Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Poprawki Cyrkulacji Cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zabieram się za wykańczanie łazienek na piętrze, a że na parterze większość pomysłów mojego instalatora musiałem poprawiać to obawiam się że piętro również będzie do poprawki. Moje zastrzeżenia budzi sposób podłączenia cyrkulacji - w obecnej konfiguracji podejrzewam (bo jeszcze nie testowałem, chyba założę jakieś zawory na wyloty kranów i sprawdzę) że nawet przy włączonej cyrkulacji po odkręceniu ciepłej wody trzeba będzie czekać co najmniej kilka jak nie kilkanaście sekund aby poleciała ciepła - a to ze względu na odległość między punktem czerpania a rurą cyrkulacyjną. Na parterze przerobiłem tak aby odległość ta była minimalna ( trójnik tuż przy kranie i jest dobrze :) Więc mam dwie koncepcje jak to zrobić - z jednym obiegiem lub dwoma. Jeden obieg - w przypadku wyłączenia cyrkulacji cwu do ostatniego punktu będzie docierać chyba po kilku minutach. Dwa obiegi - przy awarii cyrkulacji będzie nieco lepiej, ale nie jestem pewny czy przepływy w obu obwodach będą podobne - choć długości rur są porównywalne. Proszę o sugestie czy warto próbować takich przeróbek. Póki jeszcze nie ma kafelek.... ;)

Załączam schematy, skala mniej więcej zachowana.

Z góry dzięki za opinie.

post-9711-0-76190000-1420671589_thumb.jpg

post-9711-0-16977500-1420671596_thumb.jpg

post-9711-0-35353200-1420671603_thumb.jpg

post-9711-0-89830200-1420671611_thumb.jpg

Opublikowano

juz lepiej ale to sie robi jeszcze inaczej ,łapiesz wszytkie krany rurą ciepłej wody, a od ostaniegu ujecia redukujesz i przechodziśz jako cyrkulacja, i nie trzeba podchodzic pod same krany bo woda w pionie sie sama nagrzewa do 3m w pionie bez problemu a a podejscia długisci 0,7 czy 1,2m to roznica temp niewyczuwalna