Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doszedłem do takiego samego wniosku. Na 99% dokupienia Retopala i piernicze to. Ustawie go i tyle.

Teraz z ciekawości dałem więcej wiatru.

Mogę się jeszcze pobawić w czeskie wynalazki. :-)

Opublikowano

Jak to możliwe, że węgiel o liczbie Rogi = 0 się tak spieka??

Czy po prostu wyniki badań należy włożyć na półkę "bajki" i eksperymentować względnie korzystać z opinii innych użytkowników?

Powiem Wam, że czytając o perypetiach między innymi  Wilchelma doszedłem do wniosku, że nie będę się kłopotał, kupuję opał "za płotem" i używam go z jego wadami i zaletami - bo boję się, że i tak nic lepszego nie trafię.... (używam Eco-power, węgiel z Syberii, importer Barter - 24MJ, trochę kamienia w popiele i spieki żużlowe w sporych ilościach- zwłaszcza bliżej podajnika, czyli tam, gdzie ekoenergia mocniej dmucha - na dalszym końcu palnika pojawia się popiół jak pył z papierosa i ewentualnie małe koksiki w cieplejsze dni).

Mam wielką ochotę spróbować bardziej kalorycznego węgla (myślałem o sprzedawcach internetowych B&E lub bartex, różnica w cenie mnie nie powali - za workowany Eco-power płacę 820, w big bagu 700, więc nie mało), ale boję się, że strasznie się rozczaruję.

Opublikowano

ok, prosty na 2pompy bez swojego panelu domowego, ale też nie taki znowu zwykły...

Posiada tzw tryb ekonomiczny (PI) polega on na zmniejszaniu przez regulator podawanego paliwa. Im temperatura aktualna bliższa zadanej, tym podajnik zmniejsza procentowo podawanie paliwa. Zakres regulacji od 0 do 5st.C przed zadaną. Załączenie tej funkcji zaleca się rozpocząć od nastawy 1st.C przed zadaną. Jak osiągnie t.zad, to możesz robić 2st.C... itd. w każdym razie musi jednak osiągnąć nastawę. Nadmuch nie za mocny..

Podobnie działa mój sterownik Ignis Alfa - dochodząc do zadanej temperatury zmniejsza obroty dmuchawy (w ramach podanego zakresu min - max) i czas podawania (tutaj podajemy maksymalny czas, a sterownik schodzi stopniowo coraz niżej) - przerwa pozostaje na zadanym poziomie.

Zastanawiałem się, czy jakiś inny sterownik pracuje podobnie - teraz już wiem.

Opublikowano

Wilchelm

spytaj SUSPENSERA jak najlepiej spalać ten węgiel. on robił testy chyba każdego dostępnego na rynku to i trochę doświadczenia już ma w tym temacie

Opublikowano

Jak to możliwe, że węgiel o liczbie Rogi = 0 się tak spieka??

Czy po prostu wyniki badań należy włożyć na półkę "bajki" i eksperymentować względnie korzystać z opinii innych użytkowników?

Powiem Wam, że czytając o perypetiach między innymi  Wilchelma doszedłem do wniosku, że nie będę się kłopotał, kupuję opał "za płotem" i używam go z jego wadami i zaletami - bo boję się, że i tak nic lepszego nie trafię.... (używam Eco-power, węgiel z Syberii, importer Barter - 24MJ, trochę kamienia w popiele i spieki żużlowe w sporych ilościach- zwłaszcza bliżej podajnika, czyli tam, gdzie ekoenergia mocniej dmucha - na dalszym końcu palnika pojawia się popiół jak pył z papierosa i ewentualnie małe koksiki w cieplejsze dni).

Mam wielką ochotę spróbować bardziej kalorycznego węgla (myślałem o sprzedawcach internetowych B&E lub bartex, różnica w cenie mnie nie powali - za workowany Eco-power płacę 820, w big bagu 700, więc nie mało), ale boję się, że strasznie się rozczaruję.

Dam Ci dobrą radę. Ostrożnie z mocnymi groszkami. Ja wypróbowałem chyba z 5 – 6 gatunków. Z tego tylko jeden był pakowane w oryginalne worki – RETOPAL. Pozostałe wszystkie to same mocarne 28 i 29   tak mnie zapewniali wszyscy właściciele składów. Jak się pytam jaki typ węgla to patrzą na mnie jak na wariata. Jak pytam z jakiej kopalni to też się zastanawiają co i jak.

Szczęście w nieszczęściu takie, że nigdy w ciemno nie kupuje dużo, tylko po 2-3 worki. Potem się okazuje, że wszystkie się kleją.

Wilchelm

spytaj SUSPENSERA jak najlepiej spalać ten węgiel. on robił testy chyba każdego dostępnego na rynku to i trochę doświadczenia już ma w tym temacie

Timon, gdyby SUSPENSER mieszkał bliżej, to na pewno zaopatrywał bym się u niego.

Palę teraz RETOPAL. Odkąd w palniku wypalił się wczorajszy szajs i zaczął palić RETOPAL – jak ręką odjął. Zniknął klej i pojawił się popiół.

Na pewno Cię będę jeszcze męczył, bo jakieś delikatne korekty trzeba będzie zrobić.

Teraz mam ustawione chyba 4/35 i 12% nadmuch. Piec dochodzi w jakieś `12 minut, przebija ją o 2 stopnie i odpoczywa 35 minut (po 30 odpala się to podtrzymanie). Na dworze jest -8,5 st.

Więc zadajmy sobie pytanie czy RETOPAL jest takim cudownym węglem czy wszystkie pozostałe to jedno wielkie badziewie??

Ps. Za jakiś czas wstawie fotki co się dzieje na palniku.

Opublikowano

ok, prosty na 2pompy bez swojego panelu domowego, ale też nie taki znowu zwykły...

Posiada tzw tryb ekonomiczny (PI) polega on na zmniejszaniu przez regulator podawanego paliwa. Im temperatura aktualna bliższa zadanej, tym podajnik zmniejsza procentowo podawanie paliwa. Zakres regulacji od 0 do 5st.C przed zadaną. Załączenie tej funkcji zaleca się rozpocząć od nastawy 1st.C przed zadaną. Jak osiągnie t.zad, to możesz robić 2st.C... itd. w każdym razie musi jednak osiągnąć nastawę. Nadmuch nie za mocny..

Witam kolego ... owszem moj sterownik ma funkcję trybu ekonomicznego.. ale odnosze wrazenie ze ekonomię ma tylko na papierze , a oszczędności są pewnie niezauwazalne .. dlatego mam juz na oku  upatrzony sterownik SPP Bolecki ,a  nawet zapisałem sie w kolejkę w celu wypożyczenia do testów. ale zastanawiam się czy szybciej go nie zakupię , niż przyjdzie moja pora w kolejce  :rolleyes:  pozdrawiam 

Opublikowano

na  forum Bolecki  . przeczytaj wątek "komitet kolejkowy " napisz w poście że jesteś zainteresowany  przetestowaniem . i admin dopisze Cię do kolejki . oczywiście  musisz założyć  swoje konto , aby móc pisać  na forum .  Sterownik zostaje wypożyczony na dwa tygodnie, z całym kompletem , również bramką BET-a służącą do podglądu pracy kotła i sterownika przez internet . na chwilę obecną kolejka nie jest duża ,są dwa sterowniki w "obiegu " a przede mną są chyba dwie osoby . 

link :  http://forum.bolecki.pl/index.php?board=10.0

Opublikowano

dzięki, a da się ten SPP bez problemu podłaczyć do dmuchawy, podajnika i pompki CO co mają takie wtyczki grube 3 -pinowe (mój ster to zwykły OGNIK, a kocioł  to ślimak z zwykłą retortą) :

http://www.sklepy24.pl/sklep/centrumelektroniki_pl/produkt/wtyk-ac-komputerowy-3-pin-na-kabel-meski/7901

oraz do pompki od CWU gdzie jest zwykła wtyczka do prądu?

Opublikowano

Nie wiem jaka ta wersja do testów krąży.

Jakiś czas temu były wersje z takimi wtykami komputerowymi dla dmuchawy, podajnika, pompy c.o., cwu.

Ostatnie mają takie wtyki dla dmuchawy i podajnika a dla pomp jest pętla przewodu 3metry do ucięcia w/g własnych potrzeb i podłączenia pod pompy.

Sam aktualnie też pracuję na SPP z BET-em na swoim domowym kotle

Negocjator, podobny pomysł jest też w sterach serii RK2006 z firmy KEY, oni chyba pierwsi na taką prostą modulację wpadli.

Opublikowano

U mnie retopal wypala się tak.

post-56839-0-06782300-1419937558_thumb.jpg

Kupowany bezpośrednio na kopalni luzem.

Wilchelm nie zależnie jak bym dmuchał i podawał paliwo na retortę nie jestem w stanie wytworzyć takich dziwąlagów na palnikiu jak ty.

Musisz chyba ztiuningować swój palnik.

Opublikowano

Nie czytasz dokładnie tematu ;)

Moje koksowe wytwory – zdjęcia nie dotyczą RETOPALA tylko innego/innych opałów.

RETOPAL u mnie wypala się tak jak na foto poniżej:

post-60313-0-67565000-1419938320_thumb.jpg

Opublikowano

Nie wiem jaka ta wersja do testów krąży.

Jakiś czas temu były wersje z takimi wtykami komputerowymi dla dmuchawy, podajnika, pompy c.o., cwu.

Ostatnie mają takie wtyki dla dmuchawy i podajnika a dla pomp jest pętla przewodu 3metry do ucięcia w/g własnych potrzeb i podłączenia pod pompy.

Sam aktualnie też pracuję na SPP z BET-em na swoim domowym kotle

Negocjator, podobny pomysł jest też w sterach serii RK2006 z firmy KEY, oni chyba pierwsi na taką prostą modulację wpadli.

Ok dopytam jeszcze na forum boleckiego

- Jaki jest koszt takiego SPP bez żadnych bramek WWW itp

- SPP może pracować w trybie ręcznym i w automacie?

- Obecnie mam najprostszego Ognika bez CWU - w sumie źle nie działa jak jest dobry opał... czy taki SPP pozwolił by zaoszczędzić na zużyciu opału??

Kocioł to Witkowski KMB-R 25kW z podajnikiem ślimakowym i zwykła retortą (fajką), zawór 3D przed pompą (zadana 55C.. na grzejniki idzie około 42C), zasobnik CWU na krótkim obiegu z kotłem i własną mała pompką (działa non-stop), więc powrót zawsze ciepły, w układzie CO sporo wody bo część grzejników jeszcze żeliwnych bez termostatów i stare.. grube rury.... pompka CO też działa non-stop na III biegu (90W)

Opublikowano

Kolego koszt samego sterownika to 400 zł + plus mozna dokupić  bramkę w cenie  dwieście kilka złotych ..

o sposób pracy zapytaj Pieklorza  ,bo napisał że posiada taki sterownik..  z tego co ja wiem to SPP dmucha często , raz słabiej , raz mocniej   ...

wiele osób pisało że sterownik przynosi oszczednosci z rzędu około 20 % na groszku .. ile w tym prawdy nie wiem . :)

wiec jak sie nie wypróbuje  to sie nie przekona .. ale sam jestem bardzo ciekawy .

Opublikowano

Ceny detaliczne producenta

SPP kosztuje 400zł

BET 215zł, komplet czujników przy zakupie z bramką 60zł ( cz.spalin 30zł, cz.wewn 15zł, zewn.15zł)

PPX - panel domowy 130zł

Ja nie mam wszystkich czujników, korzystam tylko ze spalin, reszty nie potrzebowałem, bo temp. na dom puszczam innym urządzeniem za zaworem mieszającym

Internet jest dla mnie pomocny przez wykresy - łatwiej i szybciej idzie się fajnie wstrzelić.

Osoby, które przeskoczyły z innych sterów twierdzą najczęściej,że mogą urwać 1-3kg/24h, ale byli też tacy, którzy różnicy w ilości nie widzieli.

Ja twierdzę,że wymiennik bardziej czysty i popiół drobniejszy i lepiej dopalony.

Ten ster nie moduluje dmuchawą przez zmianę jej wydajności, tylko moduluje czasem jej pracy. tj jak wyliczy 100% powiedzmy przy pauzie 40sekund, to np. dmucha z danym biegiem stale 40sekund, jak wyliczy 50%, czyli pauzę 80sekund to wykonana 2dmucnięcia  np. po 20sekund...

Można włączyć funkcję tzw tła, wówczas między powietrzem głównym idzie ustawić taki minimalny poziom kręcenia się dmuchawy, tutaj właśnie uzyskać idzie czystszy wymiennik i fajniejszy popiół.

Czy można z niego zrobić typowy dwustan - można, tylko po co?

Jak zajrzy ktoś tutaj, kto też przeskoczył i używa, to napisze swoje doświadczenia.

Opublikowano

wiec wnioskuję kolego z Twojej wypowiedzi ze jesteś zadowolony z pracy sterownika  :)  , cieszy mnie Twoja opinia i utwierdza w decyzji zakupu i zmiany sterownika . dziękuję

Opublikowano

Teraz pytanie takie:
wiadomo, że zmiana ustawień z zachowaniem stosunku mocy np. 6/60 zmieniamy na 3/30 ma wpływ na ewentualne zmniejszenie spieków.

Ale czy takie zamiany z większych „liczb” na mniejsze lub odwrotnie ma także wpływ na inne kwestie, np. spalanie lub inne?

Jakie są plusy i minusy takich zamian. Jeśli opał nie spieka to jak jest lepiej?

Bardzo proszę o konkretne wyjaśnienie.

Opublikowano

dla węgli niespiekających nie ma znaczenia czas podawania, dla spiekających owszem. im częściej i krócej podasz tym większe wzruszanie złoża i szansa ze się nie spiecze całość w duże bryły tylko w mniejsze, czasem udaje się usunąć spiekanie całkowicie, czasem można się pozbyć mega spieków i spokojniej spalić trudniejszy węgiel.

jeśli jednak ster nie pracuje z modulacją mocy i nie ma np podbicia nadmuchu w czasie podawania to nie warto sypać węgla garściami gdyż przy każdym podawaniu będzie występować chwilowy niedobór tlenu i dopiero z upływem czasu jak się dawka będzie wypalać to zacznie się poprawiać natlenienie złoża. warto więc moim zdaniem podawać mniej a w krótszych odstępach czasu 

zatem długie czasy podawania mogą wpływać negatywnie na czystość wymiennika(pośrednio)na skutek częstego niedotleniania złoża i zwiększonego syfienia i tym samym na spadek sprawności co moze w długim okresie czasu prowadzić do wzrostu zużycia opału.- taka to moja teoria laika w tym temacie

Opublikowano

Teraz palę mixem – bo musze te ponapoczynane worki z szajsowatym opałem jakoś spalić.

Zrobiłem mieszankę RETOPAL/ koksujący w proporcji 60/40.

Nawet przy takim zmieszaniu, z palnika wypychają się wytwory koksowe. Nie są aż tak ogromne jak dawniej, ale muszę co jakiś czas zajrzeć i dłubać.

Także musiałem trafić na konkretnie mocy opał. Jak będę miał po drodze to worek zawiozę do SUSPENSERA i zobaczymy co wyjdzie. No ale być może on ma palnik przez który przejdzie każdy koks

Opublikowano

Mam najprostszy palnik fajkowy Pancerpol PPS 25 więc jak na nim coś się da spalić to powinno pójść na każdym innym, przywieź to zobaczymy czy go ogarnę :-)

Opublikowano

...  taka to moja teoria laika w tym temacie

Podpisuję się pod nią bo to samo zaobserwowałem w praktyce :)

Opublikowano

Mam najprostszy palnik fajkowy Pancerpol PPS 25 więc jak na nim coś się da spalić to powinno pójść na każdym innym, przywieź to zobaczymy czy go ogarnę :-)

Jak tylko będę jechał w Twoje strony to zapakuje dwa worki. Jeden ten, który u mnie bardzo koksuje i się klei oraz worek org. Retopala, lub coś innego ;). Resztę „śmieci” powoli mieszam i wypalam.

Opublikowano

Panowie mam pare pytań 1. temp spalin przy działającej dmuchawie 250 Jak to zmniejszyć by było max 200 ( 45 ustawiona dmuchawa na 100 możliwe ) 2. Pytanko- piec idzie w podtrzymanie tylko 16 minut i znowu dmucha jak to wydłużyć?

Opublikowano

Kiedy był kocioł ostatnio czyszczony?

Czym palisz?

Podaj ustawienia.

Opublikowano

ekogroszek 28,5 kalorycznośc piec 25 kv dom 250 metrów poniemiecki, piec czyszczę co 5 dni . 5 s podawanie przerwa 22 s ,45 dmuchawa na 100 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.