wojtdo Opublikowano 20 Lutego 2017 #76 Opublikowano 20 Lutego 2017 Witam. Pytanie do "bardziej rozgarniętych" bo mnie już się *** gdzie zmieniamy czas pracy podajnika bo mam jakąś pomroczność jasną. Regulator ecomax850. z góry dzęki
palacz66 Opublikowano 20 Lutego 2017 #77 Opublikowano 20 Lutego 2017 Ustawienia serwisowe, palnik i tam jest czas tryb praca!
wojtdo Opublikowano 20 Lutego 2017 #78 Opublikowano 20 Lutego 2017 dzięki Palacz66 oryginalnie nastawiona jest praca na 20 sekund i wydłużony czas podajnika 2 na 15 sekund.
palacz66 Opublikowano 20 Lutego 2017 #79 Opublikowano 20 Lutego 2017 Jak chcesz żeby podajnik krócej pracował a miał dłuższy postój musisz zwiększyć kaloryczność paliwa. Np dajesz tryb pracy 20 s dajesz kaloryczność 7 to podajnik pracuje ok 7 s a 13 s ma pauzy. PS wydłużony czas podajnika 2 to oryginalnie ma 8 s a nie 15
ufoshi Opublikowano 22 Lutego 2017 #80 Opublikowano 22 Lutego 2017 Dobra jeszcze panowie dodawajcie jakie macie metraże i jakie spalanie na dobę i byłoby git. Bo tak naprawdę to nikt tu nic nie pisze. Ja mam 20kw 136m2 wychodzi mi różnie - raz 23 raz 30 kg na dobę. Pellet no name. Jako że temperatura na dworze 1-3 st to szału nie ma. Ustawione mam na histerezę. Wrzucę wykresiki może ktoś coś podpowie żeby było jeszcze lepiej.
giecik Opublikowano 22 Lutego 2017 #81 Opublikowano 22 Lutego 2017 Przy 136 metrach palisz 30 kg? Masz otwarte okna? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
ufoshi Opublikowano 22 Lutego 2017 #82 Opublikowano 22 Lutego 2017 No właśnie niby są zamknięte. Załączyłem wykresy z doby, więc można coś podpowiedzieć. Chętnie poczytam. YYY można to CWU trochę olać bo normalnie nie ma aż takiego tąpnięcia.
Patrol Opublikowano 22 Lutego 2017 #83 Opublikowano 22 Lutego 2017 w poście #64 była już podpowiedź - ale widać, że palisz bez wygaszania, więc skoro to bardziej ekonomiczne to trzeba na oknach się skupić
ufoshi Opublikowano 23 Lutego 2017 #84 Opublikowano 23 Lutego 2017 A ty kolego patrol ile spalasz i przy jakim metrażu i jakim oczywiście peletem palisz bo pewnie nie jakimś za 500 złotych. I oczywiście temperatury tez nie masz -19-21 stopni. tylko np 23-24 tak jak ja. Rozumiem z tego co piszesz że masz już wszystko obcykane z tym sterownikiem, więc zamiast mi pisać żeby go wygaszać to wymyśl coś żeby było mało bez wygaszania. PS sprawdziłem twoją podpowiedź i palnik wyłączył mi się 17 razy w ciągu doby i spalał więcej bo na rozpalanie idzie też swoje. Najgorsze jest to że przestoje przy tym ustawieniu trwały czasem po 20 minut a czasem po 5 więc ja wolę żeby cały czas się palił niż mi się wyłaczał i właczał po chwili. WIĘC jako że nie dało to dla mnie rezultatów podpytuję innych jak palą jak mają ustawione żeby coś podpatrzeć.
Patrol Opublikowano 23 Lutego 2017 #85 Opublikowano 23 Lutego 2017 z ostatniego tygodnia do 15kg/dobę wyszło - bez dogrzewania kominkiem, razem z całodniową cyrkulacją cwu, na termostacie 23st, po podłogach 221m2, średnio do 13 rozpaleń na dobę, postoje różnie od 45min do 1h45min; pellet noname za 660 z transportem; Nic nie będę wymyślał - jak przy 136m2 postoje trwają 5-20min to popatrz na swoje nastawy - stosunkowo za niska temp kotła i mała histereza robią swoje. Rozumiem, że dom dopiero wygrzewasz, ale ustaw temp. kotła w okolicy 75C i histerezę 20C albo chociaż 70/15 i wtedy daj znać (tryb standard i żadnego nadzoru), moc max możesz przyciąć np. na 15kW.
Gość robin60 Opublikowano 23 Lutego 2017 #86 Opublikowano 23 Lutego 2017 Kolego @ufoshi a instalacja czasem nie na grawitacji , że tak często Ci się palnik rozpala gdzieś te KW z kotła uciekaja.
ufoshi Opublikowano 23 Lutego 2017 #87 Opublikowano 23 Lutego 2017 Mam wszystko na pompkach. Dodatkowo też ostatnio dołożona pompka na ochronę powrotu .70m2 to podłogówka i 70 grzejniki + termostaty. Podłogówka działa na obniżeniu ale cały czas, Nie mam chęci jej wyłączać żeby pieca nie zalewać zimną wodą po całym dniu przestoju. Ale spoko pokombinuję dzisiaj z tym wygaszaniem na dużej histerezie i zobaczymy.
Gość robin60 Opublikowano 23 Lutego 2017 #88 Opublikowano 23 Lutego 2017 Jeżeli podłogówka działa cały czas to , żeby uzupełnić Kw w piecu tyle Ci pali peletu , to już sobie odpowiedziałeś. Zrób ten test i wyłącz podłogówkę ustaw na termostacie w domu 23 chyba wystarczy i sam zobaczysz ile czasu upłynie jak palnik na nowo się rozpali.. Chyba , że rodzina jest przyzwyczajona do stąpania po ciepłej podłodze bez kapci a to co innego, za dobroć trzeba płacić. Jak ustawisz 23 wyłączona podłoga i ustawisz , że ma się grzać od 22,5 to poczujesz oszczędności, przy dobrze ocieplonym domu. Piec na 65 przeciągnie CI do 70 max i tak ma chodzić, na krótko go zaleje ta chłodniejsza tym bym się nie martwił jak z całego cyklu grzania 90 % na powrocie to 50 a 10 % poniżej tej wartości.
ufoshi Opublikowano 23 Lutego 2017 #89 Opublikowano 23 Lutego 2017 Testuje.... Ale i tak najgorsza jest ta bezwładność podłogówki. Długo stygnie ale i długo się nagrzewa. Puki co testuję od 13 i już miałem jedną przerwę prawie dwu godzinną. Więc zapowiada się dobrze. Tej doby spalił mi jakieś 21kg więc nie jest źle myślę, a zapowiada się jeszcze lepiej. Napisze jutro co i jak wyszło.
wustamariana Opublikowano 25 Lutego 2017 #90 Opublikowano 25 Lutego 2017 Witam Panowie Nie zakładam nowego tematu - mam parę pytań odnośnie palnika Kipi Rot Power 20 ze sterownikiem ecomax850. Jestem tu nowy więc streszczę instalacje. Dom (stary) 160m2 ogrzewane 100m2, parterówka z piwnicą docieplona 15cm styropian i częściowo ściany zewnętrzne budowane pustak 6cm pustaka wypełniona krylaminą i pustak 24cm no i wspomniany styropian 15cm ( grafitowy ) Piec 25kw miałowy Pleszew Tomi 2 do niego ww palnik. Spalanie przy tych temp ( war-maz ) czyli -6 do +6 ok 20kg- 25kg +-. Moje pytania to: Jaka powinna być temp. spalin? ( czy jest to ważne - u mnie na wyjściu z komina max 70) Czy stosować bufor ( 200-300l ) Czy przejmować się płomieniem - tzn na sterowniku mam od 75 do 90 max płomienia i nie mogę dobić do 100 Ustawienia: Temp zadana 70/15 na grzejniki 45 zaw 4D 50 na CWU temp w mieszkaniu ustawiona na 23 Palnik spala wszystko w pył, nie ma niedopalonych "resztek" 6 grzejników i podłogówka 6m2
mucia70 Opublikowano 26 Lutego 2017 #91 Opublikowano 26 Lutego 2017 Wiem nie powinienem tego pisać, ale nie zgadzam się z waszym twierdzeniem że gdy piec się wyłącza to mniej pali. Może to być tylko możliwe gdy dom jest naprawde dobrze ocieplony prawie pasywny. Jeśli chcesz mieć w domu np. 23C to musisz cały czas uzupełnieniać straty. I każde wyłączenie kotła ciągnie za sobą spadki temp. na podłodze (jeśli jest podłogowe ogrzewanie) co skutkuje ponownym nagrzewaniem podłogi itd. Jeśli masz zadane na podłodze np. 30C a na powrocie (z podłogi ) 25C to gdy się nagrzeje do tych 28-29 to jest bardzo mały pobór mocy (tylko uzupełnianie) Mam dom 200m solbet 36cm. nieocieplony podłogówka wszędzie , dwie drabinki w łazienkach i bardzo małe grzejniki pod oknami dachowymi szt.3 w domu we wszystkich pokojach 25/26C (w łazience nawet 27C) Paliłem przez 4 lata groszkiem spalałem 3 tony na cały rok łącznie z latem piec chodził 365dni. Od zeszłej zimy pale peletem spaliłem jakoś trochę ponad 4 tony (ale testowałem dużo peletu ). Tej zimy spaliłem od września 3 tony takiego za 600. I z moich skromnych obserwacji wynika że nie opłaca się wyłączać pieca tylko grzać cały czas. Dlatego pytałem was wcześniej jak działają te palniki z Kipi bo taki chcę sobie sprawić by go nie czyścić co dzień/dwa nio i palić agro pelet:) pozdro Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Patrol Opublikowano 26 Lutego 2017 #92 Opublikowano 26 Lutego 2017 mucia70 jak masz nieocieplony dom to logiczne, że straty są większe niż w przypadku wersji 'izolowanych', druga kwestia to postój kotła nie jest równoznaczny z postojem pompy podłogówki (ta chodzi cały czas) - ostatecznie jak masz krótkie postoje kotła to faktycznie nie warto wygaszać palnika; ale jak zmniejszysz straty (ocieplisz) to pewnie zmienisz zdanie; jest jeszcze kwestia samego spalania - w Twoim przypadku największy będzie udział pracy na progu 30% mocy zamiast nominalnej
mucia70 Opublikowano 26 Lutego 2017 #93 Opublikowano 26 Lutego 2017 Nie opłaca się ocieplać:) Ile mniej spale;) Pompy chodzą cały czas ale temp. na piecu spada i na podłodze też. Mam wszystko obczujnikowane. Masz racje teraz też mi idzie tak na 30/40% Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
mucia70 Opublikowano 26 Lutego 2017 #94 Opublikowano 26 Lutego 2017 Myśle że Kipi też tak se będzie pykał:) A masz deflektor? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Patrol Opublikowano 26 Lutego 2017 #95 Opublikowano 26 Lutego 2017 producent palnika nic tu nie zmienia, a jak się nie opłaca ocieplać to można pootwierać wszystkie okna i wtedy rozbuja się na 100%
wustamariana Opublikowano 26 Lutego 2017 #96 Opublikowano 26 Lutego 2017 U mnie piec wygasza się na 2 max 2,5 godziny w dzień i ok 3 godziny w nocy. Piec drugi dzień ustawiony na 75/18 a wcześniej 50/10 i chodził co 30-40 min z tym że u mnie podłogówka w jednej i to małej łazience i chodzi na tej samej pompie co grzejniki. Od wczoraj widzę spalanie na poziomie worka z groszami (15 - 18kg) a średnia z 11 dni wyszło 14 worków więc w moim przypadku pewnie nie płaca sie ciągnąć pieca w podtrzymaniu.
mucia70 Opublikowano 26 Lutego 2017 #97 Opublikowano 26 Lutego 2017 Patrol dofcipny jesteś:) pootwierać wszystkie okna hehe:)) Ale ile Ty palisz na cały rok? Może można jeszcze mniej a w domu nie masz 25/26C a ja mam;))) a i tak mało pale a można jeszcze mniej jak palnik sam się będzie czyścił i płomień będzie cały czas taki sam. A ten deflektor masz czy nie? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Patrol Opublikowano 26 Lutego 2017 #98 Opublikowano 26 Lutego 2017 no to gratuluję 25-26C w całym domu; w sezonie śr.19,7 kg/doba na pellecie noname (pow po podłogach 221m2, temp. 22-23), tryb lato 3-4 kg/doba, nie mam deflektora - funkcję 'przeszkadzacza' pełni zawirowywacz spalin, napisz jeszcze jak to jest, że te podłogi się wychładzają podczas postojów palnika (z załączonymi pompami)
mucia70 Opublikowano 27 Lutego 2017 #99 Opublikowano 27 Lutego 2017 Ale dalej nie napisałeś ile spalasz za cały rok... Przez lato to chyba każdy pali po 2-3 kg/dobe, zależy jak jest zrobiona instalacja. Jeśli chodzi jeszcze o to palenie z wyłączaniem palnika (też se to bede testował na takich wysokich temp). Ale tak się zastanawiam na jak długo starczy ta grzałka. Gdybyś miał czujnik na powrocie z podłogi byłoby to widać. Bo pewnie mam źle zrobioną instalacje. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Patrol Opublikowano 27 Lutego 2017 #100 Opublikowano 27 Lutego 2017 Kolego przyjmij 5miesięcy pełnego grzania i będziesz wszystko wiedział. Spalanie w trybie lato niespecjalnie zależy od instalacji, raczej od zużycia ciepłej wody i preferencji temp. Rozpoczynasz od: "nie zgadzam się z waszym twierdzeniem że gdy piec się wyłącza to mniej pali" a teraz piszesz, że dopiero będziesz to testował - nie uważasz, że powinno być na odwrót? Co do grzałki nie wiem jaką masz, moja stalowa wytrzymała 6043 cykli rozpaleń, słyszałem też o rekordzie pod 10tys., a co do ceramicznych nie znam żadnych statystyk, bo to świeższy produkt w palnikach - na pewno im czyściej tym żywotność dłuższa. To o czym piszesz to naturalnie obniżająca się temp. powrotu kotła, a nie wychładzanie podłóg - jeśli palnik się wygasi i na kotle jest np. 65-75C, to skoro pompa podłogówki za mieszaczem działa non stop to sam pomyśl jak tu jest możliwe wychłodzenie podłóg (palnik wystartuje po obniżeniu Tkotła o wartość histerezy).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.