olo75 Opublikowano 29 Października 2014 #1 Opublikowano 29 Października 2014 Witam Chcę kupić kocioł turbo termeta. Mam komin o wymiarach 12x24. Żeby koszty podłączenia obniżyć do min. myślałem podłączyć taki kocioł w następujący sposób. W komin wsadzę rurę fi 80 jako spalinową kwasówkę na uszczelkach. W kominie zostanie mi miejsce żeby zaciągnąć powietrze do spalania ale nie chce to robić rurą podwójną do szachtu ale zrobię to rurą spiro wbijając się w komin (bądz inną może jakąś pcv z uszczelkami do wentylacji). Wtedy nie będę musiał kupować rur podwójnych a załatwię to tańszym rozwiązaniem. Jeżeli ma ktoś jakieś uwagi proszę pisać.
husky Opublikowano 30 Października 2014 #2 Opublikowano 30 Października 2014 Przemyśl jeszcze - bo to rozumiem kocioł z zamkniętą komorą spalania - tzw rurę w rurze z systemem kominowym wystawianym przez ścianę. Byłem ostatnio w hotelu gdzie właścicielka miała zagwozdkę jak odprowadzić po skosie do komina w innym pomieszczeniu tradycyjny komin rura w rurze na wysokość wielu metrów, przyjechał inny fachowiec, zobaczył że kocioł wisi przy ścianie i wyprowadził....2 metry układu kominowego przez ścianę ze specjalnym kominkiem. Tu masz zdjęcie takiego rozwiązania. http://einstel.pl/public/assets/MKKominy/7aa0742e06b39b177621f8ca57f79d88.jpg
olo75 Opublikowano 30 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 30 Października 2014 Ten sposób znam ale mam wolny komin i jest on tuż przy miejscu w którym będzie wisiał kocioł wystarczy tylko wybić otwór i po sprawie. Chodzi mi tylko o samo podłączenie do kotła tymi dwiema rurami fi80 chcę zrobić tak że rura zaciągająca powietrze do spalania będzie wbita jako tzw szacht ponad rurą odprowadzającą spaliny a nie tradycyjną metodą rura w rurze. Kompletnie nie będzie mi to przeszkadzać estetycznie i technicznie bo jest to miejsce w kotłowni.
olutus Opublikowano 1 Listopada 2014 #4 Opublikowano 1 Listopada 2014 Pamiętajcie że wyrzut spalin za ścianę to tylko w budownictwie jednorodzinnym i kocioł o mocy max. 21 KW. Tak mowi dziennik ustaw. Gie Es Czwóreczka
automatyk Opublikowano 1 Listopada 2014 #5 Opublikowano 1 Listopada 2014 nie tylko w budownitwie mieszkaniowym komin moze byc przez ścianę ,a co do autora to byle jaki komin w szacht a powietrze pobierac przez scianę rura kanalizacyjną 75 mm i tyle w temacie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.