Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Miarkownik Ciągu

znachor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,chciałbym zasięgnąć od was opini dotyczącej miarkowników ciągu,a mianowicie jaki najlepiej wybrać.posiadam kocioł ogniwo s6wc 20 kw,instalacja w miedzi, pompka cyrkulacyjna ,komin 12m kamionka fi 200,powieszchnia ogrzewana to ok. 170m nieocieplonego domu z lat 70-tych.ciąg kominowy jest bardzo dobry dlatego do sterowania swoim kotłem stosuje miarkownik firmy HANOWELL (nie wiem czy poprawnie napisałem),i nie jestem z niego szczególnie zadowolony ponieważ przeciąga temperature o około 10 stopni,gdy proces spalania ustabilizuje sie już i temp. zaczyna spadać  miarkownik znów zwleka z podniesieniem klapy popielnika az temp spadnie tez okolo 10-15 stopni ponizej zadanej.nadmienie iz urządzenie skalibrowane poprawnie i po okolo dwóch latach użytkowania zaczęły się problemy opisane powyżej,pale metodą od góry,czasami zdarzy mi się zapalić od dołu,kocioł szczelny około trzech lat.moje pytanie jaki najlepiej wybrać miarkownik?

Opublikowano

U mnie jest to samo ale ciąg jest fest a kocioł nieszczelny ,  jak przymknę czopuch na 1/3 i rozpala sie powoli a nie szaleje w palenisku to miarkownik działa wzorcowo .

Opublikowano

No cóz, to tylko urządzenie mechaniczne, dość wrażliwe na kurz i brud, może uległo zabrudzeniu i warto by wyczyścić. Z innych sporo osób chwali Afriso. Możesz też zamontować elektroniczny miarkownik ale wtedy potrzebny prąd.

Opublikowano

Witam

Ja polecam ESBE ATA 102 G 3/4 który sam użytkuje od ładnych paru lat.

Opublikowano

Witam .

Ja też mam ten miarkownik . 

Podobno honeywell to jeden z lepszych miarkowników na rynku.

Mój po zakupie pracował dość ciężko prawdopodobnie nie był dotarty.

Nasmarowałem go i rozruszałem .Obecnie spisuje się idealnie pracuje już drugi sezon a ja tylko dbam o jego czystość

i co jakiś czas go nasmaruje i jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.