vernal Opublikowano 3 Maja 2014 #101 Opublikowano 3 Maja 2014 Potwierdzam, też mi się tak coś wydawało ;)
sambor Opublikowano 3 Maja 2014 #102 Opublikowano 3 Maja 2014 Nie chcę licytować się kto był pierwszy, przynajmniej w tym temacie, ale proponuję przeczytać co napisałem w poście nr 30 :P ... Wydaje mi się że post # 11 był pierwszy niż post # 30 -_- A budowa porządnego "beczko solara" jest rysunkowo opisana w poście #78
vernal Opublikowano 3 Maja 2014 #103 Opublikowano 3 Maja 2014 Wydaje mi się że post # 11 był pierwszy niż post # 30 -_- Przyznaję rację, moja pomyłka, ale wymyliłeś mnie tą beczką :lol:
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Maja 2014 #104 Opublikowano 3 Maja 2014 Bojler zainstalowany na dachu na kominie centralnie na południe. Sąsiedzi zdumieni pytają po co to jest. Żona skomentowała to "całe życie z wariatami". No cóż, jutro podłączam w piwnicy rury i puszczam wodę. Zobaczymy kto się będzie śmiał ostatni. Jeden sąsiad już zadeklarował, że jeśli to będzie działać, to u niego też instalujemy. ,,,, Teraz dopiero doczytałem pozostałe posty. Marcin niech ten temat ( a szczególnie zdjęcia) wyląduje wreszcie w koszu. ps. Może jestem niegrzeczny, ale parę dni temu dostałem mandacik od Pana BHP-owca za pracę na drabinie (wysokość około 4 m) i na dodatek bez kasku. Przyjemność zapoznania się z rygorystycznym przestrzeganiem zasad BHP na terenie pewnego zakładu, kosztowała mnie 1000 zł.
automatyk Opublikowano 3 Maja 2014 #105 Opublikowano 3 Maja 2014 no to juz bys miał za to płyte foto i grzałkę
SONY23 Opublikowano 4 Maja 2014 #106 Opublikowano 4 Maja 2014 Wydaje mi się że post # 11 był pierwszy niż post # 30 -_- A budowa porządnego "beczko solara" jest rysunkowo opisana w poście #78 Chodziło mi o szklarnię nad beczką. A gdzie byś tej beczki nie postawił to i tak będzie na Ziemi ;) . Jeszcze nie ma sukcesu a już spieramy się o ojcostwo... Ciekawe jakby coś się stało po eksperymentach z kominem, ilu tatusiów tego pomysłu przyznałoby się do ojcostwa :wacko: ...
sambor Opublikowano 4 Maja 2014 #107 Opublikowano 4 Maja 2014 Z tą szklarnią to fakt - twoje to pierwszeństwo, a co do komina to gdyby wspaniałe zdjęcia to nikomu by do głowy nie przyszło takie rozwiązanie - na środku czapki kominowej lokalizować zasobnik. Ja byłem przekonany że zasobnik jest na dachu, oparty o komin w miejscu styku komina z dachem a nie w takiej wspaniałej ekspozycji. :D Pozdr.
redo10000 Opublikowano 4 Maja 2014 Autor #108 Opublikowano 4 Maja 2014 no to juz bys miał za to płyte foto i grzałkę Nie uwzględniliśmy jeszcze jednej rzeczy - aby wstawić tą grzałkę do bojlera musiałbym raczej dokupić jeszcze do niej bojler i go zainstalować, bo w obecnym bojlerze mam już dwie grzałki a łącznej mocy 6KW. Efekt taki że włączam to na taryfie i za 10 min można się iść kąpać. Jeżeli wyjmę jedną grzałkę (4KW) zostanie mi tylko 2 KW, i woda będzie nagrzewać się dłużej. Poza tym ten solar to gdzie zainstalować - czy na dachu? Jeśli na dachu, to jak go do tej blachy dachu przytwierdzić i co z instalacją odgromową, bo jak uderzy w niego piorun albo zdmuchnie wiatr?
redo10000 Opublikowano 4 Maja 2014 Autor #109 Opublikowano 4 Maja 2014 Chciałem dodać, że tak jak pisałem wcześniej woda jest już spuszczona, jutro definitywnie zdejmuję bojler z komina. Zainstaluję go jednak na ziemi, może uda się także zrobić tą mini szklarnię. Zdjęcia z nowego miejsca instalacji na ziemi także wrzucę. Nie ukrywam że to forum przekonało mnie, że będzie to słuszna decyzja. A i remont komina (a w zasadzie dwóch kominów) w najbliższym czasie zrobię.
automatyk Opublikowano 4 Maja 2014 #110 Opublikowano 4 Maja 2014 Nie uwzględniliśmy jeszcze jednej rzeczy - aby wstawić tą grzałkę do bojlera musiałbym raczej dokupić jeszcze do niej bojler i go zainstalować, bo w obecnym bojlerze mam już dwie grzałki a łącznej mocy 6KW. Efekt taki że włączam to na taryfie i za 10 min można się iść kąpać. Jeżeli wyjmę jedną grzałkę (4KW) zostanie mi tylko 2 KW, i woda będzie nagrzewać się dłużej. Poza tym ten solar to gdzie zainstalować - czy na dachu? Jeśli na dachu, to jak go do tej blachy dachu przytwierdzić i co z instalacją odgromową, bo jak uderzy w niego piorun albo zdmuchnie wiatr? no to temat masz rozwiazany ,a co do panela to przykrecasz do blachy dwa kształtowniki w zdłuz na to dwa profile w druga strone i na to panel ,no ale jak juz niemasz miejsca na grzałki to temat zamkniety
Andrzej_M_ Opublikowano 4 Maja 2014 #111 Opublikowano 4 Maja 2014 Chciałem dodać, że tak jak pisałem wcześniej woda jest już spuszczona, jutro definitywnie zdejmuję bojler z komina. Zainstaluję go jednak na ziemi, może uda się także zrobić tą mini szklarnię. ,,,, No i bardzo dobrze. Dziś w czasie przeglądania porannej "prasy forumowej" znalazłem coś takiego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203309-jaśkowe-quot-wynalazki-quot i przypomniałem sobie o tym https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14084-odzysk-ciepla-z-wody-szarej/ . Miłej lektury.
redo10000 Opublikowano 4 Maja 2014 Autor #112 Opublikowano 4 Maja 2014 No lektura ciekawa. Po jej przeczytaniu przyszedł mi pewien pomysł do głowy. Dach mam blaszany bez izolacji. Zimą na strychu jest temperatura ujemna, ale latem jest ukrop. Może by tak ten bojler umieścić po prostu na strychu pod blachą, no ale to chyba nie to samo, co wystawić go bezpośrednio na działanie słońca na zewnątrz na ziemi w małej szklarni? Czy się mylę?
Andrzej_M_ Opublikowano 4 Maja 2014 #113 Opublikowano 4 Maja 2014 Redo10000 najważniejsze, żeby ten zbiornik znalazł się na ziemi. Potem możesz eksperymentować. Tylko dodatkowo zamontuj jakiś termometr a najlepiej dwa, by mieć jakieś porównanie. Postaw ten wymiennik na jakieś izolacji bezpośrednio na ziemi i podłącz do instalacji. Pozostaw do obserwacji np. przez dwa tygodnie. Notuj temperatury i pogodę. Potem możesz zbiornik pomalować na czarno i dalej obserwować i zapisywać wyniki. Po kolejnych dwóch tygodniach możesz zrobić "szklarnie" i porównać wyniki. Na koniec obłóż to wszystko blachą, po to by za symulować ułożenie zbiornika na strychu i zapisuj wyniki. Na koniec wybierzesz najbardziej efektywną metodę pozyskiwania ciepła. Na pewno będziesz już wtenczas rozróżniał wymianę ciepła poprzez promieniowanie i konwekcję. Powodzenia
redo10000 Opublikowano 5 Maja 2014 Autor #114 Opublikowano 5 Maja 2014 Bojler już na ziemi. Zainstaluję go mniej więcej tak jak pisał Sambor wskazując angielską literaturę. Ale Panowie dołożyliście mi roboty - 6 przewiertów przez ok. 50 cm ściany (dwie nośne) do łatwych nie należały. Bojler obuduję steropianem i szybą. Zastanawiam się jeszcze nad wężownicą w środku z PEXa - oczywiście pomalowanego na czarno, gdyż bojler ma podkowę.
redo10000 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor #115 Opublikowano 8 Maja 2014 Tak jak obiecałem - zdjęcia bojlera w nowym miejscu instalacji. Czy to będzie działać? Zobaczymy. Dziś przy temperaturze powietrza 21C na termometrze uzyskałem temperaturę wody 18-20C (mierzone termometrem na wejściu do właściwego bojlera. Nie wiem czy jest to dobry czy zły wynik.
vernal Opublikowano 8 Maja 2014 #116 Opublikowano 8 Maja 2014 Zdejmij te wszystkie opakowania to na pewno będzie lepiej. Albo akwarium przezroczyste albo nic.
redo10000 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor #117 Opublikowano 8 Maja 2014 Przezroczystego niestety nie dam rady zbudować, przynajmniej na razie. Czyli co lepiej w ogóle bez żadnej osłony?
SONY23 Opublikowano 8 Maja 2014 #118 Opublikowano 8 Maja 2014 Chodzi o to żeby do wnetrza tego akwarium wpadało jak najwięcej słońca. Wewnętrzne ścianki np. od strony domu też pomaluj lub obij czymś czarnym absorbującym promienie (ciepło). Jak się dorobisz ;), możesz folię zastapić szybą, najlepiej zespoloną. Ważne, że juz zmierzasz w dobrym kierunku.
redo10000 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor #119 Opublikowano 8 Maja 2014 Dobry pomysł. Od dziś zaczynam kupować piwo w puszkach. Jak zgromadzę odpowiednią ilość puszek, to wszystkie ścianki od wewnątrz steropianu wyłożę rozciętymi puszkami ALU i pomaluję na czarno.
vernal Opublikowano 8 Maja 2014 #120 Opublikowano 8 Maja 2014 Zlikwiduj ten styropian a nie go obklejaj.
redo10000 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor #121 Opublikowano 8 Maja 2014 Zlikwiduj ten styropian a nie go obklejaj. W poście nr 78 pan Sambor podesłał mi opis jak zrobić taką skrzynkę. Była tam mowa, że boki skrzynki mają być z materiału izolacyjnego, a od góry szyba po skosie. To jest właśnie zrobione coś na wzór tego. Dlaczego zatem zdejmować steropian?
sambor Opublikowano 8 Maja 2014 #122 Opublikowano 8 Maja 2014 To coś słabo się nagrzewa - sprawdzałem w swoim tunelu foliowym - na dworze + 13C a tunelu +24C, więcej słońca! Ew popraw to aby słońce wpadało górą i dodatkowa przodem, oczywiście zakryte z przeźroczystą osłoną i oczywiście dobra izolacja od ziemi. Pozdr.
redo10000 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor #123 Opublikowano 8 Maja 2014 Izolacja od ziemi jest 10 i 15 cm - zależnie od miejsca. Dziś dopiero pierwsze pół dnia się nagrzewało, pod wieczór temperatura wody była 21C. Ale fakt faktem że od słonecznej strony przydałby się jeszcze absorbery - albo zrobię z puszek po piwie albo z blachy - znalazłem chyba kawałek odpowiedniej. Zobaczymy jakie będą wyniki przez dalszych kilka dni. Na razie zrobiłem z tego co było pod ręką.
vernal Opublikowano 8 Maja 2014 #124 Opublikowano 8 Maja 2014 W poście nr 78 pan Sambor podesłał mi opis jak zrobić taką skrzynkę. Była tam mowa, że boki skrzynki mają być z materiału izolacyjnego, a od góry szyba po skosie. To jest właśnie zrobione coś na wzór tego. Dlaczego zatem zdejmować steropian? Ten "steropian" postawiłeś trochę za blisko bojlera. Trzeba ściankę przednią i boczne trochę odsunąć, z tyłu dać też styropian. Następnie nie żadnym absorberem, tylko ściankę tylną i boczne obłożyć folią aluminiową, co żona w szufladzie trzyma. Folia ta ma być przyklejona na gładko, nie pozwijana. Te "steropany" skleić ze sobą klejem piankowym lub pianką. Następnie na górę dać 1, 2 lub 3 czyste szyby, tak, żeby leżały na "steropianie" przyklejone na silikonie. Pozdrawiam.
redo10000 Opublikowano 9 Maja 2014 Autor #125 Opublikowano 9 Maja 2014 Może fakt, ścianka przednia jest trochę za blisko bojlera, no ale nie chciałem za bardzo zniszczyć rabatki przed garażem. W przyszłości jak najbardziej pomyślę na jej odsunięciem od bojlera. Na tylnej ściance jest styropian 5cm. Bocznych ścianek już za bardzo nie odsunę, bo nie ma za bardzo miejsca na to. Mam tylko pytanie co do tej foli aluminiowej - czy ma być ona pomalowana na czarno, czy nie ma takiej potrzeby, gdyż ma tylko odbijać, a nie absorbować ciepło i czy taka folia nie jest za cienka?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.