Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszczelnianie Komina

tony123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego chcesz uszczelniać komin i o jaką masę chodzi ?

Poniżej  naprawa wżerów w kominie przy pomocy cementu, kleju do płytek ew innej zaprawy

Jakość naprawy zależy głównie od czystości naprawianej powierzchni i samej zaprawy.

Nie zastąpi ponownego murowania komina.

post-18578-0-11641400-1394214200_thumb.jpg

Opublikowano

Ja nie pytam o murowanie komina tylko o uszczelnienie od środka masą SKD! i chciałem zapytać jak o się sprawuje czy nie pęka czy nie łapie szybko sadzy. Pale zazwyczaj w temp 70st. nie uznaje niższych temperatur!

Opublikowano

Metoda taka sama jak podana w poście#2, natomiast co do samej masy to się nie wypowiem bo jej nie zmam.

Temp 70 na kotle lub czopuchu to niska temp, wg danych technicznych tej masy nie może być w kominie spalin mokrych.

Opublikowano

Na kotle woda może mieć nawet 60C , ale temp spalin mierzona na czopuchu , zaraz za kotłem, powinna  mieć 150-170C a nawet 200C.

Kup termometr spalin wstaw do czopucha na stale i będziesz wiedział co i jak.

Przecież jak z kotła wylatują spaliny o temp 70C to na wylocie z komina mają raptem 30-40C czyli są mokre.

Opublikowano

Nie wiem jak SKD ale ja mam zrobione zwykła masą cementowo - piaskowo z czymś tam jeszcze, takim śmierdzącym dodawanym w płynie, i od 4 lat nic się nie dzieje. Najpierw było frezowanie, potem od góry podawana masa a od dołu przesuwana docięta na wymiar gąbka. Wykonano 3 takie przeciągnięcia, potem kilka dni suszenia. A sadze łapie ale to wina mojego kotła, że jej tyle produkuje, niestety ciężko w nim czysto palić. Komin warto ocieplić gdy przechodzi przez nieogrzewane poddasze i ponad dachem, bo żadna masa nie pomoże na zimny mur, zawsze spaliny sie skroplą. A wystarczy owinąc wełną i juz jest poprawa, nie tylko ciągu, ale i w środku suchy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.