marc73 Opublikowano 11 Marca 2014 #1 Opublikowano 11 Marca 2014 Witajcie Pytanko jak w temacie mam - czy warto to coś montować. Mam Iryda PID. Wiem, że będzie się to wiązało z wysłaniem do firmy sterownika. Pytanie tylko czy skórka warta wyprawki. W tej chwili piec ma wyłączony PID i jest ustawiony na dwustanowy - żeby lepiej mi groszek dopalał. Jak pisał mi Jarecki - czujnik ogranicza jakby moc, ale czy jak mam w dwustanie to też tak będzie działał? Czy po prostu zamiast dochodzić do zadanej temperatury krócej będzie to trwało dłużej?
TIMON120777 Opublikowano 11 Marca 2014 #2 Opublikowano 11 Marca 2014 jak chodzi w dwustanie to kup na alledrogo termometr do 300stC i tak ustaw dwustan by spaliny były na przyzwoitym poziomie. nie będiesz musiał wysyłac stera nigdzie
marc73 Opublikowano 11 Marca 2014 Autor #3 Opublikowano 11 Marca 2014 przyzwoity poziom to ile stopni? Wysyłka to nie problem. Bardziej mi chodzi o zasadę działania - jak się będzie to miało do dwustanu ew. PID.
Landcaster Opublikowano 11 Marca 2014 #4 Opublikowano 11 Marca 2014 a jaki poziom temp spalin podaje dtr Twojego kotla?
sambor Opublikowano 11 Marca 2014 #5 Opublikowano 11 Marca 2014 " Przyzwoity " poziom temperatury spalin to ok 150-200C dla węgla , pomiar zaraz za kotłem.
marc73 Opublikowano 11 Marca 2014 Autor #6 Opublikowano 11 Marca 2014 a jaki poziom temp spalin podaje dtr Twojego kotla? W DTR nie znalazłem... Zostaje jedynie mail do Jareckiego...
bleto Opublikowano 11 Marca 2014 #7 Opublikowano 11 Marca 2014 Ja dokupiłem ten czujnik do iryda i nie żałuję.Skutecznie ogranicza moc kotła przy dochodzeniu do zadanej temp. spalin w dwustanie oraz PID.
marc73 Opublikowano 12 Marca 2014 Autor #8 Opublikowano 12 Marca 2014 Czy to również oznacza, że lepiej dopala ekogroszek i nie tworzy spieków. Bo z tym nadal walczę. Jak działał w PID miałem niedopalony eko po wyłączeniu PID spieków więcej.
wwoytek Opublikowano 12 Marca 2014 #9 Opublikowano 12 Marca 2014 Jeżeli niedopala ci ekogroszku z PID, to zwiększ współczynnik mocy wentylatora na sterowniku powinno być ok.
marc73 Opublikowano 12 Marca 2014 Autor #10 Opublikowano 12 Marca 2014 Bardziej chodzi mi o informację czy warto i dlaczego. Mam zewnętrzny czujnik pogodowy, regulator w pomieszczeniu. Nie chciałbym kolejnym "bajerem" przedobrzyć.
TIMON120777 Opublikowano 12 Marca 2014 #11 Opublikowano 12 Marca 2014 Czy to również oznacza, że lepiej dopala ekogroszek i nie tworzy spieków. Bo z tym nadal walczę. Jak działał w PID miałem niedopalony eko po wyłączeniu PID spieków więcej. nie zapewni Ci lepszego dopalenia opału, ograniczy jedynie moc jak przegniesz z nastawami dla mocy maksymalnej Iryda można dość mocno regulować jeśli niedopala w PID o zmień parametry nadmuchu. Najlepiej poszukaj wpisów "Pieklorza" w tym temacie- on zna ten sterownik dość dokładnie i potrafi pomóc ze zmianą parametrów najszybciej
bleto Opublikowano 12 Marca 2014 #12 Opublikowano 12 Marca 2014 marc73. Spróbuj czasami w podtrzymaniu regulować .
marc73 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor #13 Opublikowano 13 Marca 2014 Tylko jak? Podtrzymanie mam ustawione czas przedmuchu 12s czas przerwy - 7min krotność podawania - 1 Jak zmieniłem przedmuch na 15 i przerwe na 10 to nic lepiej nie było. Nie ograrniam tych wszystkich nastaw... Byc może czs przerwy na 30 minut pomoże... Tego nie próbowałem...
marc73 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor #15 Opublikowano 13 Marca 2014 Przy tych temperaturach co teraz są - okolice +2 w nocy i +14 w dzień to z PID'em znowu miałem niedopały, więc wyłączyłem.
bleto Opublikowano 14 Marca 2014 #16 Opublikowano 14 Marca 2014 Zwiększ przerwy w podtrzymaniu a najlepiej kontakt prywatny na mail bo tak zaśmiecimy forum.POZD.
bleto Opublikowano 15 Marca 2014 #17 Opublikowano 15 Marca 2014 marc73 Podaj swój adres email, to będę mógł Ci wytłumaczyć, co robić dalej.
leszkowaty Opublikowano 15 Marca 2014 #18 Opublikowano 15 Marca 2014 Zwiększ przerwy w podtrzymaniu a najlepiej kontakt prywatny na mail bo tak zaśmiecimy forum.POZD. a może jednak "zaśmieć" forum (masz wiedze to sie podziel) bo taka informacja może się przydać "potomnym" co do niedopałów to może pomoże zwiększenie czasu miedzy podaniami w parametrze "100% lub 1% mocy" zrobiło sie cieplej to i mniejsza moc jest potrzebna
marc73 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor #19 Opublikowano 15 Marca 2014 bleto - napisałem na PW leszkowaty - PID wyłączony, więc mam tylko 100% mocy dla niej ustawienia: czas między podawaniem 70s wydajność dmuchawy 10 Podtrzymanie: czas przedmuchu 20s czas przerwy 20min krotność 2 czas podawania 6 Przy tych nastawach podtrzymania zapada się nieco paliwo, ale obserwuję na bieżąco i będę zmieniał albo czas podawania, albo skrócę pauzę.
marc73 Opublikowano 15 Marca 2014 Autor #21 Opublikowano 15 Marca 2014 Jaki masz czas podawania ? przecież jest podany pod danymi podtrzymania. I jest taki sam dla dwóch stanów.
leszkowaty Opublikowano 15 Marca 2014 #22 Opublikowano 15 Marca 2014 ten czas podawania nie jest tako oczywisty (nie wszyscy maja taki sam czas podawania w podtrzymaniu jak i w trybie pracy) ja zasugerowałem Ci delikatne wydłużenie czasu przerwy w którymś z parametrów wyjściowych, (może to tez być skrócenie czasu podawania) a dotyczy to kwestii niedopalania czyli pracy PID nie wiem na jakiej zasadzie sterownik po odczytaniu danych z czujnika spalin ma regulować parametrami pracy dwustanowej (przerwa, czas podawania do nadmuch) W przypadku pracy z pid sytuacja wydaje się być prostsza, bo jest zakres 100~~1% i sterownik może obniżyć moc palnika (po przekroczeniu określonej temperatury spalin) ale czy ta obniżona moc będzie wystarczająca do aktualnego zapotrzebowania, tego juz nie wie nikt :) Kolega @Pieklorz jest bardziej obeznany w temacie tego sterownika, i liczę ze się wypowie w tym temacie (bo tez mam iryda i nie wiem czy po sezonie wysłać go do przeróbki)
wwoytek Opublikowano 29 Marca 2014 #23 Opublikowano 29 Marca 2014 Defro Komfort Eko ustawienia PID, nawet w plusowych temperaturach dopala ekogroszek super, temperatura zadana 67 stopni i taką utrzymuję, kocioł w środku czysty i bez sadzy:
karoka65 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #24 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 " Przyzwoity " poziom temperatury spalin to ok 150-200C dla węgla , pomiar zaraz za kotłem. Patrz a niektórzy filozofowie samozwańcy twierdzą że jak wychodzi ponad 120 to już ich złotówki wylatują kominem :)
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #25 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 To może autoryzowany przedstawiciel producentów kotłów powie nam jak to powinno być - ile na czopuchu? Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.