Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Defro Uni Duo Na Pellet

sebapulawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako iż to mój pierwszy post na tym forum chciał bym serdecznie się przywitać :)

jestem posiadaczem kotła defro uni duo ze sterownikiem ecoal i pale już od 2 lat ekogroszkiem. kociołek sprawuje się bardzo bobrze nie ma się do czego przyczepić. jedynym dużym minusem jest sam węgiel... o ile w poprzednim sezonie był troszke mokrawy i nie było bardzo klopotu to w obecnym jest suchy jak pieprz i pyli się niemiłosiernie. Całe pomieszczenie tam gdzie stoi kocioł jest strasznie zapylone a powrocie z kotłowni człowiek wygląda jak górnik po zmianie:) 

Dlatego wymyśliłem sobie że zacznę palić peletem. Próbnie spaliłem 2 worki lecz kociołek dość szybko ich pochłonoł. I tu moje pytanie żeby jak najefektywniej splać pellet to modyfikować piec, tzn wymiana palnik i sterownika czy zostaje tylko wymiana całego kotła.

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Pozdrawiam Seba

Opublikowano

Sterownik masz dobry tylko pytanie czy uaktualniony do palenia peletem . Wejdż sobie na stronkę  esterowniki i poczytaj czym się różni palenie peletem a weglem na tym sterowniku poza oczywiście kalorycznością samego peletu  którego spalisz więcej niestety.

Opublikowano

widziałem że w moim ecoalu jest opcja pellet, tylko co z np rozpalarką....

wiem że defro ma inne palnik do peletu. Lecz czym taki piec różni się od kotła na ekogroszek? Panik, sterownik, podawanie, a czy konstrukcja samego wymienika jest inna?

pomyślałem aby zamontowac do niego dedykowany panik do pelletu np palles x? co myślicie o tym rozwiązaniu?

a to ciekawe jak można wsypac worek suchego jak pieprz ekogrocha tak aby sie nie kurzył? ja tego nie umiem...

Opublikowano

. Całe pomieszczenie tam gdzie stoi kocioł jest strasznie zapylone a powrocie z kotłowni człowiek wygląda jak górnik po zmianie:) 

patent uzytkownika DDU na pyl po wrzucaniu eco groszku do zasobnika

Opublikowano

Nie widzę tego filmu mam zablokowane, ale dla mnei to proste, rozcinasz worek albo w  podajniku albo wczesniej,  wkłdasz do podajnika cały i wyciagasz go powoli nie powodujac wysypywania węgla a jedynie jakby worek lezy na wsypanym węglu. Da się, no chyba że masz mega wielki podajnik i nie jesteś w stanie włożyć worka do środka.

Opublikowano

Jedni płaczą że za mokry, inni że za suchy :-D . A poważnie to spróbuj użyć opryskiwacza ogrodowego. Lekko zwilż groszek, na pewno będzie się mniej pylił

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.