szoku Opublikowano 5 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam jestem tutaj nowy wiec jeszcze raz dzien dobry wszystkim . Mam małe problemy z moim nowym centralnym , otóz gdy pale w piecy ( drzewo wegiel ) z pieca wycieka mi taka woda z weglem ( czarna maż ) i w srodku w kotle porobiły sie takie małe grudy smoły i jak piec jest zimny nie idzie tego wyczyscic rownież jak otwieram drzwiczki aby podrzucic to dym bucha w moim kierunku . Mam rownierz problem z kominem , kominiarz doradził mi zeby przedłuzyc komin tylko nie wiem jaka rura najlepiej czy ze zwyklej blachy czy jakas inna , na zdjeciu zamieszczam jak wyglada moj komi dodam jeszcze ze komin mam nowy schiedla 180 mm . Wiem ze jak na pierwszy raz duzo problemow a le pomożcie
meping Opublikowano 5 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Napisz jaki kocioł i jaka powierzchnia - ocieplenie widać ;)
szoku Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Do ogrzania 130 m tylko na gorze mam 4 pokoje i jak narazie 2 grzejniki a kocioł jaki posiadam to ogniwo biecz s6wc 20kw
meping Opublikowano 5 Grudnia 2014 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2014 www.czysteogrzewanie.pl - poczytaj tam jak zmniejszyć kocioł szamotem i zacznij palić od góry. Na taki domek potrzebujesz nie więcej jak 5-7KW, A ty masz 20. Zmniejsz szamotem palenisko do wymiarów nie większych jak 20x20 cm, zasyp węglem i zapal od góry. To powinno rozwiązać problemy. P.S. Dwa grzejniki mogą odebrać ile??? 2,4 - 3 KW? A Twój kocioł może wyprodukować 20, a jak nie może, to produkuje smołę i wodę właśnie, bo mu się nudzi :P
szoku Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor #5 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Centralne robiła mi firma z krosna ( jedna z lepszych ) i oni wszystko dobierali i na 8 pokoi ( łacznie 6 grzejnikow ) doradzili taki piec , z pieca leci to mazidło tylko jak rozpalam pozniej jest juz ok a co do komina to co radzicie
piastun Opublikowano 5 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Centralne robiła mi firma z krosna ( jedna z lepszych ) i oni wszystko dobierali i na 8 pokoi ( łacznie 6 grzejnikow ) doradzili taki piec , z pieca leci to mazidło tylko jak rozpalam pozniej jest juz ok a co do komina to co radzicie skoro robili to profesjonaliści (sugeruję się po określeniu "jedna z lepszych") to najlepiej wykonać do nich telefon, wyjaśnić sprawę, poczekać na rozwiązanie problemu i.... cieszyć się ciepełkiem w nowym domu.
szoku Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor #7 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Własnie cyba tak zrobie bo grzac juz trzeba a tu same problemy a co moze byc przyczyna jeszcze moich problemów , i czy to tego komina trzeba zrobic przedłuzenie ,jak tak to z jakiej blachy najlepiej
Gość Visitor1230 Opublikowano 5 Grudnia 2014 #8 Opublikowano 5 Grudnia 2014 skoro robili to profesjonaliści (sugeruję się po określeniu "jedna z lepszych") to najlepiej wykonać do nich telefon, wyjaśnić sprawę, poczekać na rozwiązanie problemu i.... cieszyć się ciepełkiem w nowym domu. Lepeij nie. Bo najlepsi specjalisci zaczna dalej cos projektowac, ulepszac. A zrobic tak jak koledzy pisza. Zmniejszyc moc kotla i palic od gory. Tu masz odpowiedz co daje ci tak mocny kociol http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/ A tu masz skutki, ktore wystapia dzieki temu co powyzej http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/smola-i-sadza-atakuja/
szoku Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor #9 Opublikowano 5 Grudnia 2014 A czy te problemy moga byc z tego ze w kotłownie mam w piwnicy ( brak tlenu ) i ze pale dosc mokrym drzewem ( trzymane zamkniete 2 lata )
meping Opublikowano 5 Grudnia 2014 #10 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Nie napisałeś, że palisz drewnem. Ten piec się do drewna nie nadaje. To świetny piec do węgla i o ile dobrze pamiętam koksu. Jeśli firma zrobiła Ci instalację to masz gwarancję i rękojmię - korzystaj z tego, aczkolwiek jeśli na 130m2 ocieplonego domu doradzili Ci kocioł 20 kw to powinni barany paść (do Beskidu mają niedaleko) a nie instalacje projektować. Ciekawe co jeszcze wyrzeźbili??? ;( Od komina się odczep. Jest ok., tylko kolejny konował (tzn. tutaj kominiarz) chce Cię wydoić, chociaż należałoby napisać wyd.... ć, domyś się co chciałem wstawić po środku.
szoku Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor #11 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Aktywny komin jest ten co jest nizej , czy mogłby mi ktos napisac czy to jest piec gornego czy dolnego spalania ogniwo s6wc classic i niby na stronie ogniwa pisze ze mozna w nim palic drzewem i weglem ( tutaj sie nie wymadrzam ) tylko szukam rady co mam robic dalej
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2014 #12 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Jak rozmawiamy też o kominie to sprawdź czy komin spełnia wymogi z rysunku poniżej
szoku Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor #13 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Do szczytu dachu kominowi brakuje jakies 1.5
meping Opublikowano 5 Grudnia 2014 #14 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Sambor, popatrz na zdjęcie domu - komin, a nawet kominy są o.k. Ogniwo s6wc i s7wc to górniaki i dlatego napisałem o paleniu od góry. Problemem jest przewymiarowany kocioł i brak odbiorów - obecnie nie więcej jak 3 KW na kocioł 20 KW. Szoku - popatrz na schemat wrzucony przez Sambora - kocioł jest o.k. - odczep się od niego. Zainwestuj w cegły szamotowe za 30-40 zł i kup trochę węgla. Na te dwa grzejniki starczy 100-150 kg ma miesiąc (kup workowany). Ja w tej chwili robię u siebie CO. Mój największy problem na chwilę obecną to właśnie zapewnienie odbiorów z kotła, bo nie mam wszystkich grzejników. Kocioł stałopalny nie może pracować na 5-10% mocy, a na drewnie to prawie zawsze powinien iść pełnym gwizdkiem.
szoku Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor #15 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Moze wyjasnie o tych grzejnikach na dole mam 3 pokoje ( 3 grzejniki ) 2 korytaze ( 2 podlogowki ) kuchnia ( podlogowka ) lazienka ( grzejnik i podlogowka )klatka schodowa ( grzejnik ale mały ) i na gorze mam 4 pokoje ale w dwoch sa tylko grzejniki .Moze powinienem to wczesniej napisac
meping Opublikowano 5 Grudnia 2014 #16 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Wcześniej napisałeś, że masz tylko dwa grzejniki. To się może zdecyduj... :P A tak poza tym nie zmienia to faktu, że na 130m2 ocieplonej chałupy starczy 8-10 kw, a jak dobrze ocieplonej (tak jak u mnie) wg. www.cieplowlasciwe.pl to nawet 6 kw. Tak więc Twój kocioł jest w najlepszym wypadku 2,5 - 3 x za duży.
piastun Opublikowano 5 Grudnia 2014 #17 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Panowie nie róbcie koledze mętliku w głowie. Na razie macie zerowe pojęcie o ociepleniu i ogólnie o budowie domu a jedynie co się dowiedzieliśmy, że są 2 grzejniki na piętrze, że instalacje +dobór kotła robiła ekipa cymes no i że kolejny kominiarz ekspert doradził przedłużenie komina (gdzie pewnie sadza prawie zjadła prześwit komina :) ). Co do zapotrzebowania na cieplo to nie ferujmy tu jednoznacznie, że kocioł jest za duży bo na zdjęciu widać, że to jest nowy dom (może dopiero co zamieszkany) i jeszcze jest np. dom nie osuszony... Bo już pisać o tym mi się nie chce, że kolega pali drewnem (mokrym?) i do kotla ma podłączoną podłogówkę :) bez bufora. Ps. Mam brata z podobnym domem ~170m2, z kotłem (dolnego spalania wg. wujka eksperta hydraulika) GS 17kw no i wiem jak wygląda wnętrze kotła przy paleniu drewnem (nawet na 70oC - zawór 4d) i przy zerowym w zasadzie dostępie powierza do spalania. Komin nie wiem jak wygląda w środku ale widać, żę kwasówkę już powoli coś zjada (bo kawałek wystaje ponad dach).
szoku Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor #18 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Wiec tak dom nie jest nowy dom jest cos kolo 50 lat i jest budowany pustak lepik i pustak ( jak to dawniej ) a co do komina to sprawdze dzisiaj , ogolnie palone w piecu jest kolo tygodnia (od nowosci centralnego ) a co to znaczy ze kwasowke powoli cos zjada czy moze to tez byc wina ze grzeje tylko na same grzejniki ( nie ogrezwam na razie cieplej wody ) , bo narazie dom jest nie zamieszkały . A co do przedłuzenia komina to chciałbym przedłuzeyc z tego tez wzgledu ze cały dym wylatjacy obija sie o pokrycie dachu tak naprawde do szczytu brakuje z 1.5 metra na zdjeciu wyglada to troche inaczej
meping Opublikowano 6 Grudnia 2014 #19 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Skoro cierpisz na nadmiar kasy, to przedłużaj komin. Obecnie masz sytuację z rys. 3 Sambora i w niczym to nie przeszkadza. Napisałem Ci już, że Twój problem to brak odbiorów z za dużego pieca. Tak więc rób jak uważasz.
kaibuk Opublikowano 6 Grudnia 2014 #20 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Kolego posłuchaj rad tych kolegów ,bo oni wiedzą co piszą.zacznij od zmniejszenia paleniska szamotem.
szoku Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor #21 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dzisiaj paliłem suchym drzewem i z boku pieca nie cieklo nic było sucho temp mialem 65 , a zmniejszenia paleniska szamotem to jak to trzeba zrobic bo jestem z tego zielony ( mieszkałem dotychczas w bloku )
tomash82 Opublikowano 6 Grudnia 2014 #22 Opublikowano 6 Grudnia 2014 http://czysteogrzewanie.pl/zakupy/co-za-duzo-to-niezdrowo-dobor-mocy-kotla-weglowego/poczytaj
szoku Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor #23 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Mogłby mi ktos napisac jak palic w piecu zeby jak najmniej chodzic podrzucac , poniewaz dojscie do kotłowni mam przez podworze . Moj piec to ogniwo s6wc 20kw z miarkownikiem ciagu . Czy wylot dymu do komina powinien byc ustawiony na 1/2
mahony Opublikowano 7 Grudnia 2014 #24 Opublikowano 7 Grudnia 2014 a konkretnie, czy chodzi ci raz na 12, 24 czy na 36 ha?
szoku Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor #25 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Konkretnie o to mi chodzi ile wrzucic drewna i wegla zeby starczało minimum na 5 6 godzin , narazie pale deskami ( odpady ) bo reszta drewna jeszcze mokra :/ , posiadam roczna buczyne ale tez slyszałem ze za malo jeszcze suszona
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.