pospisz Opublikowano 12 Września 2014 #1 Opublikowano 12 Września 2014 Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu zbyt dużej odległości czujnika cyfrowego temperatury cwu ok 20 m .Sterownik spp wyświetla bład i przerywa pracę.
MIQ Opublikowano 12 Września 2014 #2 Opublikowano 12 Września 2014 Proponuję przedstawić problem producentowi sterownika...
mlodzieniec Opublikowano 12 Września 2014 #3 Opublikowano 12 Września 2014 Skoro producent dopuszcza długość do 6 metrów to nie dziwne, że nie działa. Dokup moduł internetowy albo zastosuj się do zaleceń producenta.
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #4 Opublikowano 12 Września 2014 Mam moduł internetowy tylko jak to połączyć. Bramka od Spp
Sebastian81 Opublikowano 12 Września 2014 #5 Opublikowano 12 Września 2014 Witam. Ja też miałem problem z przedłużenie czujnika cwu przy SPP, zwracałem się do producenta to powiedział że u niego działa podobno na 30 m? Niestety u mnie nie chciało, problem jest taki że to jest czujnik cyfrowy a nie typowy rezystancyjny. Na jednym z forów dowiedziałem że taki czujnik idzie przedłużyć jedynie przewodem skrętka UTp i to dobrej jakości.
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #6 Opublikowano 12 Września 2014 Skrętka UTp nie jest ekranowana a czytałem na innym forum że z ekranem czyli FTp jest lepsza bo mniej przenosi zakłóceń ,mogę kupić UTp Emitera klasa 6E czy będzie dobra
sambor Opublikowano 12 Września 2014 #7 Opublikowano 12 Września 2014 Skrętka UTP 6E to dobra skrętka, ale lepsza byłaby FTP 5E lub inna z ekranem - tu rozchodzi się się o ten ekran a nie o pasmo transmisji. Kat 6e ma wyższe pasmo przenoszenia i lepszą separację zakłóceń niż kat 5e. Do prawidłowej pracy potrzebna jest jedna para z 4 zawartych w kablu, jeżeli robisz kablem ekranowanym to ekran musi być uziemiony, inaczej będą jeszcze większe zakłócenia
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #8 Opublikowano 12 Września 2014 Jeden z instalatorów twierdzi że trzeba zastosować zwykły przewód tylko o większym przekroju np. 3x1,5 OMY linka
Andrzej_M_ Opublikowano 12 Września 2014 #9 Opublikowano 12 Września 2014 Pozdrów serdecznie instalatora. Pospisz, jaki typ czujników zastosowany jest w sterowniku SPP Boleckiego.
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #10 Opublikowano 12 Września 2014 Firma Bolecki wykazała sie pełnym profesjonalizmem czyli kontakt telefoniczny w godzinach wieczornych za co dziękuję oraz rozwiązaniem problemu po odesłaniu sterownika wraz z czujnikiem. Mimo wszystko jeszcze spróbuję rozwiązać problem z państwa pomocą.
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #11 Opublikowano 12 Września 2014 Nie znam symbolu czujnika wiem tylko że jest cyfrowy ,kabel trzyżyłowy.
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #12 Opublikowano 12 Września 2014 Pan Bolecki odwodzi mnie od prób rozwiązania problemu ponieważ poniosę dodatkowe koszty z tego tytułu. Rzadko w dzisiejszych czasach o taką postawę za co też dziękuję.
Andrzej_M_ Opublikowano 12 Września 2014 #13 Opublikowano 12 Września 2014 Nie znam symbolu czujnika wiem tylko że jest cyfrowy ,kabel trzyżyłowy. Na listwie zaciskowej sterownika, w miejscu gdzie podłączasz czujnik, czy masz oznaczenia "+, V+ " , "-, V-, masa, Gdn, Com" , Data lub podobne
Andrzej_M_ Opublikowano 12 Września 2014 #14 Opublikowano 12 Września 2014 Pan Bolecki odwodzi mnie od prób rozwiązania problemu ponieważ poniosę dodatkowe koszty z tego tytułu. Rzadko w dzisiejszych czasach o taką postawę za co też dziękuję. Ok. Na pewno dużo szybciej i sprawniej zdiagnozuje przyczynę powstawania zakłóceń na linii łączącej sterownik z czujnikiem elektronicznym. Niektóre czujniki są to po prostu mikroprocesory, które wykonują pomiar temperatury. ps. Pospisz, może się zdarzyć, że na warsztacie producenta sterownika, wszystko będzie działało poprawnie. I nie pomyśl wtenczas, że producent Cię zbywa. W obecnych czasach ilość zakłóceń w liniach energetycznych jest bardzo duża ( harmoniczne ), a o śmietniku promieniowania elektromagnetycznego w przeszczeni będziemy na pewno więcej rozmawiać, jak uporamy się z ochroną powietrza.
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #15 Opublikowano 12 Września 2014 zdjęcie z laptopa odbicie lustrzane przepraszam
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #16 Opublikowano 12 Września 2014 Jeżeli mogę spytać co z tymi oznaczeniami bo jutro przeprowadzamy następną próbę na skrętce UTp Emitera klasa 6E
Andrzej_M_ Opublikowano 12 Września 2014 #17 Opublikowano 12 Września 2014 Popisz, poddaję się. Zajrzałem do instrukcji sterownika, bo te Twoje zdjęcie nic mi nie mówi. W instrukcji sterownika na schemacie jest uwidocznione połączenie czujnika CWU dwoma przewodami. Dwoma przewodami nie tylko można zasilać czujkę pomiarową, ale także komunikować się z nią odpowiednim protokółem ( np. 1-Wire). Pisze także w tejże instrukcji, że długość przewodów czujki CWU i podajnika może maksymalnie wynosić 6 metrów.
pospisz Opublikowano 12 Września 2014 Autor #18 Opublikowano 12 Września 2014 Pan Bolecki w rozmowie telefonicznej mówił coś o rezystancji i zastosowaniu rezystora
Sebastian81 Opublikowano 14 Września 2014 #19 Opublikowano 14 Września 2014 U mnie już problem rozwiązany, trzeba wlutować rezystor 1 kohm pomiędzy wyjście VCP a wejście czujnika cwu CC. Wystarczy zdjąć przednią część obudowy SPP i zdemontować płytkie z wyśfietlaczem i mamy już dostęp.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.