Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasobnik 100L Z Wężownicą Opalany Gazem Z Butli Do Domku 60M2

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym poprosić kolegów z branży gazowej o w miarę dokładne wyjaśnienie i zobrazowanie tego tematu.

Za 2-3 lata mamy zamiar przeprowadzić się na starsze lata do nowego domku o pow. 60m2.

Ściany zewnętrzne to Porotherm 25 cm+10cm styropian.

Podłoga na 10cm styropianu.

Strop na belkach drewnianych z firmy Kronopol(w środku 20cm wełny)

Wysokość pomieszczeń 265cm.

Dach docieplony metodą natryskową(piana na licencji amerykańskiej)

Poddasze na razie nie będzie zamieszkałe i wykończone ok.45m2.

Jest też zamontowany kominek Supra Altima 11kW z DGP

Nigdy nie miałem do czynienia z instalacją gazową i się na tym nie znam.

Dlatego proszę o pomoc.

Kol. automatyk sugerował takie rozwiązanie komuś z pytających ale bez szczegółów.

Jaki konkretnie piecyk na gaz z butli,zasobnik.

Będę bardzo wdzięczny za schemat takiej instalacji(jestem wzrokowcem)

Proszę jeszcze o przybliżony koszt inwestycji i przybliżone koszty ogrzewania z CWU.

Paweł.

Opublikowano

Tu masz coś takiego  http://www.bojlery.pl/pojemnosciowy-gazowy-podgrzewacz-wody-termica-p80wc.html

Ten bojler wymaga podłączenia do komina, butli gazowej i oczywiście do instalacji zimnej wody i odbioru ciepłej .

Dodatkowo dodam że 1kg propanu z butli to ok 2m3 czyli z 11kg butli będziesz taki bojler grzał 22/0,45 = 48h czyli w praktyce nagrzejesz ten baniak do temp  55C 48x.

cena samego bojlera jest na tej stronie, cena gazu jest znana ( ok 55zł/ butlę 11kg) cena instalacji ???

Opublikowano

- - >Sambor

Bardzo dziękuję,za odpowiedz ale jest trochę nie kompletna.

Kolega Automatyk sugerował,żeby wężownica grzała instalację c.o.(np.4-5 grzejników),a z zasobnika mieć CWU :)

Pisał coś o mocy podgrzewacza do 7kW.

Stąd,moja prośba o schemat tej instalacji i przybliżone zużycie gazu na ogrzanie tego metrażu i CWU.

Będzie to chyba układ zamknięty(mam na myśli c.o.)?

Z tego,co napisałeś wynika,że 11kg butla powinna wystarczyć na cały miesiąc dla 2 osób korzystających z ciepłej wody.

Najbardziej interesują mnie ewentualne koszty ogrzania domku.

Opublikowano

Najbardziej interesują mnie ewentualne koszty ogrzania domku.

Koszty ogrzania domku będą bardzo ściśle powiązane z zapotrzebowaniem na ciepło razy cena nośnika - tutaj gaz z butli.

Skoro domek 60 m2 średnio ocieplony, to i zapotrzebowanie na ciepło - wyrażone chociażby w GJ - może być nie aż takie duże, ale cena energii z gazu butlowego na pewno nie będzie zachęcająca.

Przyjmijmy bardzo zgrubnie zapotrzebowanie na ciepło na poziomie ok 70 W/m2 dla -20 na zewnątrz. Powierzchnia to 60 m2.

Daje nam to bardzo proste wyliczenie 70 W/m2 x 60 m2 = 4200 W. Zatem potrzebujesz mocy ok 4 kW dla temp na zewnątrz ok -20 stC.

Zakładając, że dla średniej temp w sezonie grzewczym, to zapotrzebowanie na moc będzie o ok połowę mniejsze i sezon grzewczy trwa 170 dni, to masz co następuje:

2000 W x 24 h = 48 kWh na dobę. na cały sezon grzewczy potrzebujesz tej energii 48 kWh x 170 dni = 8160 kWh. Do tego doliczyć trzeba ze dwa tysiące kWh na grzenie wody i wyjdzie, że domek będzie potrzebował może ciut powyżej 10 tys kWh.

Teraz trzeba przyjrzeć się cenie energii pozyskiwanej z gazu płynnego, która kształtuje się na poziomie ok 50 gr/kWh.

Proste przeliczenie sprawia, że otrzymujemy wynik ok 5 tys złotych, gdybyś chciał grzać samym gazem. 

Zawsze możesz sobie postawić jakiś piecyk/kozę/kominek... i ratować budżet spalaniem drewna, które jest cenowo o rząd wielkości korzystniejsze. 

Moje wyliczenia są jednak bardzo zgrubne i żeby zrobić to dokładnie, należy bardziej zagłębić się w temat... :-)

Opublikowano

- ->Robercikus

Dziękuję za wypowiedz i szacunkowe wyliczenia.

Spodziewałem się,że nie będzie różowo.

Napisałem w 1 poście,że mam zainstalowany kominek z DGP do palenia ciągłego.

Instalację gazową z butli,chcę wykorzystać głównie do grzania CWU.

Ciepło na grzejniki,szłoby raczej w sytuacjach awaryjnych np. w duże mrozy po wygaśnięciu kominka nocą,czy też rano,kiedy temp. w pomieszczeniach spadnie do 19* lub w czasie dłuższej nieobecności,żeby zbytnio nie wychładzać domu.

Dlatego pytam o sens takiej inwestycji i jak to wygląda od strony technicznej.

Opublikowano

- ->Sambor

Bardzo ciekawa propozycja ale już za pózno.

Kominek z rozprowadzeniem gorącego powietrza zainstalowany od 2 lat. :)

Dogrzewanie gazem,jako ew. drugie zródło + CWU.

Czy może lepszym rozwiązaniem(tańszym?) bojler elektryczny + 3 grzejniki w pomieszczeniach po 750W z termostatami zasilane w 2 taryfie?

Jeżeli chodzi o zapotrzebowanie domu na ciepło(ogrzewanie+ wentylacja)

to w projekcie jest napisane,że 4400kwh rocznie

73,5kwh/m2 rocznie

czy to realne?

Opublikowano

Przy zapotrzebowaniu 4,4 tys kWh rocznie, to i koszty ogrzewania gazem znacząco spadną... moje wyliczenia były dość pobieżne.

Pamiętać jednak trzeba, że koszt ogrzewania zależy w głównej mierze od ceny źródłowego nośnika w przeliczeniu na jednostkę ciepła,a akurat gaz z butli należy do najdroższych.

Skoro masz alternatywę w postaci ogrzewania drewnem, to myślę, że jest to rozwiązanie rozsądne. Prąd jest najdroższy i o niczym droższym od niego nie słyszałem - ten w taryfie G11 rzecz jasna. 

Jak wejdziesz w taryfę nocną, to nocą i w wybranych godzinach będzie taniej, ale już poza nimi... jeszcze drożej.

Podstawą taniego ogrzewania obok dobrego docieplenia budynku, jest stawianie na tanie źródła energii.

Opublikowano

A co sądzicie o grzejnikach na podczerwień?

Warto je brać pod uwagę,czy to marketingowa ściema?

Zastosowanie oczywiście jako dodatkowe zródło ciepła,awaryjnie w przypadkach,które opisałem wcześniej.

Opublikowano

Z której strony by nie szukać alternatywy,to wszystko jest do bani,jak prawie wszystko w naszym nieszczęśliwym kraju. :(

Mam trochę czasu na podjęcie ostatecznej decyzji,więc może się jeszcze coś zmieni.

Najbardziej odpowiadałaby mi opcja z gazem z butli(na ziemny nie ma szans).

Myślę,że zasobnik z wężownicą da radę zagrzać CWU i zasilić 4 grzejniki(3 x1000W i 1x 500W)

Tak jak pisałem wcześniej,gaz nie będzie głównym zródłem ogrzewania.

Jeżeli w miesiącu średnio zużyję na ciepłą wodę i dogrzanie pomieszczeń w duże mrozy,jak przygaśnie nad ranem w kominku(żeby nie wstawać z łóżka) albo wyjazdu na cały dzień,czy też innej imprezki :D 30-40 kg propanu,to nie zbankrutuję.(są dostępne butle 33kg)

Chciałbym się Was poradzić jaki konkretnie zasobnik z dobrym palnikiem,będzie dla moich potrzeb najlepszy.

Sambor,czy z tej firmy,którą poleciłeś będzie dobry?

Mile widziany w tym temacie instalator z doświadczeniem lub użytkownik takiego ustrojstwa :)

Bardzo liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Co do zasobników palnikiem to ten polecony jest dobry, produkcja polska, nierdzewny , jakbyś jakoś wstawił do takiego wężownicę to może by coś tego było - 

A ta firma robi też na zamówienia indywidualne - domów wężownicę i od razu kup z 5 butli z gazem.

Opublikowano

- ->Sambor

Polecany producent,ma w ofercie między innymi zasobnik 100l z wbudowaną wężownicą za 2555PLN.

Jest to cena jednego pieca akumulacyjnego ;).

Opublikowano

Ale czy ten zasobnik ma też podgrzewanie gazowe?

Jeden koleś szukał takiego , gdyż dodatkowo solary chciał podłączać do grzania CWU i tam mu taki wykonali.

Przy odpowiedniej wężownicy to faktycznie można ze 3-4 grzejniki pociągnąć.

Piec akumulacyjny to ok 600-3000zł i więcej, zależnie od mocy i bajerów.

Taki piec to można kupić na aucjach

Opublikowano

Nie dopytałem jeszcze o szczegóły,zadzwonię jutro i poinformuję.

Wygląda tak samo jak ten 80l w zamieszczonym przez Ciebie linku.

Opublikowano

Teraz zobaczyłem na stronie producenta co i jak, ale ze 3 lata temu tego nie mieli w ciągłej ofercie, tylko na zamówienie.

Może faktycznie będzie działać, ale trzeba będzie często butle wymieniać.

Aby zrobić taką instalację to trzeba naczynie przeponowe, pompę i grupę bezpieczeństwa + instalacja na do grzejników oraz jakiś prosty termostat pokojowy do sterowania pompą.

Opublikowano

Stąd pytania do Was od mojego pierwszego wpisu,jak to bezpiecznie i fachowo rozwiązać :)

Gdyby ktoś zechciał narysować schemat,gdzie i jak fachowo zamontować poszczególne elementy instalacji,żeby nie popełnić błędu byłoby super.(przydadzą się w rozmowie z instalatorem)

Gdzie pompka(zasilanie,powrót)? i jej parametry,średnice rur,termostat itd.

Dobrze kalkuluję,że poza sezonem grzewczym 1 butla wystarczy na  ciepłą wodę dla 2 osób na m-c?

Opublikowano

Co do pełnego projektu to trzeba do biura projektowego pisać , ale rury Cu 22 jako główne wystarczą , do grzejników Cu15,

pompa 25/40 może być na zasilaniu jak i na powrocie - to nie ma znaczenia, grupa bezpieczeństwa zaraz za wyjściem z wężownicy na grzejniki .

W skład  grupy wchodzi manometr, zawór bezpieczeństwa 2,5bat i odpowietrznik, dodatkowo trzeba naczynie przeponowe ok 12-18l do inst CO ( czerwone)

Na ścianie pokoju termostat sterujący pompą z możliwością programowania 24h lub nawet tygodniowy.

Wejdź teraz do Painta i narysuj to , wynik przedstaw do poprawki.

Co do czasu grzania CWU z butli to zależy on od mieszkańców.

Opublikowano

Też tak to sobie mniej więcej wyobrażałem.

Usytuowanie grzejników jest chyba mniej istotne,patrząc na twój schemat jeden grzejnik będzie zasilany po przeciwnej stronie,reszta(3szt.) w prawo.

Oczywiście za naczyniem przeponowym.

Rury do grzejników będą 10-15cm nad podłogą z podejściami w górę(chyba dobrze)?

Mam jeszcze obawy czy latem grzejąc wodę,przez wężownicę nie będzie się nagrzewała instalacja i najbliżej usytuowane grzejniki?(zawory odcinające coś pomogą? co na to przepisy i zdrowy rozsądek?

Wypadałoby przynajmniej 1x na m-c załączyć pompkę na kilka min.,żeby się nie zastała i wtedy zagrzeję cały układ :wacko:

Jeszcze jedna kwestia,odprowadzenie spalin musi mieć wkład z nierdzewki?

Coś mi się wydaje,że będę musiał pruć komin i na dodatek w tym pomieszczeniu gospodarczym mam położone wszędzie płytki i zaczyna mi się to wszystko nie podobać.

Wylot spalin musiałby iść w poziomie ok 1 metra i dopiero do kanału kominowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.