sebapulawy Opublikowano 19 Lutego 2015 #1 Opublikowano 19 Lutego 2015 Jako iż to mój pierwszy post na tym forum chciał bym serdecznie się przywitać :) jestem posiadaczem kotła defro uni duo ze sterownikiem ecoal i pale już od 2 lat ekogroszkiem. kociołek sprawuje się bardzo bobrze nie ma się do czego przyczepić. jedynym dużym minusem jest sam węgiel... o ile w poprzednim sezonie był troszke mokrawy i nie było bardzo klopotu to w obecnym jest suchy jak pieprz i pyli się niemiłosiernie. Całe pomieszczenie tam gdzie stoi kocioł jest strasznie zapylone a powrocie z kotłowni człowiek wygląda jak górnik po zmianie:) Dlatego wymyśliłem sobie że zacznę palić peletem. Próbnie spaliłem 2 worki lecz kociołek dość szybko ich pochłonoł. I tu moje pytanie żeby jak najefektywniej splać pellet to modyfikować piec, tzn wymiana palnik i sterownika czy zostaje tylko wymiana całego kotła. Z góry dziękuję za wszelkie rady. Pozdrawiam Seba
mac65 Opublikowano 19 Lutego 2015 #2 Opublikowano 19 Lutego 2015 Sterownik masz dobry tylko pytanie czy uaktualniony do palenia peletem . Wejdż sobie na stronkę esterowniki i poczytaj czym się różni palenie peletem a weglem na tym sterowniku poza oczywiście kalorycznością samego peletu którego spalisz więcej niestety.
MarcinoK Opublikowano 19 Lutego 2015 #3 Opublikowano 19 Lutego 2015 Na serio nie jesteś w stanie tak wsypać węgla z worka żeby się nie kurzyło?
sambor Opublikowano 19 Lutego 2015 #4 Opublikowano 19 Lutego 2015 Deforo ma inny palnik do spalania pelletu, tu już będą koszty. A i tak modelu Duo EkoPell ze swojego kotla nie zrobisz
sebapulawy Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 19 Lutego 2015 widziałem że w moim ecoalu jest opcja pellet, tylko co z np rozpalarką.... wiem że defro ma inne palnik do peletu. Lecz czym taki piec różni się od kotła na ekogroszek? Panik, sterownik, podawanie, a czy konstrukcja samego wymienika jest inna? pomyślałem aby zamontowac do niego dedykowany panik do pelletu np palles x? co myślicie o tym rozwiązaniu? a to ciekawe jak można wsypac worek suchego jak pieprz ekogrocha tak aby sie nie kurzył? ja tego nie umiem...
miro30 Opublikowano 20 Lutego 2015 #6 Opublikowano 20 Lutego 2015 . Całe pomieszczenie tam gdzie stoi kocioł jest strasznie zapylone a powrocie z kotłowni człowiek wygląda jak górnik po zmianie:) patent uzytkownika DDU na pyl po wrzucaniu eco groszku do zasobnika
MarcinoK Opublikowano 20 Lutego 2015 #8 Opublikowano 20 Lutego 2015 Nie widzę tego filmu mam zablokowane, ale dla mnei to proste, rozcinasz worek albo w podajniku albo wczesniej, wkłdasz do podajnika cały i wyciagasz go powoli nie powodujac wysypywania węgla a jedynie jakby worek lezy na wsypanym węglu. Da się, no chyba że masz mega wielki podajnik i nie jesteś w stanie włożyć worka do środka.
sebapulawy Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor #9 Opublikowano 20 Lutego 2015 co by nie robic to z obecnego węgla pyli jak diabli...
Bartekp Opublikowano 20 Lutego 2015 #10 Opublikowano 20 Lutego 2015 Jedni płaczą że za mokry, inni że za suchy :-D . A poważnie to spróbuj użyć opryskiwacza ogrodowego. Lekko zwilż groszek, na pewno będzie się mniej pylił
sebapulawy Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor #11 Opublikowano 20 Lutego 2015 dzieki za rady. Lecz chciał bym sie dowiedzieć czy kocioł pelletowy rózni sie czymś oprócz palnika i sterowania od kotła na ekogroszek?
sambor Opublikowano 20 Lutego 2015 #12 Opublikowano 20 Lutego 2015 A palnik i sterownik to mało? Kocioł jak kocioł, ja np mam kocioł na gaz/ olej z palnikiem na pellet.
sebapulawy Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor #13 Opublikowano 20 Lutego 2015 tzn moje pytanie sprowadza sie do tego: czy aby palic peletem w moim przypadku wystarczy wymiana palnika i sterowania czy konieczna jest wymiana całego pieca?
sambor Opublikowano 20 Lutego 2015 #14 Opublikowano 20 Lutego 2015 Jak chcesz tak daleko iść to sprzedaj ten kocioł co masz , dołóż i kup kocioł tylko na pellet, z takimi przeróbkami to są ciągłe problemy.
sebapulawy Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor #15 Opublikowano 21 Lutego 2015 o własnie o taka odpowiedz mi chodziło :)| Dziękuje serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.