzeje ! (tak tak nawet zimą potrafi dać czadu i dogrzać 300l o 20st C) - histereza CWU == 5 stopni (aby dać szansę pracy instalacji solarnej) Rzecz w tym, że pompa CWU startować będzie tylko gdy jest taka potrzeba, aby nie odbierać ciepła z bojlera - naładowanego przez instalację solarną. Obecnie jak tylko startuje pompa CWU to temp powrotu wynosi około 40 - 45 st. C i to przez kilkanaście minut. Nagrzewnica w bojlerze schładza wodę o około 8-9 st C względem 60st. I nic nie pomaga ustawienie "priorytet CWU" które zamyka w tym czasie ciepło na grzejniki na zaworze 4D Nawet jeśli histereza dla CWU wynosi "tylko" 3 st C to i tak niewiele pomaga - powrót jest długo zimny, czyli sterownik w trybie FL się "gubi" i rzuca nagle 20 kW mocy :) a nie o to przecież chodzi (nie przychodzi mi do głowy inny powód niż nagły spadek temp co dla sterownika jest powodem do takiej reakcji). Zatem - czy w takiej sytuacji dodatkowy zawór 4D na CWU ? jak się to ma do możliwości sterowania automatycznego - czy zdać się na ustawienie pracy na zaworze - ustawiając na nim temp. żądaną na powrocie z CWU ? I jak taki zawór zachowa się przy "dezynfekcji pojemnika" (70 st C raz w miesiącu..) ? A może PLUM ecomax910 potrafi sterować pracą 2 zaworów 4D - jednego na CO i drugiego na CWU ? .. Wiem że instalacja jest "mniej typowa" - ale szkoda tych solarów, niech pracują - dla instalacji solarnej zbyt wysoka temperatura na odbiorze też nie jest zdrowa, bo wchodzą w stagnację... Wszelkie porady mile widziane. mam ten sam układ i te same problemy obecnie jade na sterowniu pogodowym kotła i mieszacza, temperatura kotła minimalna 56C, temperatura powrotu w granicach 42-44C temperatura ustawiona CWU 50C sterownik pracuje na FL kocioł 25 kW modulacja ustawiona 22kW 40% , 20% moc minimalna 10% sterownik ecomax 920 P1 ochrona powrotu wyłaczona
mkaczko Opublikowano 30 Grudnia 2018 #62 Opublikowano 30 Grudnia 2018 W dniu 15.08.2015 o 09:54, sambor napisał: Sam wymiennik nie jest ochroną powrotu kotła, tylko rozdzieleniem hydraulicznym (separacją) dwóch obiegów grzewczych. Czy będzie też ochroną powrotu zależy od ustawienia pracy pomp. witam obecnie w instalacji mam wymiennik płytowy nurtuje mnie kwestia "zależy od ustawienia pracy pomp" 1 pompa w obiegu kocioł -wymiennik ustawiona jest na 1 (pompa elektroniczna IBO) 2 pompa w obiegu wymiennik-kaloryfery ustawiona jest na 2 bieg z 6 na krzywej proporcjonalnej (pompa elektroniczna LFP) 3 pompa w obiegu wymiennik - CWU ustawiona jest na 1 (pompa elektroniczna LFP) temp na kotle 60-65 w trakcie pracy najniższa temp powrotu to ok 40 stopni trafiło się nawet 32 ale to są sytuacje kiedy kocioł zaczyna z powrotem zagrzewać obieg CO po "pauzie" pytanie jak właściwie powinny być ustawione te pompy chodzi mi o 1 i 2
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor #63 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Jeżeli pompa 2 daje tyle co trzeba ciepła na instalację to trzeba zwiększyć bieg pompy 1, tak aby na powrocie było minimum 50C.
mkaczko Opublikowano 30 Grudnia 2018 #64 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Na starej pompie byla ustawiona 3 Zastanawialem sie dlaczego Teraz odpowiedz sie znalazla Sproboje na 2 a potem na 3 Na wiosne pomysle o zaworze vesbe, szkoda tylko tych 130 litrow wody Sambor a czy jest mozliwe azeby pomimo 3 temperatura powrotu byla ponizej 50 ?? Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 30 Grudnia 2018 Autor #65 Opublikowano 30 Grudnia 2018 To trzeba poeksperymentować - pompy są różne , 3 na jednie to może być całkiem co innego niż na 3 na drugiej. Tu najlepsze są pompy z płynną regulacją np starsze modele wilo
mkaczko Opublikowano 30 Grudnia 2018 #66 Opublikowano 30 Grudnia 2018 w takim razie przystępuje do pomiarów pozdrawiam
mkaczko Opublikowano 31 Grudnia 2018 #67 Opublikowano 31 Grudnia 2018 WitamPomiary wykonaneOpis sytuacyjnyKociol hef 25 kwUstawiony na maks 15 kwW obiegu wymiennik płytowyDynamika palnika 1 z 10, chodzi bardzo miekoTemp. Zadana 60W przypadku wylaczenia strefy na 1 lub 2 godziny bez wzgledu na ustawiony bieg pompy nastepuje spadek temperatury na kotle o ponad 15 stopni, przy czestym korzystaniu ze stref niezbedne jest zabezpieczenie powrotuPopoludniu dodam wykres dla pracy ciaglej i pompie przy kotle ustawionej na 1Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 31 Grudnia 2018 #69 Opublikowano 31 Grudnia 2018 obecnie pompa nr 1 - 1 bieg temperatura kotła 64 temperatura powrotu 55 stopni czekam aż zrobi się zimniej pozdrawiam
mkaczko Opublikowano 1 Stycznia 2019 #70 Opublikowano 1 Stycznia 2019 WitamPrzy temperaturze zadanej 58 stopni powrot ma 47 stopni Pompa przy kotle bieg 1Teraz sprawdze jaki bedzie powrot na 2 bieguWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
mkaczko Opublikowano 3 Stycznia 2019 #71 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Test cd pompa nr 1 na biegu nr 2Widac iz przy temp kotla 60Pompa bieg 1Temp powrotu 50Pompa bieg 2Temp powrotu 52Widac rozniceBede obserwowc dalejJutro wrzuce printsreena nt efektuWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #72 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Nic nie wrzucaj, tylko wyciągnij odpowiednie wnioski z tych nastaw pompy
mkaczko Opublikowano 3 Stycznia 2019 #73 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Spox Wniosek 1. Przy zadanej 60 i pracy ciaglej , biegu nr 2 temp powrotu powyzej 50 2. Jesli chce korzystac z wylaczenia strefy musze kupic zawor esbe vtc do ochrony powrotu, bo powtorne wlaczenie atrefy po 3 h pauzy wychladza kociol prawie o 20 stopni Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor #74 Opublikowano 3 Stycznia 2019 40 minut temu, mkaczko napisał: zawor esbe vtc do ochrony powrotu Przy wymienniku nic ci nie da. Trzeba zwiększyć bieg do 3 i dodatkowo zwiększyć moc kotła lub przynajmniej temp na nim. Tu nic nie ma za darmo - więcej pobierasz ciepła z wymiennika , więcej musisz dać na wymiennik. Ja bym palił o min 5C wyżej.
mkaczko Opublikowano 6 Stycznia 2019 #75 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Witam Zastosowalem sie do twojej rady Zadana 62 mierzona na wylocie, mierzona z przodu 67 Powrot od 52 do 57 Pozdrawiam Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.