Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Heitz Eko Junior 10Kw

plemie101

Rekomendowane odpowiedzi

wiem wiem. podlogowka potrzebuje czasu zeby sie nagrzac:) ale w taka pogode jak np dzis nie wlaczam wogole podlogowki bo nie ma to sensu...:) jest tylko troche zimno takze grzejniki w dzien na minimum by tylko nie nagrzewac ich na noc na nowo... podlogowki wogole nie wlaczam;)

Tylko jak już uznasz że przyszedł odpowiedni czas na włączenie podlogowki to znowu prosisz się o kłopoty. Takie proszenie się o problemy tylko później. A nie lepiej włączyć podłogę z temp zasilania na ok 30 st c

Sugeruję inną filozofię ogrzewania...

Podłogówka, to grzejnik, który grzeje w sposób ciągły, a to dlatego, że nie da się w krótkim czasie obniżać, czy podwyższać jej temperatury.

Sensowniej zatem jest, by to właśnie ona była tym ciągłym źródłem ciepła, a grzejniki jako coś dodatkowego, dla podniesienia temp domu w chłodniejsze dni.

Ja tak właśnie zarządzam swoim systemem grzewczym i sprawdza się doskonale.

Na podłogę puszczam teraz min co mogę nastawić - 27 stC - i podłoga jest ledwie letnia. Grzejniki się jeszcze nie załączają, bo temp w okolicach sterownika w pomieszczeniu tzw wzorcowym - gdzie nie ma podłogówki - są na poziomie 21 i wyżej stC. Jak tylko się trochę ochłodzi, to kaloryfery się załączą i tę temp dociągną do ustawionej na sterowniku.

Przy uruchamianiu ogrzewania załączam w pierwszej kolejności właśnie podłogówkę, a resztę później. W miarę spadku temperatury na zewnątrz, po prostu podnoszę temp zasilania podłogówki :-), ale jej nigdy nie wyłączam, bo to jest bez sensu.

dokladnie jak mowisz... tylko chcialem sprawdzic jak bedzie grzac itd... i teraz chyba najlepszy sposob tak jak mowisz..:) podlogowka wlaczona caly czas a grzejniki jak zimniej sie bedzie robilo..;)

plemie101, już ręce opadają, temat ma 6 stron, a ty dawkujesz dane jakbyś się obawiał że coś że ktoś buchnie ci kocioł lub chałpę. W pierwszym poście trzeba podac dane: domu czyli m2, jaka instalacja, jakie problemy, a Ty uparcie pod prąd. Już chyba wszyscy na forum udzielili ci odpowiedzi, a Ty ciągle swoje. Ogólnie bałagan, i aż się dziwę że nikt Ci tego nie wygarnął. Pytania które stawiasz są normale, ale odpowiedzi mogą być różne. Ogarnij się, zrób edycję 1 posta uzupelnij wszystkie dane, nikt dla ciebie nie będzie czytał całego tematu żeby odpowiedzieć Ci na pytanie ile powinien kocioł w Twoich warunkach spalać. Nawet pobieżnie czytając założony przez Ciebie temat nie wiadomo czy masz nowy dom czy stary ile tej podłogówki itd itp.

Mozecie jeszcze powiedziec ile taki piec powinien spalac ekogroszku? lub ile wasz podobny piec spala?

przy mocy nominalnej czyli 10KW spali w okolicy 40kg/dobę

wątpię by kiedykolwiek u Ciebie to nastąpiło. ogrzewasz 67m2 więc jeśli są nieocieplone to wyjdzie zapotrzebowanie w okolicy 100W/m2 czyli jakieś 7KW na uzupełnienie strat. to da około 30kg/dobę. jeśli ocieplone to mniej. o ile mniej tego nie wiem ponieważ nie znam zapotrzebowania Twojego mieszkania. może to być 28kg a może 18kg.  do tego jeszcze dojdzie jakość opału i prawidłowo dobrane parametry co również ma wpływ na ilość spalonego węgla.

pisano już o tym tysiące razy. każdy dom i instalacja są inne i nawet w dwóch na pierwszy rzut oka identycznych domach będą różnice w zużyciu opału .  pytanie zatem ile spali jest tak samo zasadne jak pytanie o pogodę na marsie na weekend. obie odpowiedzi są dla Ciebie bez znaczenia. spali tyle aby uzupełnić straty, jak dobrze ustawione parametry spali mniej, jak skopane i kiepski opał spali więcej.

"jak pytanie o pogodę na marsie na weekend"

podobno będzie wiało :D

jak jestesmy już przy spalaniu to wg mnie warto mieć termostat pokojowy który będzie włączał/wyłączał pompę CO przy zadanej temperaturze.

Oraz warto puszczać na grzejniki wodę o temp. 65 stopni lub więcej....

zauważyłem u siebie że gdy puszczam wodę o takiej temp. na na cały dom to szybciej dom się nagrzewa (rzecz oczywista)...

szybciej dom się nagrzeje to termostat wył. pompę CO a piec będzie chodził w stanie podtrzymania..

można sterować temperaturą na różne sposoby. może to byś termostat pokojowy, mogą być głowice na kaloryferach i może być zawór 4d który da tylko tyle ile potrzeba. to co odpowiada jednemu nie zawsze musi znaleźć uznanie w oczach innego użytkownika. stan podtrzymania nie jest najlepszym dla kotła stanem

A potem zalewasz go zimną wodą i co ? Powrót zimny ;) piec musi gonić. I po oszczędnościach :]

po pierwsze czemu zimna wodu od razu ?

piec załączy się z powodu spadku temp. w pomieszczeniu szybciej niż woda w układzie spadnie do 20 stopni....

po drugie przy małych układach (30litrów wody) to umówmy się ale piec dogrzewa to bez żadnej gonitwy...

akurat to spostrzeżenie zauważyłem przy pracy kotła gazowego... nie mam tam wykresów ale sprawdzałem zużycie gazu (wg spisanego stanu licznika)...

jak podłącze kocioł węglowy i uruchomię te statystyki to dam znać...

Wiec tak:

Czas podawania 5 sekund

przerwa 15sekund

dmuchawa 25%

piec lepie temperature zadana  bez problemu. wszystko jest w jak najlepszym pozadku. tylko jeszcze wszystkiego nie wypala wiec co dobe wydluzam czas o 1 sekunde;)

wrzuć zdjęcie tego niedopału i tego co na palniku może trzeba go drastyczniej potraktować a nie po sekundzie pykać- możesz tak tydzień się bawić

lepiej mi coś doradzić jak mam zobrazowany dokładniej problem. rób fotki

dziwna sytuacja.. mroz na podworku wiec podkrecilem grzejniki na 4.. i jak tylko wlaczam powyzej 3 grzejniki w skali od 1 do 6 to piec nie chce zlapac mi temperatury zadanej... nie potrafie zrozumiec dlaczego... gdy zmniejsze przerwe lub cos tak.. zaczyna wszystkiego nie dopalac.. wiec nie rozumiem co znow jest nie tak..

Podawanie 5s

przerwa 18s

nadmuch 25%

post-58480-0-52124200-1414431523_thumb.jpg

post-58480-0-56385800-1414431532_thumb.jpg

post-58480-0-86320600-1414431542_thumb.jpg

bo jesli zmiejszasz przerwe miedzy podaniami, to jednoczsnie musisz podniesc moc  dmuchawy, by mozna spalic wieksza ilosc oplau dostarczonego na palnik.

Nie rozumiem...

To znaczy, że chciałeś nagrzać pomieszczenia do wyższej temperatury, niż była wcześniej?

Zawory termostatyczne na grzejnikach są ustawione cały czas na taką samą wartość i są one po to, by otwierać, albo zamykać dopływ ciepłej wody w zależności od warunków pogodowych.

Właśnie po to się je montuje, by nimi nie kręcić w razie zmian aury na zewnątrz. Kocioł też nastawia się raz i się w tych ustawieniach nie miesza. Po prostu idzie się do kotłowni tylko, by dosypać węgla, wybrać popiół i okresowo wyskrobać sadze. Nie ma absolutnie potrzeby mieszać przy ustawieniach przy każdej zmianie temperatury - taka jest zresztą idea bezobsługowości. U mnie od kilku lat się to sprawdza mimo przestarzałego, dwustanowego sterownika. Nastawy koryguje się tylko i wyłącznie przy zmianie opału i w żadnym innym przypadku.

teraz wyglada to tak. Pali strasznie duzo... i nie wiem juz sam co zmieniac by bylo ok.... gdy wydluze przerwe nie chce wbic temperatury zadanej. wiec juz sam nie wiem co jest. gdy zwieksze powietrze tez slabo to daje...

post-58480-0-91404600-1414789387_thumb.jpg

post-58480-0-39349800-1414789395_thumb.jpg

post-58480-0-27882800-1414789410_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.