Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Kolejne pytanie zwiazane z modernizacja mojej nowej 2 miesiecznej kotłowni:).Niestety robił mi ja instalator, który nie jest otwartu na nowinki techniczne, wiec czytajac forum postanowiłem sam ja troszeczke zmodernizowac.

Mam zawór 3d AFRISO ESBE 1"sterowany recznie. Chce zamontować siłownik tego zaworu AFRISO ESBE ARA 661 ze sterownikiem EUROSTER 1100M w celu utrzymania stałej temperatury na powrocie. Na grzejnikach mam jeszcze głowice termostatyczne Danfoss, ale za kilka dni zmieniam je na głowice programowalne. Czekam tylko na opinie Piotra Automatyka na temat tych głowic. Bardzo Was prosze o opinie. Czy bedzie to dobre rozwiazanie i czy bedzie sie sprawdzało w działaniu. Moja obawa jest nastepujaca: obawiam sie ze jesli sterownik bedzie pilnowal temperatury powrotu to czy nie bedzie zbyt niska temperatura na wyjsciu na co? A może macie inne propozycje? Ponizej przedstawiam uproszczony schemat mojej kotłowni.

Pozdrawiam

SCHEMAT_1_.ppt

Opublikowano

Witaj,

Po pierwsze jesteś pod opieką naprawdę dobrego fachowca - piszę o Piotrze.

Po drugie zawór trójdrożny w tej konfiguracji raczej będzie obniżał temperaturę zasilania na grzejniki niż podwyższał temperaturę powrotu (gdyby pompa CO była przed zaworem trójdrożnym i pchała wodę ciepłą z kotła to część tej wody miała by możliwość trafić do powrotu z instalacji, a tak jak jest to pompa wysysa ciepłą wodę z kotła i częściowo z powrotu z instalacji CO i pcha wymieszaną ciepłą i ostudzona wodę, do grzejników przez co obniża temperaturę wody płynącej do grzejników) - proponuję zawór czterodrożny ze sterowaniem, który załatwi regulację temperatury powrotu i zasilania.

Po trzecie zastosowałbym w jednym pomieszczeniu - tym w którym powinno być najcieplej programowalny termostat sterujący kotłem, i w tym pomieszczeniu nie stosowałbym żadnych cudów na zaworach grzejników - mają być otwarte, a w pomieszczeniach gdzie chcesz aby było chłodniej możesz stosować głowice termostatyczne.

Jeśli chodzi o mnie to stosuję się do szóstego przykazania - "NIE CUDUJ" - im prostsza mniej skomplikowana i logiczniejsza instalacja tym lepsza

Pozdrawiam

Opublikowano

Bardzo dziekuje za podpowiedzi ale :) :

Otóz posiadałem (nadal posiadam ale odłaczony) programowalny bezprzewodowy sterownik pokojowy EUROSTER 2005 podpiety do sterownika od pieca Ognik Plus z PID i nie zadawał kompletnie ezaminu. Mało tego ze temperatura w pomieszczeniue byla wieksza niz ustawiona na sterowniku pokojowym to do tego jeszcze piec pracował bardz niestbilnie (duże skoki temp), a nawet wygasał. Po odłaczeniu sterownika pokojowego od sterownika pieca, piec pracuje bardzo dobrze, utrzymuje ustawiona temperature i bardzo mało spala ( dom 110m, nie zamieszkały, nie korzystam z cwu - spala ok. 18kg na dobe). Na wszystkich grzejnikach mam w tej chwili głowice termostatyczne Danffos. Chęć zmiany na programowalne bierze sie z tego, iz chce miec mozliwosc programowania temp. w pomieszczeniach, no i nie ukrywam jestem zwolennikiem elektroniki :) . Natomiast jesli chodzi o dodanie do zaworu 3d siłownika i sterownika-chce zabezpieczyc piec przed niska temperatura powrot. Chociaz i teraz temperatura w piecu wacha sie max od -3 do +3 stopni. Temperature na piecu mam ustawiona na 65st.

Pozdrawiam i czekam na dalsze wskazówki :)

Opublikowano

Witaj ponownie. Mimo wszystko proponowałbym zawór 4-D ze sterowaniem. Można by było zostawic 3-D ale pod warunkiem,że pompa ładująca c.w.u. byłaby włączona na stałe. Jest tylko mały problem, jeśli podgrzewacz masz wpięty dokładnie tak jak na rysunku to na odcinku między powrotem z podgrzewacza a powrotem z grzejników byłoby silne zakłócenie przepływu, woda wracająca z podgrzewacza płynęłaby przeciwnie do wody c.o. Sytuacja byłaby dużo lepsza gdyby powrót z podgrzewacza był podłączony przy piecu wtedy obieg podgrzewacza podnosiłby temp. powrotu a zawór 3-D regulowałby temp. zasilania c.o. Właściwie jakby na to nie patrzec to bez palnika się nie obejdzie. Pozdrawiam.