Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Sprawdzenie Instalacji

michal801

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam prośbe, czy ktoś mógł by zerknąć na fotki mojej instalacji. Instalacja została przerobiona i wydaje mi się że słabiej grzeje niż stary piec. Druga sprawa to piec utrzymuje mi wysoką temp spalin czyli ponad 200 stopni. Sterownik raz wyświetlił alarm o zbyt wysokiej temp spalin a znalazłem w sterowniku że alarm wyświetli się przy 300 stopnich. Oczywiście dużo groszku spala (tak mi się wydaje bo potrafi około 35 kg na dobe spalić a mrozów dużych nie ma ). Mało kiedy uzyskuje temp zadaną to znaczy jak ustawie 55 stopni to jeszcze sobie radzi ale jak ustawie np 65 stopni to już jest problem z uzyskaniem temeratury, cały czas mocno dmucha i często podaje groszek. Sterownik ecola mam ustawiony w tryb automatyczny, korekte dmuchawy na -2 a zawór 3d na 3 (tak mi zalecił instalator żeby na 1 a max na 3).

Prośba o podpowiedz czy instalacja została prawidłowo wykonana. Na grzejnikach mam termostaty ustawione na 4 i w mieszkaniu jest około 20 - 21 stopnik. Sterownik pokazuje temp na powrocie niższą o jakieś 10 do 14 stoni od zadanej.

post-61349-0-36173200-1420121895_thumb.jpg

post-61349-0-39530400-1420121984_thumb.jpg

post-61349-0-94461100-1420122036_thumb.jpg

post-61349-0-04392200-1420122065_thumb.jpg

post-61349-0-78175800-1420122146_thumb.jpg

Opublikowano

A coś więcej możesz napisać? Czy to ma wpływ na problem z uzyskaniem temperatury a co za tym idzie na ilość spalanego paliwa?

Opublikowano

Jak chcesz sterować temp powrotu jak brak siłownika na zaworze 3-D.

Po prostu masz ustawione na sztywno mieszanie ze źle zamontowanym zaw 3-D.

Z resztą jaką ma pełnić funkcję ten zawór ?

Jak wysoka temp spalin to może brudny wymiennik który nie odbiera ciepła ze spalin?

Opublikowano

Piec czyszcze raz na tydzień i mi się wydaje że to chyba nie to będzie przyczyną. Nie wiem czy dobrze to robie ale skrobie wszystko szpachelką i dopiero usuwam z pieca.

Na czym polega ten zły montaż zaworu 3d? Chodzi o ten siłownik? Jak powinien być podpięty?

Teoretycznie mogło by go nie być tak powiedział instalator. Miał zrobic żeby wszystko działało dobrze więc go zamontował. Powiedział że dla ochrony pieca przed zbyt szybkim zużyciem.

Nie zabardzo się na tym znam. Dopiero zaczynam się dowiadywać jak to wszystk ugryść.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.