mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 #1 Opublikowano 6 Października 2014 Witam wszystkich ja mam mały problem, z którym juz jakiś czas sobie poradzić nie mogę. W zeszłym roku w podobnym czasie przeprowadziliśmy się do nowo wybudowanego domu (160m2) Wszystko ładnie pięknie, aż tu w pewnym momencie się orientuje, ze grzejniki (aluminiowe) notorycznie co kilka dni się za powietrza ją (juz po około 5), wspomne, ze odpowieczniki są manualne i robię to za pomocą kluczyka. W Kotłowni stoi smok na ekogroszek (16kw), bojler 200l pod który podłączone są dodatkowo solary, dodał, ze kociol na sterowniku e coal. Zastanawiam się czy nie zamontować na jednym grzejniku na pietrze automatycznego odpowietrznika i to by załatwiło sprawe czy szukać przyczyny? (Oczywiscie zapowietrzają się jedynie grzejniki u gory)
KubaSko Opublikowano 6 Października 2014 #2 Opublikowano 6 Października 2014 naczynie wzbiorcze masz pewnie za pompą c.o. która jest na zasilaniu i to jest przyczyną, albo jak masz pompę na powrocie to za nisko naczynie.Musisz nam narysować jakiś prosty schemat instalacji.P.S. szukaj przyczyny :) Pozdr
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 6 Października 2014 właśnie nie bo zbiornik wyrównawczy mam na strychu takze teorytycznie powinno byc ok
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #4 Opublikowano 6 Października 2014 tutaj na powrocie widze, ze pompe tez mam taka ładna niebieska
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 6 Października 2014 a tutaj mam trzy pompy kazda z osobna na podloge, grzejniki i na bojler... a schemat to niewiem czy podolam temu zadaniu bo tutaj tyle tego jest ze niewiem od czego zaczac...
gondoljerzy Opublikowano 6 Października 2014 #6 Opublikowano 6 Października 2014 Może masz w instalacji CO namieszane materiałów: stal, aluminium, miedź, nierdzewka. Wtedy potrafią zachodzić różniste reakcje utleniania metali przez redukcję tlenu z wody, a wydziela sie gazowy wodór. Można sie ratować inhibitorami korozjii do CO.
binio1111 Opublikowano 6 Października 2014 #7 Opublikowano 6 Października 2014 Jeżeli pompa na powrocie , to za nisko naczynie wzbiorcze, właśnie rozwiązuję taki sam problem u kumpla-dokładnie to samo i męczy się kilka lat. Pompe ma na powrocie a naczynie 1,2m wyżej niż góra najwyższego grzejnika. Naczynie wzbiorcze musi być min 70cm wyżej niż najwyższy grzejnik ale tylko jak pompa na zasilaniu, jak pompa na powrocie to do wysokości 70cm należy dodać wysokość podnoszenia pompy (w większości przypadków pompy mają wysokość podnoszenia 4 lub 6m sprawdź w danych podnoszenie twojej)
binio1111 Opublikowano 6 Października 2014 #8 Opublikowano 6 Października 2014 Przepraszam pomyliłem naczynie wzbiorcze jak pompa na powrocie do wartości 0,7 nie dodać a pomnożyć przez wysokość podnoszenia pompy. Czyli np.0,7x4 i wychodzi, że naczynie powinno być 2,8m nad najwyższym grzejnikiem.Teraz jest ok, pozdrawiam
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #9 Opublikowano 6 Października 2014 Z tego co widzę to miedziane rurki w mixie ze stala noi platikowe w sciana mam tylko na CUW bo tam z solarow wychodzi to wiadomo, a reszta to stal i plastik wiec wina materiału raczej odpada...
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #10 Opublikowano 6 Października 2014 Tak jak na zdjeciu
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #11 Opublikowano 6 Października 2014 Ale na zasilaniu tez mam tzn mam na myśli to jedna z trzech na zdjęciu wyżej
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #12 Opublikowano 6 Października 2014 No i na pietrze mam taka rozdzielnie jak na foto, a na dole tez mam taka tylko do podlogowki (zdaje mi się ze taka sama ale jest szafa zastawioną i nie chce mi się zaglodac bo nie wydaje mi się abym naradzie musiał to robić)
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #13 Opublikowano 6 Października 2014 To u mnie ten wyrownawczy jest około trzy metry wyżej wiec się lapie
KubaSko Opublikowano 6 Października 2014 #14 Opublikowano 6 Października 2014 2,8 metra wyżej od najwyższego odbiornika ciepła, czyli przeważnie drabinka łazienkowa na piętrze jest najwyżej, musisz zmierzyć od szczytu drabinki do dna naczynia wzbiorczego. Ale ta wysokość tylko w przypadku jesli pompa jest 40 jesli 60 to 0,7x6 = 4,2 metra a to już sporo.Mówimy o pompie obiegu kotłowego, nie o pompach za sprzęgłem. Jeśli pompa na zasilaniu to wystarczy 30 cm. Ale u ciebie coś jest nie tak z podłączeniem pompy po stronie kotłowej (pierwotnej). Może to tylko tak wygląda na zdjęciu..., powinno być tak, pompa kotłowa po pierwotnej stronie sprzęgła na powrocie, pompy po stronie wtórnej masz na zasilaniu. A u ciebie na zdj. w poście #4 wygląda jakbyś pompę miał wstawioną w formie podniesienia temp. powrotu czyli pompa spina ze sobą zasilanie i powrót. Czy tak faktycznie jest? Zamieściłem schemat .Po lewej stronie tak powinno być a po prawej wydaje mi się że tak jest u ciebie. Druga sprawa to brak zaworów zwrotnych za pompami, akurat pompę co i podłogową masz spięte równolegle co powoduje że brak zaworów zwrotnych nie odczujesz jeśli pompa cwu załącza się równolegle z nimi, ale na pompie cwu obowiązkowo powinien być. Pozdr.
mikihajami Opublikowano 6 Października 2014 Autor #15 Opublikowano 6 Października 2014 No tak po schemacie zauwazylem różnice, ze na moim miesza wodę na powrót by podnieść na piecu temp to chyba nic złego?
KubaSko Opublikowano 6 Października 2014 #16 Opublikowano 6 Października 2014 Zwiększony przepływ czynnika grzewczego przez sprzęgło po stronie pierwotnej zabezpiecza ci powrót, taki sposób jaki jest u ciebie jest nieprawidłowy. Obowiązkowo do poprawy. Jeśli ta pompa miesza ci wodę z kotła to co wymusza krótki obieg kocioł - sprzęgło ? nic. A gdzie masz wpinkę do naczynia wzbiorczego ? zaraz przy wyjściu z kotła ? Wygląda na to że mamy przyczynę twojego zapowietrzania grzejników :) W naszym tzw. martwym odcinku wytrąca się tlen :) pozdr
mikihajami Opublikowano 7 Października 2014 Autor #17 Opublikowano 7 Października 2014 Wyjście na w zbiorczy mam zaraz a kotlem, na schemacie tuż za pompa na powrocie
mikihajami Opublikowano 7 Października 2014 Autor #18 Opublikowano 7 Października 2014 Jakie sprzęgło? Gdzie ono jest? Bo nie czaje, a chciałbym wiedzieć o co chodzi...
sambor Opublikowano 7 Października 2014 #19 Opublikowano 7 Października 2014 W poście #10 na prawym zdjęciu po prawej stronie masz sprzęgło hydrauliczne - to ta krótka pionowa rura w czerwonym kolorze z 4 wylotami, z odpowietrznikiem na wierzchu i kuraskiem do spuszczania na dole.
mikihajami Opublikowano 8 Października 2014 Autor #20 Opublikowano 8 Października 2014 No tak, muszę pezyznac, ze przez chwilę się trochę zakrecilem, ale teraz juz rozumiem, sprzęgło jest do mieszania wiec ta pompa juz tam jest nie potrzebna.
KubaSko Opublikowano 8 Października 2014 #21 Opublikowano 8 Października 2014 tu masz wytłumaczone do czego służy sprzęglo :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprz%C4%99g%C5%82o_hydrauliczne u ciebie istnieją obiegi grzewcze ale w tym momencie brak obiegu kotłowego
KubaSko Opublikowano 8 Października 2014 #22 Opublikowano 8 Października 2014 A nawiasem mówiąc to to sprzęgło jest tam zbędne. W obecnej sytuacji bym je zdemontował i sprzedał lub jeśli jeszcze jest możliwość oddał hurtowni. A tą pompę zostawił tu gdzie jest.Pozdr
mikihajami Opublikowano 8 Października 2014 Autor #23 Opublikowano 8 Października 2014 Czyli jest jak jest nie ma wielkiej tragedii, ewentualnie wylacze na chwile pompę powrotu by sprawdzić czy jakas różnice zauwaze, dzięki za info...
energotop Opublikowano 8 Października 2014 #24 Opublikowano 8 Października 2014 Ja osobiście to bym zostawił sprzęgło a tą pompę mieszającą oddał - sprzedał. Zawsze możesz załączyć cwu+mieszająca do ochrony powrotu, ale przy sprzęgle raczej nie będzie takiej potrzeby
sambor Opublikowano 8 Października 2014 #25 Opublikowano 8 Października 2014 Tu sprzęgło robi za ochronę powrotu, więc powinno zostać, natomiast potrzebne jest połączenie wg lewego rysunku z postu #14.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.