Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie Strefowe Podłogówką Ale Tylko W Części Domu

AndrzejZ1974

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jako nowy forumowicz chciałem grzecznie zapytać o sensowność zastosowania sterowania strefowego ogrzewaniem podłogowym w moim przypadku. W dużym skrócie dom parterowy 145m2, gdzie po calości będzie podłogówka. Ogrzewanie gazowe na kotle kondensacyjnym WOLFa CGW-2 z automatyką pogodową. Mam zrobione ozc oraz projekt podłogówki.

Około połowy powierzchni domu to otwarta przestrzeń (salon, jadalnia, kuchnia i hol), druga połowa to 3 pokoje, łazienka, kotłowania i garaż (także bedzie podłogówka) w bryle budynku. Instalator zamierza do podłogówki zastosować sterowanie salusa seria expert (termostaty i siłowniki termoelektryczne). W domu mam wykonaną rekuperacje (Brink renovent).

Z przeczytanych postów na różnych forach widzę że takie sterowanie jest mocno dyskusyjne. Dodatkowo mając rekuperacje muszę zastosować podcięcie we wszystkich drzwiach,  co utrudni utrzymanie róznych temperatur w pomieszczeniach. Z rozmowy z przedstawicielem salusa wychodzi że przede wszystkim naczelnym zadaniem sytemu jest zapewnienie komfortu, a rzekome oszczędności są na drugim miejscu. Proszę znawców tematu, praktyków o jakieś sugestie. System mam wyceniony na około 3500 (wersja przewodowa) i jestem wstanie wydać taką kwotę ale jeśli nie można uzyskać jakiś wymiernych efektów, oszczędności to może lepiej dać sobie spokój. Przedstawiciel salusa dodatkowo zachwalał inteligencję ich termostatów, które z wyprzedzeniem kontrolują temperaturę w pomieszczeniu w celu ochrony przed przegrzaniem. Sam nie wiem co o tym sądzić, co wybrać a może posterować tylko zamkniętymi pomieszczeniami a resztę sobie odpuścić.

pozdrawiam

Andrzej

Opublikowano

Inteligencja termostatów Salusa jest ogromna  ;) a jeszcze większa siła robienia kasy :D

Ale to nic nie da, odpuść sobie takie kombinacje.

Podłogówka długo stygnie , a jeszcze dłużej się nagrzewa - nawet ta z anhydrytu

Ja próbowałem i w sumie to "średnio na jeża " wychodziło.

A podłogówki mam na parterze ze 140m2, częściowo otwarta przestrzeń a Wolf "lubi" własne sterowanie np moduł BM w pomieszczeniu.

Kocioł mam Wolfa z palnikiem na pellet z buforem oraz automatyką dedykowaną Wolfa (R-3 +BM +MM

Opublikowano

Na początek dobra rada....."Zmień instalatora póki jeszcze nie narobił większego bigosu!!!!". Chyba że chcesz być kolejnym który walczy z instalacją i .....rozkładającym ręce instalatorem. Na początek przypomnienie że żadne sterowanie pogodowe nie współpracuje z   termostatami pomieszczenia, Oczywiście jak masz wolne 3500 zł do wyrzucenia  "w ....błoto to wolna wola, możesz!" Jak wybrałeś kocioł Wolfa to oznacza że musisz stosować wszystkie elementy instalacji tego producenta, oczywiście jeżeli chcesz aby poprawnie działała zgodnie z założeniami.

Opublikowano

Mak trochę przesadzasz. Co jest w tym dziwnego że instalator proponuje takie rozwiązanie sterowania. Nie jest to bynajmniej jakiś tzw babol ale rozwiązanie które jest coraz powszechniej proponowane (zwłaszcza jako kontola zdalna nad ogrzewaniem), ale jego sens jest przede wszystkim przy ogrzewaniu które szybko reaguje na zadane zmiany. Do sterowania podłogówką  raczej średnio się nadaje.

Z tym sterowaniem jest jak kiedyś z rekuperacją lub solarami, rachunek ekonomiczny pokazuje że głównie otrzymujemy komfort, a tylko w specyficznych przypadkach także oszczędności.Ja szukam raczej oszczędności w trakcie eksploatacj a to jest raczej watpliwe.

Odnośnie konfliktu sterowania pogodowego Wolfa z  sterowaniem strefowym salusa to nie za bardzo widzę związek. Wolf kontroluje kocioł  a Salus ma chyba inne priorytety i zadania i jest od kotła niezależny. W tej sytuacji raczej skłaniałbym się do poszukania sterowania tylko w pokojach gdzie przewiduję niższą temperaturę oraz w łazience gdzie powinno być najcieplej. Czy dać całkowicie spokój z tą automatyką i odpowiednio ustawić przepływy. Na sąsiednim forum (muratora) ostatnio rozgorzała gorąca dyskusja na ten temat a szybko przeszła we wzajemną naparzankę. Tu na tym forum widzę że dysusję sa bardziej merytoryczne. Także licżę na jeszcze kilka opini zanim podejmę ostateczną decyzję.

Opublikowano

Kol. Sambor o kotłach Wolfa pewnie wyjasni Ci wszystko. Ja potrzymuję co napisałem. Instalator niestety wciska wciska Ci kit, a właściwie nie wiem czemu dajesz sobie wciskać kit. Wystarczy przeczytać instrukcje i wytyczne projektowe jakie znajdziesz na stronie producenta kotła przejrzeć schematy instalacji jakie proponuje, następnie przeczytać instrukcje systemu sterowania salus ze schematami jakie proponuje i wyciągnąć wnioski. No może za dużo wymagam nie wszyscy znają się na technice a tym bardziej nie wszyscy widzą różnicę pomiędzy kotłem sterowanym stałotemperaturowo a kotłem sterowanym pogodowo. Ty możesz nie wiedzieć ale instalator powinien. A że się nie znasz to wciska Ci kit. System salusa może działać z kotłem gazowym w pewnych warunkach tzn będzie jeden obieg grzewczy co przy 145m2 jest trudno wykonalne,  kocioł będzie sterowany stałotemperaturowo bo listwa salusa jest wpinana w miejsce termostatu pomieszczenia a termostat jest tylko przy kotle sterowanym stałotemperaturowo, napewno nie znajdziesz go przy sterowaniu pogodowym. Twierdzisz że kocioł będzie sterowany pogodowo to niech Ci wyjaśni instalator jak salusa podłączy do kotła? Na 145m2 powinny być min 2 obiegi grzewcze (o czym właściwie sam wspominasz) a jak dwa obiegi grzewcze to muszą być dwa układy mieszające. W twojej instalacji pewnie dwa zintegrowane rozdzielacze jak ze schematu salusa to nie ma żadnej możliwości żeby instalacja działała bez sprzęgła. A jak chcesz sterowanie pogodowe to zamiast tego salusa zakup dedykowane przez producenta kotła mieszacze (divicony ) wraz z całym oprzyrządowaniem, do tego zdalne sterowanie i instalacja będzie napewno działać. Radzę poczytać o problemach z instalacjami jakie mają ci co dali się naciągnąc na zintegrowane rozdzielacze podłogowe (temat na forum od kilku dni) w instalacji z kondensacyjnymi kotłami gazowymi i wyciągnij wnioski

Opublikowano

Już ci pisałem, że kontrolą nad ogrzewaniem u Wolfa są moduły BM, lub BM-2 a nie układy wyłączające pompy przez styki mechaniczne.

Owszem możesz dać na pętlach siłowniki sterowane Salusem , ale przy braku komunikacji pomiędzy tymi układami w pewnych momentach może dojść do sytuacji , że wychłodzisz budynek , a automatyka kotła nie będzie o tym nic wiedzieć - nie tędy droga do prawidłowo działającej podłogówki.

Opublikowano

Powiem tak, już od pewnego czasu miałem mieszane uczucia co do tego sterowania. Także znajdę inne przeznaczenie dla tych 3,5 tys. Mam tylko pytanie jak najekonomiczniej rozwiązać uzyskanie ciepłej wody w kurkach zaraz po ich odkręceniu. Kocioł jaki będę miał to Wolf CGW-11 v2. Chcę jak najprostrze rozwiązanie. Łazienkę (jest tylko jedna) mam oddaloną od kotła gdzieś koło 7m, podobnie oddalona jest kuchnia. Jakiś układ cyrkulacji z czasową regulacją czy może co innego zastosować? Jest także kwestia grzejnika drabinkowego w łazience który ma iśc na temperaturze podłogówki a w lecie ma być podłączany do gniazdka, czy to optymalne rozwiązanie. Proszę o ocene tych rozwiązań i sugestie

Opublikowano

Kocioł CGW-11-2 to trochę mało jak na grzanie CWU, ale chyba wiesz co robisz.

Natomiast sam kocioł ma sterowanie pompą cyrkulacyjną z ustawianą automatyką.

Grzejnik elektryczno wodny - jest jak najbardziej OK.

Opublikowano

Dzieki za expresową odpowiedz. Kociołek powinien wystarczyć bo rodzina na razie  tylko 2+1. Z informacji od wolfa mały zasobnik jaki tam zastosowano powinien wystarczyc do rozsądnego korzystania  z ciepłej wody (szybki prysznic itp).

Opublikowano

Niestety popatrzyłem w instr i ten kocioł CGW nie ma możliwości podłączenia cyrkulacji wprost do zasobnika, tylko ew na rurę zasilana zimnej wody.

Większą wadą jest to, że takie grzanie wody ( praktycznie przepływowe) wymaga dobrze uzdatnionej wody, inaczej wymiennik i zasobnik szybko zachodzą kamieniem.

A, że to jest jedna całość to w kwestii czyszczenia sam mało co zrobisz .

Ja polecałbym ci kocioł wiszący + zasobnik stojący ok 160l - ze względu na grzanie wody moc ok 20kW.

Masz dwie łazienki i dom w konstrukcji szkieletowej a małej akumulacji ciepła.

Czyli tą kasę co na Salusie zaoszczędzisz dołóż do najnowszego kotła z zasobnikiem i modułem BM

Opublikowano

Oj wychodzi pozna pora. Przypomne ze mam miec podlogowke po calosci i dom jest parterowy z porothermu i dobrze ocieplony. Takze bedzie dobrze akumulowal. Co do wody to jest to woda miejska i od serwisanta Wolfa wiem ze jakosciowo jest ona dobra i bezpieczna dla kotla. A co łazienki mam tylko jedną wiec moze ten kocioł wystarczy zwłaszcza ze moduluje od bardzo niskich mocy. Stawiam na wolfa bo serwis mam 5 minut od domu. Klopot jest tylko w podtrzymaniu cieplej wody w sieci. Musze jeszcze szczegolowo podpytac ich jak to rozwiaza.

Opublikowano

Pardon - tu są dwa podobne tematy na raz i się w tym zaczynam gubić -  :angry:

A o materiale ścian i ilości łazienek dopiero teraz piszesz, a powinny być takie dane na początku tematu.

Nadal jednak nie polecam tej centrali ściennej, tylko osobny kocioł i zasobnik.

Ale jeżeli masz blisko serwis Wolfa to do nich uderzaj, choć firma zrobi wszystko aby tą zabawkę sprzedać - po prostu jest droga

w zakupie, konserwacji i naprawach, a tym się tylko serwis zajmuje

Opublikowano

Witam

Chciałbym podpiąć się pod temat sterowania.U mnie instalacja też na Wolfie+w nim BM-2+MM+sprzęgło.90% podłogówka.Z uwagi na duży dom i w kilku pomieszczeniach nikt nie będzie przebywał (tylko okazjonalnie-przyjazd gości) pomyślałem ze aby zaoszczędzić sensownym rozwiązaniem będzie zainstalowanie siłowników na rozdzielaczach  współpracujących z termostatami w pomieszczeniach.W moim przypadku to koszt 2500 zł.(już poniesiony,kabelki rozprowadzone)

Wiem że automatyka kotła działa niezależnie od sterowania termostatami w pomieszczeniach 

ale sądziłem że w przedstawionej sytuacji sterując indywidualnie  temp.w poszczególnych pomieszczeniach  będą oszczędności.Czy w świetle powyższych postów mogę powoli oswajać się z myślą że 2,5tyś można spisać na straty?)

Opublikowano

Wszystko jest do wykonania. Najlepsze rozwiazanie to wydzielenie obiegu grzewczego z tych pomieszczeń  z odzielnym układem mieszania i zdalnym sterowaniem do tych pomieszczeń.Nie polecam mieszania różnych systemów, a zastosowanie siłowników bedzie takim działaniem. Siłowniki z termostatami pomieszczeń tylko do kotłów sterowanych stałotemperaturowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.