tcw Opublikowano 13 Marca 2015 #76 Opublikowano 13 Marca 2015 Witam nie chcę być żle zrozumiany więc na wstępie podziękuję za poświęcony czas i uwagi teraz udam się w bezkres internetu w poszukiwaniu schematu opatrzonego napisem "dobry " moja wiedza w tym temacie będzie napewno "wyrocznią" i wybiorę ten najlepszy oczywiście po przeczytaniu kolejnch x postów na forum pod każdym ze schematów ,które będą dostarczać kolejnych argumentów za i przeciw ,wytłumaczą mi one dlaczego zawór który w instrukcji montażu jest montowany w pionie należy zamontować w poziomie i inne takie murarz okazał się też akrobatą tynkarzowi trzeba było kupić kontownice posadzkarz dał spadki od kratki zamiast do a teraz instalator z 30 letnim stazem pochwalił się radosną twórczością ja pier........
majschi Opublikowano 13 Marca 2015 #77 Opublikowano 13 Marca 2015 Poczytaj ten temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19129-schemat-cocwu-do-konsultacji/
spidoman Opublikowano 13 Marca 2015 #78 Opublikowano 13 Marca 2015 Ale zrobiłem Ci zamieszanie, przykro mi.
tcw Opublikowano 13 Marca 2015 #79 Opublikowano 13 Marca 2015 czy taka konstrukcja instalacji ma wplyw na ilosc zuzywanego opalu ?
sambor Opublikowano 13 Marca 2015 #80 Opublikowano 13 Marca 2015 Nie, nie ma. Ale inna - ta bezpieczna, też nie będzie miała wpływu na ilość spalanego paliwa.
tcw Opublikowano 13 Marca 2015 #81 Opublikowano 13 Marca 2015 oczywiscie kwesti bezpieczenstwa i tej ochrony kotla nie podwazam. tylko zastanawiam sie czy nie naprawic tylko tych 2 elrmenyow bez rujnacji calosci
sambor Opublikowano 13 Marca 2015 #82 Opublikowano 13 Marca 2015 W poście #77 jest link do poprawnej instalacji - zrób wg końcowego schematu z tego tematu
tcw Opublikowano 13 Marca 2015 #83 Opublikowano 13 Marca 2015 aha jeszcze jedna ważna rzecz spidoman dzięki ! lepiej że teraz wypłyneło niż w wiadomościach
tcw Opublikowano 14 Marca 2015 #84 Opublikowano 14 Marca 2015 Witam gdyby tak zacząć od początku to może rzuty rozjaśnią sytuację Pytanie numer 1 jak ,którędy puścić tą rurę bezpieczeństwa ?
Gość Opublikowano 14 Marca 2015 #85 Opublikowano 14 Marca 2015 Jak dałoby radę,to przy pionie kanalizacyjnym. Jest wpuszczony w ścianę? Czy jest np. w narożniku zabudowany?(tak byłoby lepiej)
henryk1953 Opublikowano 14 Marca 2015 #86 Opublikowano 14 Marca 2015 Witam gdyby tak zacząć od początku to może rzuty rozjaśnią sytuację Pytanie numer 1 jak ,którędy puścić tą rurę bezpieczeństwa ? witaj!! jak juz to przerabiasz to moze prosciej będzie zastosować wymiennik płytowy,Zbiornik wyrównawczy można wtedy zamontować w kotłowni. mniej więcej to by wyglądało tak. http://instalacje-domowe-lj.blogspot.com/2011/11/ogrzewanie-z-wymiennikiem-pytowym.html pozdr. henryk1953
sambor Opublikowano 14 Marca 2015 #87 Opublikowano 14 Marca 2015 Pytanie numer 1 jak ,którędy puścić tą rurę bezpieczeństwa ? Najlepiej to rurę dać przy kominie , nawet można ją obudować i nikt nie będzie widział rury. Ja bym się w wymiennik płytowy nie pchał.
tcw Opublikowano 14 Marca 2015 #88 Opublikowano 14 Marca 2015 ok przy kominie ale jesli tym dymowym to gdzie odprowadzic przelew bo rozumiem ze przy nim tez naczynko, a jesli naczynko zostawic tak jak jest to rura bezpieczenstwa bedzie miala okolo 5 m w poziomie ! moze przeniesc naczynko na pion kominowy a przelew dac w poziomie 5m do pionu kanalizacyjnego pexem czy jakos tam inna rurka?
sambor Opublikowano 14 Marca 2015 #89 Opublikowano 14 Marca 2015 Jak musisz przenieść naczynie wzbiorcze, to może warto też dać nową rurę przelewową - przelew to bym też ułożył obok nowej rury bezpieczeństwa, Jak masz wylot rury przelewowej w kotłowni to widzisz czy trzeba dolewać czy czy już jest pełno. ;) Jak będzie rura przelewowa na strychu w poziomie, to trzeba go zabezpieczyć przed ew zamarzaniem.
henryk1953 Opublikowano 15 Marca 2015 #90 Opublikowano 15 Marca 2015 Pytanie czy musi to naczynie przenosić? Pytanie ; 1.Czy jest możliwośc ze woda w naczyniu zamarznie?(Jak możesz to zrób zdjęcie podłączenia tego naczynia) 2.Jaka jest średnica rury między pompką a rozdzielaczem na kaloryfery.? 3.Jaka jest srednica rury idąca do naczynia wzbiorczego? 4. jaka jest odległość w poziomie od kotła do naczynia wzbiorczego? Istnieje taka możliwość że będzie wystarczało przepięcie rury z powrotu na zasilanie idącej do zbiornika wyrównawczego, oraz przeniesienie pompki CO i zaworu 3-D z zasilania na powrót..
tcw Opublikowano 15 Marca 2015 #91 Opublikowano 15 Marca 2015 Witam 1 ocieplony jest 15 cm wełny raczej nie zamarznie (owinięty przeze mnie raczej dość dokładnie) 2 rura to 25-4,2 3 do naczynia idzie pex 16-2 odległość ok 2,8 m 4 odległość w poziomie to 4,5 m a jeśli chodziło o odległość w pionie od góry pieca to około 6 m podłączony jest tak
henryk1953 Opublikowano 15 Marca 2015 #92 Opublikowano 15 Marca 2015 Żeby to co zaproponowałem było możliwe do wykonania ,to rury musiały by mieć mieć średnicę nominalną 25mm a ta twoja stabi 25-4,2 ma chyba 16mm O umiejscowieniu naczynia ,poczytaj w normie ,która podana jest w poście #52
tcw Opublikowano 16 Marca 2015 #93 Opublikowano 16 Marca 2015 Cześć czy do zrobienia ochrony powrotu mogę wykorzystać ten 3D co mam czy idzie do wywalenia? coś gdzieś mi przemkneło w czasie czytania o ochronie powrotu przez pompe cwu jak to miało by wyglądać ? chodzi mi czy kolejne pare $ na 4D czy to cwu sobie poradzi ? henryk ta rura 25 ma przelot według miary 22 mm ale to wraz niewiele zmienia jestem po konsultacji z serwisem pieca owszem instalacja niezgodna z normami ale prawdopodobieństwo zagotowania go w trybie pracy podajnika (nawet wyłączenie prądu ) praktycznie nie realne , w gre wchodzi palenie na palenisku awaryjnym bez opamiętania lub awaria sterownika typu podaje i dmucha ale nie rozłącza po osiągnięciu zadanej temp wtedy tak ale prawdopodobieństwo takiego zdarzenia cięzko policzyc - ocenić mętlik mam w głowie !!! w domu ciepełko 25 stopni ale nie ma jak zejść niżej bez wygaszenia pieca , od początku miesiąca 750 kg) a wiosna za oknem :) a co będzie jak będzie -15 niby 1000 tu 1000 tam ( zł ) w stosunku do całości niewiele ale nie na tym to polega przyda się i 200 -nie buduję na kredyt !
henryk1953 Opublikowano 16 Marca 2015 #94 Opublikowano 16 Marca 2015 To co nie realne czasami po miesiącu ,roku 10-ciu latach staje się realne -normy bezpieczeństwa są po to aby to nigdy nie było realne. Zawor 3d można użyć do ochrony powrotu, tak jak miałeś podłączony to ci tej ochrony nie zapewniał. INSTRUKCJA EKO-KWW Urlich nr.03 (1).pdf Sposoby ochrony kotła. http://www.pelletmont.pl/na_co_uwazac.html
majschi Opublikowano 16 Marca 2015 #95 Opublikowano 16 Marca 2015 Zawór 3d do ochrony powrotu montuje się razem z pompą na powrocie ale niestety w Twoim przypadku taka konfiguracja będzie "kłócić" się z zaworem 3d od podłogówki zamontowanym na zasilaniu więc odpada. Ochronę powrotu za pomocą pompy cwu można zrobić gdy w instalacji jest bojler z mało wydajną wężownicą (wiszący poziomy z wężownicą typu U) więc znów odpada. Najsensowniejszym rozwiązaniem jest montaż zaworu 4d który zadba o temperaturę powrotu a jednocześnie obniży temperaturę na grzejniki. Do podłogówki możesz użyć jednego z dwóch zaworów 3d które posiadasz (może sterownik Twojego kotła ma możliwość sterowania zaworem mieszającym więc dokupując siłownik masz bezobsługowe sterowanie podłogówką w którym nie ma mowy o przegrzewaniu)
sambor Opublikowano 16 Marca 2015 #96 Opublikowano 16 Marca 2015 Na podłogę jest zamontowany zawór 3-D termostatyczny, nie ma potrzeby tego ruszać. Ale masz rację zaw 4-D 6/4" + osobna rura 1" do naczynia + ZB -1,5bar - to jest to co potrzeba tej isntalacji.
tcw Opublikowano 17 Marca 2015 #97 Opublikowano 17 Marca 2015 Cześć wydaje mi się że ten 3 D można wykorzystać tylko w tej sytuacji nie ma obniżenia temp na grzejniki i podłogówkę ale powinna być ochrona powrotu
tcw Opublikowano 17 Marca 2015 #98 Opublikowano 17 Marca 2015 jeszcze jakby tak na szybko jaka powinna być pojemność naczynka bo pewnie okaże się za małe ? podłogówka 81 m2 żeberka aluminiowe 105 szt piec pojemność wodna 69 L
tcw Opublikowano 17 Marca 2015 #100 Opublikowano 17 Marca 2015 do przelewu czyli jakieś 2/3 ? czyli 30 litrów ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.