Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1:10 i wiatr 22%. Efekt na zdjęciu.

Nie wiem co robić więc drastycznie podniosłem nadmuch do 40%

wygląda że to ten sam opał co w drugim poście na 1 stronie czyli tragedia łamana przez porażkę - wyobraź sobie ten spiek koksowy przy - 10 C = masakra... już chyba ta Wesoła lepsza no nie? i chyba tańsza?

Też miałem kiedyś taki opał... nie sprawdziły się żadne nastawy - w końcu sprzedałem znajomemu co ma ogromny piec piekarniczy na ekogroszek i takie węgle wciąga nosem :) :

post-56717-0-91385700-1419368430_thumb.jpg

post-56717-0-24966600-1419368444_thumb.jpg

Opublikowano

No bardzo podobnie wygląda ten koks na twoich fotkach.

Zmieniłem ustawienia na 6/70 i 40% wiatru. Wydaje mi się, że ten zlepiony żar nie robi się na palniku, tylko w głębi. Ale może się mylę. 

Opublikowano

Własnie noszę sie z zamiarem zakupu sterownika SPP , czytałem wiele pozytywnych opinii o nim ,po świętach chce zamówić , i mam nadzieje ze rozwiąże to problemy ze spalaniem i ciągłym  doglądaniem kotła .

No to zapraszam do mnie po SPP to od razu będziesz miał poradę jak go ustawić bo obecnie nim steruję u siebie a Bruli tylko monitoruje sytuację ;)

Opublikowano

Dla porządku napiszę i tutaj, że kolejne zmiany ustawienia na:

2/24 i 22%. Jeszcze coś z głębi próbowało wyjść jakiś kalafior, ale to być może za wcześnie na jakieś wizualnie zmiany.

Opublikowano

Wilchelm, to strasznie nieciekawie wygląda - jakby paliło się bardzo nisko w palniku - nie przegrzewa Ci się ?

Opublikowano

@Wilchelm

Na retopalu znacznie lepiej to wyglądało.Ten pieklorz to tragedia.

Też tak uważam. Natomiast RETOPAL ma też złe strony: jest drogi jak na swoją kaloryczność, wytwarza ogromne ilości popiołu, no i spore zużycie

Wilchelm, to strasznie nieciekawie wygląda - jakby paliło się bardzo nisko w palniku - nie przegrzewa Ci się ?

Wygląda to tragicznie. Pali się nisko - tylko pytanie dlaczego?? Na sczęście nic sie nie przegrzało.

ps. zaraz wstawie fotki

Opublikowano

Tak więc prawdopodobnie sprzedano mi całkiem coś innego niż deklarowany groszek z Piekar.

Niestety nie ma możliwości na żadnych ustawieniach tego spalić ;(. Na szczęście kupiłem tylko 2 worki – jak zwykle na próbę.
Wybrałem to wszystko z zasobnika ile się dało. Myślę, że za 2-3 godziny wypali się wszystko.

Zdjęcie pierwsze – przy ustawieniach 2/24

Zdjęcie drugie – przy ustawieniach 2/30 – tak rano zastałem palnik.

Cały czas skleja  głęboko i po prostu wypycha kalafior do góry, a z drugiej strony robi dzirę.
wydaje mi się, że to „Bobrek”, albo coś innego o wysokiej spiekalności gdyż już raz mnie napaśli.

Tak więc na dni świąteczne zrobię mixa Retopala z tym świństwem.

Niestety nadal musze szukać opału innego.
Jeszcze będę próbował EKORET i inne dostępne.

Dziękuje Wszystkim za pomoc i zaangażowanie w moich problemach.

post-60313-0-83583600-1419406360_thumb.jpg

post-60313-0-27677300-1419406365_thumb.jpg

Opublikowano

- na takim głębokim spalaniu rura podajnik musi być bardzo gorąca .... a zobaczy jak będzie się palił przy krótkich pauzach typu 1/3, 1/4 czyli wyżej ale wątpię czy coś to da...

- pa stron wcześniej narzekałeś na z jakiś wiejski skład co miał opał no-name, mokry itp ale za to ceny w miarę i tanie workowanie - można było wziąć po worku na próbę...., a sam kupiłeś gdzie indziej kaczanowatą Wesołą i Pieklorza koksującego w dodatku mokrego.

Opublikowano

- na takim głębokim spalaniu rura podajnik musi być bardzo gorąca .... a zobaczy jak będzie się palił przy krótkich pauzach typu 1/3, 1/4 czyli wyżej ale wątpię czy coś to da...

- pa stron wcześniej narzekałeś na z jakiś wiejski skład co miał opał no-name, mokry itp ale za to ceny w miarę i tanie workowanie - można było wziąć po worku na próbę...., a sam kupiłeś gdzie indziej kaczanowatą Wesołą i Pieklorza koksującego w dodatku mokrego.

Robert, już opróżniłem zasobnik z tego opału. Nie mam czasu ani ochoty się z tym dalej bawić. U mnie ten opał się nie spali przy żadnych ustawieniach. Wsypałem mixa i zobaczymy.

Faktycznie narzekałem na „no name” i nie wiem czemu się dziwisz. Co z tego , że tani? Wesoła niby po 800zł i co…

o tu kolega też napisał.

Nie-, kłopot jest w innym miejscu....

poprawi- to sam zobaczy.

Możesz coś więcej w tym temacie

Opublikowano

Robert, już opróżniłem zasobnik z tego opału. Nie mam czasu ani ochoty się z tym dalej bawić. U mnie ten opał się nie spali przy żadnych ustawieniach. Wsypałem mixa i zobaczymy.

Faktycznie narzekałem na „no name” i nie wiem czemu się dziwisz. Co z tego , że tani? Wesoła niby po 800zł i co…

ale ja pisałem żeby wziąć tylko po worku do sprawdzenia ze składu no-name z czystej ciekawości (będzie lipny to nie kupisz więcej), a kupiłeś gdzie indziej niby markowe produkty o kaczanowato-koksując--kalafiorowych parametrach.. w dodatku mokry.... i z miałem

Opublikowano

Jak widać mam pecha co do opału ;(

Na składzie jest jeszcze EKORET w oryginalnych workach.
Robert co możesz powiedzieć o tym groszku? Jakieś porównanie w stosunku do RETOPALA

Opublikowano

Ekoret (mieszanka węgli z różnych kopalni) to zależy jaki trafisz.. czasem się pali ładnie, w czasem koks, żużel i ma sporo łupków.. no i cena jego to masakra... weź 2 worki i zobacz może akurat będzie dobra partia

Opublikowano

Wilchelm coś ten retopal który kupiłeś też chyba jakiś trefny albo twój palnik jakiś nie dorobiony.

Tyle modulacji na mocy zrobiłeś że można Biblię napisać a efekt  w dalszym ciągu marny.

Opublikowano

Racja. W zasadzie tylko na Retopalu było jako tako, ale nie super. Jak będzie pogoda ok to po świętach zajmę się palnikiem. Coraz więcej osób mi piszę wiadomości, że problem może być w palniku

Opublikowano

Dziękuje i nawzajem.

Jak tylko pogoda pozwoli to na pewno się za to zabiorę i oczywiście zdam relację co się udało osiągnąć ;)

Opublikowano

Tak więc palnik uszczelniony i kociołek już pracuje.
Na razie za wcześnie na konkretne wnioski, ale na pewno rozkład powietrza się znacznie polepszył.

Na początek dałem 3/33 i nadmuch 18%. Przy tym nadmuchu jest bardzo wielki płomień. Wcześniej takiego przy tych % nie było. Niestety robi się środkiem koks ;(

Po każdym otworzeniu drzwiczek (podczas pracy jak i podtrzymania) sporo dymu.
Bardzo proszę o sugestie odnośnie ustawień.

Załączam zdjęcia – przy w/w ustawieniach.

Nie wiem czy dobrze robię, ale obniżam nadmuch. Teraz dałem 12%.

Myślę, że za chwilę będę mógł dać kolejne foty, bo z racji tego, że pół dnia piec nie pracował, to teraz musi swoje nadrobić.

post-60313-0-05863500-1419696381_thumb.jpg

post-60313-0-35744200-1419696381_thumb.jpg

post-60313-0-82947500-1419696382_thumb.jpg

post-60313-0-42103900-1419696383_thumb.jpg

post-60313-0-86245800-1419696383_thumb.jpg

post-60313-0-36647100-1419696384_thumb.jpg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Od uszczelnienia nalezalo zaczac. Sporo dymu w trakcie normalnej pracy to za malo powietrza. A ty jeszcze obnizasz.

Opublikowano

Ja po prostu pytam, bo nie wiem czy jeszcze robić korekty czy już dać sobie spokój z tym opałem i wsypać coś innego...

Z tym nadmuchem sugerowałem się temp. spalin...

teraz jak zmniejszyłem nadmuch do 12% to skleja sie opał tak samo jak przy 18%

EDIT: w takim razie podniose nadmuch do 25%

Opublikowano

Pomimo, że dałem bardzo małą moc i tak bardzo się koksuje. Zlepia się jakby był klejem posmarowany.

To chyba jednak nie jest deklarowany przez sprzedawcę opał z Piekar. Być może to jakiś „BOBREK” lub Chwałowice…

W kotłowni śmierci i jest zadymione – nigdy wcześniej tak nie było.

Przy rozpalaniu dymiło z komina jak z Batorego.

Teraz zmieniam na duży nadmuch i zobaczymy. Dałem 35%

Gość Visitor1230
Opublikowano

A jakie byly spaliny? Bo kotly sa rozne i rozne temperatury. Inne spaliny beda swiezo po wyczyszczeniu wymiennika a inne po tygodniu palenia.

Opublikowano

co konkretnie masz na myśli?

Piec wyczyszczony.

Dym straszny i z komina i w kotłowni gryzie w oczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.