Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zbierająca Się Woda W Popielniku

MichałRafał

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam piec węglowo-miałowy. Teraz podczas gdy nie palę w piecu zbiera mi się woda w popielniki. Na ściankach pieca widocznę są krople wody. Co może być przyczyną tego? Wszystkie drzwi do pieca mam otwarte. Czy wyczystki też powiiny być pootwierane i czy to pomoże żeby nie zbierała się woda?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżam temat. Dalej mam problem z wodą w piecu. Teraz piec jest otwarty. Z tego co wyczytałem na forum piec powinien być zamknięty. Ale przed zamknięciem chciałbym go osuszyć i wyczyścić. Stąd moje pytanie. Jak i czym przepalić w piecu żeby do ususzyć. Czy piec powinien być włączony i zamknięty podczas takiego przepalenia. Jeśli możecie to napiszcie jak to dobrze wykonać. Posiadam piec węglowo - miałowy firmy DREW-MET28 kw

Opublikowano

Wilgoć bierze się z powietrza schładzanego na ściankach kotła.  Więc najlepiej nie dopuszczać powietrza i podgrzać kocioł.  Ja na lato zamykam kocioł i zostawiam włączoną pompę obiegową na najniższym biegu. Zużycie prądu przy 25 czy 30W mnie nie zrujnuje. Kocioł ,,grzeje się" od kaloryferów i wilgoci w nim nie zauważam.

Opublikowano

Podam nie typowy przykład. Byłem w bardzo upalny i duszny  dzień w kościele i tam po ścianach dosłownie ciekła woda, tak jak w wyłączonym piecu. I skąd  się wzięła. ????? Różnica temperatur na zewnątrz + 35st   a w środku 20st. I tu można sobie porównać co może się dziać w kotłach stałopalnych jak się nie utrzymuje powrotu 50 - 55 st. Prawdopodobnie od strony ocieplenia (waty) piec się poci i skraca swoją żywotność. Dlatego myślę że u ciebie ciągłe przepalanie jest uciążliwe i najlepiej wysmaruj piec w środku olejem żeby tylko nie rdzewiał. Znajomy miał zamknięty piec i też się lała zardzewiała woda.

Opublikowano

Po pierwsze dokładnie wyczyść komin i wymiennik , następnie uzupełnij kocioł drobno poszczypanym drewnem sosnowym lub innym iglastym, rozpal to nie żałując powietrza (temperatura pewnie skoczy pod 70-80* ) co pozwoli pozbyć się wilgoci a jednocześnie cienki film ze smoły zabezpieczy ścianki wymiennika.

Komorę spalania należy ponownie oczyścić z wszelkiego popiołu  i nalotów  oraz spryskać olejem napędowym. Uszczelki drzwi należy oczyścić  lub wymienić na nowe gdy stare "sparciały" .

Tak przygotowany kocioł należy zamknać aby nie łapał powietrza (gdy stoi w piwnicy lub chłodnym pomieszczeniu) lub zostawić otwartym gdy kocił stoi w ciepłym pomieszczeniu. Bardzo ważnym jest okresowe mieszanie wody w obiegu co zapewnić może funkcja ANTYSTOP w sterowniku więc nie należy go odłączać .

Znajomi używają grzejników latem jako substytut klimatyzacji albowiem mają zimną kotłownie więc pompa pracuje w odstępach 30' przez całe lato 

Opublikowano

Najważniejsze jest pomieszczenie  u mnie kocioł na drewno stoi po ostatnim paleniu w połowie kwietnia bez wyciągania popiołu - w kotle sucho, temp wody ok 22C - popiół specjalnie zostawiony aby zobaczyć jak z tą sławetną wilgocią w kotle  ;)

I niestety muszę stwierdzić że po 2 miesiącach stania w kotle sucho :( .

Pozdrawiam  :)

PS Palę w drugim kotle ( pellet) na potrzeby CWU - średnio 1x / dobę.

Opublikowano

Z własnego doświadczenia- zamknięcie kotła się sprawdza ale tu ważna jest szczelność.... jednak większość zapomina o czopuchu i kominie- toż kocioł ma połączenie z kominem (przynajmniej mój ma..) więc powietrze tamtędy dostaje się do środka- trzeba też szczelnie coś upchać w czopuch by powietrze nie dostawało się do kotła

Opublikowano

Najważniejsza zasada to jest trzymanie kotła w suchym i ciepłym pomieszczeniu wówczas żadne zabiegi nie są konieczne dlatego wiele kotłowni dziś jest w bryle budynku na poziomie mieszkalnym i tam zwykle problem skraplającej się wilgoci nie występuje. Włączenie pompy co drugi dzień lub rozpalenie w kotle raz na tydzień   nie jest jakoś szczególnie uciążliwe a pozwala pozbyć się wilgoci . Ew pochłaniacz (taki na tabletki) wilgoci do kotła i po problemie :)

pzdr.

Opublikowano

przemyslaw2ar u mnie kocioł jest w pomieszczeniu podpiwniczonym więc ciężko żeby było tam sucho i ciepło. Przepalam teraz w piecu kartonowymi pudełkami żeby pozbyć się wilgoci. O jakim pochłaniaczu napisałeś? Możesz dać jakiś link jak to wygląda i sprawdziło by się w piecu?

Opublikowano

Jak mam włączyć pompę obiegową jeśli w piecu nie będzie grzane? U mnie żeby załączyła się pompa piec musi osiągnąć daną temperaturę

No, samo nie zadziała.  Trzeba pogrzebać w kabelkach i zrobić bezpośrednie podłączenie pompy.

Opublikowano

Należy wypiąć pompę ze sterownika, założyć na wypięty kabelek od pompy wtyczkę lub przejściówkę z wtyczką i do wpinać do gniazdka na czas pracy.

Pozdr.

PS

napisałem przejściówkę,  gdyż niektóre pompy mają obecnie podłączenie do sterownika wtyczkami podobnymi do wtyczek komputerowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.