robertokot25 Opublikowano 23 Grudnia 2014 #451 Opublikowano 23 Grudnia 2014 1:10 i wiatr 22%. Efekt na zdjęciu. Nie wiem co robić więc drastycznie podniosłem nadmuch do 40% wygląda że to ten sam opał co w drugim poście na 1 stronie czyli tragedia łamana przez porażkę - wyobraź sobie ten spiek koksowy przy - 10 C = masakra... już chyba ta Wesoła lepsza no nie? i chyba tańsza? Też miałem kiedyś taki opał... nie sprawdziły się żadne nastawy - w końcu sprzedałem znajomemu co ma ogromny piec piekarniczy na ekogroszek i takie węgle wciąga nosem :) :
Wilchelm Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor #452 Opublikowano 23 Grudnia 2014 No bardzo podobnie wygląda ten koks na twoich fotkach. Zmieniłem ustawienia na 6/70 i 40% wiatru. Wydaje mi się, że ten zlepiony żar nie robi się na palniku, tylko w głębi. Ale może się mylę.
robertokot25 Opublikowano 23 Grudnia 2014 #453 Opublikowano 23 Grudnia 2014 u mnie też zlepiał się w głębi złoża
SUSPENSER Opublikowano 23 Grudnia 2014 #454 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Własnie noszę sie z zamiarem zakupu sterownika SPP , czytałem wiele pozytywnych opinii o nim ,po świętach chce zamówić , i mam nadzieje ze rozwiąże to problemy ze spalaniem i ciągłym doglądaniem kotła . No to zapraszam do mnie po SPP to od razu będziesz miał poradę jak go ustawić bo obecnie nim steruję u siebie a Bruli tylko monitoruje sytuację ;)
Wilchelm Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor #455 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Dla porządku napiszę i tutaj, że kolejne zmiany ustawienia na: 2/24 i 22%. Jeszcze coś z głębi próbowało wyjść jakiś kalafior, ale to być może za wcześnie na jakieś wizualnie zmiany.
oman7 Opublikowano 24 Grudnia 2014 #456 Opublikowano 24 Grudnia 2014 @Wilchelm Na retopalu znacznie lepiej to wyglądało.Ten pieklorz to tragedia.
balbulus Opublikowano 24 Grudnia 2014 #457 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Wilchelm, to strasznie nieciekawie wygląda - jakby paliło się bardzo nisko w palniku - nie przegrzewa Ci się ?
Wilchelm Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor #458 Opublikowano 24 Grudnia 2014 @Wilchelm Na retopalu znacznie lepiej to wyglądało.Ten pieklorz to tragedia. Też tak uważam. Natomiast RETOPAL ma też złe strony: jest drogi jak na swoją kaloryczność, wytwarza ogromne ilości popiołu, no i spore zużycie Wilchelm, to strasznie nieciekawie wygląda - jakby paliło się bardzo nisko w palniku - nie przegrzewa Ci się ? Wygląda to tragicznie. Pali się nisko - tylko pytanie dlaczego?? Na sczęście nic sie nie przegrzało. ps. zaraz wstawie fotki
Wilchelm Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor #459 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Tak więc prawdopodobnie sprzedano mi całkiem coś innego niż deklarowany groszek z Piekar. Niestety nie ma możliwości na żadnych ustawieniach tego spalić ;(. Na szczęście kupiłem tylko 2 worki – jak zwykle na próbę.Wybrałem to wszystko z zasobnika ile się dało. Myślę, że za 2-3 godziny wypali się wszystko. Zdjęcie pierwsze – przy ustawieniach 2/24 Zdjęcie drugie – przy ustawieniach 2/30 – tak rano zastałem palnik. Cały czas skleja głęboko i po prostu wypycha kalafior do góry, a z drugiej strony robi dzirę.wydaje mi się, że to „Bobrek”, albo coś innego o wysokiej spiekalności gdyż już raz mnie napaśli. Tak więc na dni świąteczne zrobię mixa Retopala z tym świństwem. Niestety nadal musze szukać opału innego.Jeszcze będę próbował EKORET i inne dostępne. Dziękuje Wszystkim za pomoc i zaangażowanie w moich problemach.
robertokot25 Opublikowano 24 Grudnia 2014 #460 Opublikowano 24 Grudnia 2014 - na takim głębokim spalaniu rura podajnik musi być bardzo gorąca .... a zobaczy jak będzie się palił przy krótkich pauzach typu 1/3, 1/4 czyli wyżej ale wątpię czy coś to da... - pa stron wcześniej narzekałeś na z jakiś wiejski skład co miał opał no-name, mokry itp ale za to ceny w miarę i tanie workowanie - można było wziąć po worku na próbę...., a sam kupiłeś gdzie indziej kaczanowatą Wesołą i Pieklorza koksującego w dodatku mokrego.
Pieklorz Opublikowano 24 Grudnia 2014 #461 Opublikowano 24 Grudnia 2014 o tu kolega też napisał. Nie-, kłopot jest w innym miejscu.... poprawi- to sam zobaczy.
Wilchelm Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor #462 Opublikowano 24 Grudnia 2014 - na takim głębokim spalaniu rura podajnik musi być bardzo gorąca .... a zobaczy jak będzie się palił przy krótkich pauzach typu 1/3, 1/4 czyli wyżej ale wątpię czy coś to da... - pa stron wcześniej narzekałeś na z jakiś wiejski skład co miał opał no-name, mokry itp ale za to ceny w miarę i tanie workowanie - można było wziąć po worku na próbę...., a sam kupiłeś gdzie indziej kaczanowatą Wesołą i Pieklorza koksującego w dodatku mokrego. Robert, już opróżniłem zasobnik z tego opału. Nie mam czasu ani ochoty się z tym dalej bawić. U mnie ten opał się nie spali przy żadnych ustawieniach. Wsypałem mixa i zobaczymy. Faktycznie narzekałem na „no name” i nie wiem czemu się dziwisz. Co z tego , że tani? Wesoła niby po 800zł i co… o tu kolega też napisał. Nie-, kłopot jest w innym miejscu.... poprawi- to sam zobaczy. Możesz coś więcej w tym temacie
robertokot25 Opublikowano 24 Grudnia 2014 #463 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Robert, już opróżniłem zasobnik z tego opału. Nie mam czasu ani ochoty się z tym dalej bawić. U mnie ten opał się nie spali przy żadnych ustawieniach. Wsypałem mixa i zobaczymy. Faktycznie narzekałem na „no name” i nie wiem czemu się dziwisz. Co z tego , że tani? Wesoła niby po 800zł i co… ale ja pisałem żeby wziąć tylko po worku do sprawdzenia ze składu no-name z czystej ciekawości (będzie lipny to nie kupisz więcej), a kupiłeś gdzie indziej niby markowe produkty o kaczanowato-koksując--kalafiorowych parametrach.. w dodatku mokry.... i z miałem
Wilchelm Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor #464 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Jak widać mam pecha co do opału ;( Na składzie jest jeszcze EKORET w oryginalnych workach.Robert co możesz powiedzieć o tym groszku? Jakieś porównanie w stosunku do RETOPALA
robertokot25 Opublikowano 24 Grudnia 2014 #465 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Ekoret (mieszanka węgli z różnych kopalni) to zależy jaki trafisz.. czasem się pali ładnie, w czasem koks, żużel i ma sporo łupków.. no i cena jego to masakra... weź 2 worki i zobacz może akurat będzie dobra partia
oman7 Opublikowano 24 Grudnia 2014 #466 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Wilchelm coś ten retopal który kupiłeś też chyba jakiś trefny albo twój palnik jakiś nie dorobiony. Tyle modulacji na mocy zrobiłeś że można Biblię napisać a efekt w dalszym ciągu marny.
Wilchelm Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor #467 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Racja. W zasadzie tylko na Retopalu było jako tako, ale nie super. Jak będzie pogoda ok to po świętach zajmę się palnikiem. Coraz więcej osób mi piszę wiadomości, że problem może być w palniku
oman7 Opublikowano 24 Grudnia 2014 #468 Opublikowano 24 Grudnia 2014 No to po świętach po usprawniaj palnik i zdaj relację. WESOŁYCH ŚWIĄT!
Wilchelm Opublikowano 24 Grudnia 2014 Autor #469 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Dziękuje i nawzajem. Jak tylko pogoda pozwoli to na pewno się za to zabiorę i oczywiście zdam relację co się udało osiągnąć ;)
Wilchelm Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor #470 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Tak więc palnik uszczelniony i kociołek już pracuje.Na razie za wcześnie na konkretne wnioski, ale na pewno rozkład powietrza się znacznie polepszył. Na początek dałem 3/33 i nadmuch 18%. Przy tym nadmuchu jest bardzo wielki płomień. Wcześniej takiego przy tych % nie było. Niestety robi się środkiem koks ;( Po każdym otworzeniu drzwiczek (podczas pracy jak i podtrzymania) sporo dymu.Bardzo proszę o sugestie odnośnie ustawień. Załączam zdjęcia – przy w/w ustawieniach. Nie wiem czy dobrze robię, ale obniżam nadmuch. Teraz dałem 12%. Myślę, że za chwilę będę mógł dać kolejne foty, bo z racji tego, że pół dnia piec nie pracował, to teraz musi swoje nadrobić.
Gość Visitor1230 Opublikowano 27 Grudnia 2014 #471 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Od uszczelnienia nalezalo zaczac. Sporo dymu w trakcie normalnej pracy to za malo powietrza. A ty jeszcze obnizasz.
Wilchelm Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor #472 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Ja po prostu pytam, bo nie wiem czy jeszcze robić korekty czy już dać sobie spokój z tym opałem i wsypać coś innego... Z tym nadmuchem sugerowałem się temp. spalin... teraz jak zmniejszyłem nadmuch do 12% to skleja sie opał tak samo jak przy 18% EDIT: w takim razie podniose nadmuch do 25%
Wilchelm Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor #473 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Pomimo, że dałem bardzo małą moc i tak bardzo się koksuje. Zlepia się jakby był klejem posmarowany. To chyba jednak nie jest deklarowany przez sprzedawcę opał z Piekar. Być może to jakiś „BOBREK” lub Chwałowice… W kotłowni śmierci i jest zadymione – nigdy wcześniej tak nie było. Przy rozpalaniu dymiło z komina jak z Batorego. Teraz zmieniam na duży nadmuch i zobaczymy. Dałem 35%
Gość Visitor1230 Opublikowano 27 Grudnia 2014 #474 Opublikowano 27 Grudnia 2014 A jakie byly spaliny? Bo kotly sa rozne i rozne temperatury. Inne spaliny beda swiezo po wyczyszczeniu wymiennika a inne po tygodniu palenia.
Wilchelm Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor #475 Opublikowano 27 Grudnia 2014 co konkretnie masz na myśli? Piec wyczyszczony. Dym straszny i z komina i w kotłowni gryzie w oczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.