RYAN321 Opublikowano 19 Marca 2014 #1 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Witam! Dziś czyszcząc kocioł zauważyłem "zużycie" blachy w środku kotła. Trochę mnie to przestraszyło, ponieważ kotłem pale dopiero drugi sezon i boje się że nie wytrzyma on kolejnych dwóch. W załącznikach przesyłam zdjęcia. Ogólnie rzecz biorąc to przestrzegałem ogólnych wytycznych, czyli utrzymywanie temperatury 60-65 stopni C oraz cotygodniowe czyszczenie kotła. Co sądzicie na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieklorz Opublikowano 19 Marca 2014 #2 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 panikujesz zadbać o dobre przepływy w instalacji, szczelny palnik, odpowiednia ilość powietrza. Nie musisz trzymać 60-65 albo inaczej, te temp. nie gwarantują,że spalanie będzie ok, bo ważne są wszystkie pozostałe czynniki, m.in. te, które wymieniłem. Jak dochodzi do 60-65 a później długo stoi... to i temp. spalin są dzikie itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robercikus Opublikowano 19 Marca 2014 #3 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jednak obniżanie temp sprawy nie poprawia. Wręcz przeciwnie - dochodzi jeszcze jeden znaczący czynnik niszczący kocioł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oman7 Opublikowano 19 Marca 2014 #4 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Co to za kocioł,jakiego producenta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 19 Marca 2014 #5 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 moim zdaniem to co na fotkach to nie odpadająca blacha tylko nagar ze ścianek wymiennika przepalić drewnem na wysokiej temperaturze i powinno się zacząć złuszczać i odpadać płatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CooleR Opublikowano 19 Marca 2014 #6 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Po tych zdjęciach to jak wróżenie z fusów. Wysmaruj olejem, poczekaj 2-3 godz a później to tak jak Timon napisał i po chwili masz odpowiedź na zadane pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RYAN321 Opublikowano 19 Marca 2014 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Czy użyć jakiegoś specjalnego oleju do tego czy zwykły wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CooleR Opublikowano 19 Marca 2014 #8 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Może to być zwykły samochodowy lub ropa, ważne aby ten syfek trochę namoczyć przed wypaleniem. Tylko pamiętaj aby podczas wypalania kocioł utrzymywać w możliwie jak największej temp ok 80 i jak najdłużej możesz. Jak zobaczysz że efekt tego zabiegu daje rade, ale do końca nie wyczyścił to czynności oczywiście możesz powtórzyć aż do zadowalającej postaci. Hej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.