artur87 Opublikowano 2 Lutego 2014 #1 Opublikowano 2 Lutego 2014 witam, jak w temacie szukam czegoś na miał z dodatkowym rusztem. W pierwszej wersji byłem zdecydowany na taurusa gaur duo (dużo dobrych opinii) ostatnio wciskali mi bardzo stalmarka lub tekla.. Czy może jakiś ślimak bruker czy te nowości rynny. Prosze o podpowiedź fachowca. dom 130 m2 użytkowej ocieplony 15cm grafitem.
artur87 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #2 Opublikowano 3 Lutego 2014 żadnego nie doradzicie. ? może są jakieś nowości.?
Blackbird Opublikowano 3 Lutego 2014 #3 Opublikowano 3 Lutego 2014 Żadnego stalmarka i żadnego tłokowca bo się umęczysz jak koń na westernie.
oman7 Opublikowano 3 Lutego 2014 #4 Opublikowano 3 Lutego 2014 Ja dorzucę do tego Protech Karo 7 lat mordęgi.
artur87 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2014 to z tłoka nic...? kilka lat w stecz bardzo i wszystkie chyba opinie na plus były o taurusie gaur duo. -też badziewie,? to co na miał z podajnikiem. (brucker).?
artur87 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #6 Opublikowano 3 Lutego 2014 a teraz patrze na hef master m uni 15kw/ ?? co na to powiecie.
oman7 Opublikowano 3 Lutego 2014 #7 Opublikowano 3 Lutego 2014 Jak nie ma rusztu wodnego to ja bym go wziął.
artur87 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #8 Opublikowano 3 Lutego 2014 no w hefie jest wodny dodatkowy. A to niedobrze ?? tylko ten palnik jakiś dziwny-czy to nie rynna?
TIMON120777 Opublikowano 3 Lutego 2014 #9 Opublikowano 3 Lutego 2014 witam, jak w temacie szukam czegoś na miał z dodatkowym rusztem. W pierwszej wersji byłem zdecydowany na taurusa gaur duo (dużo dobrych opinii) ostatnio wciskali mi bardzo stalmarka lub tekla.. Czy może jakiś ślimak bruker czy te nowości rynny. Prosze o podpowiedź fachowca. dom 130 m2 użytkowej ocieplony 15cm grafitem. dla tej powierzchni i takiego ocieplenia potrzebujesz jakieś 7-8KW nawet najmniejszy kocioł będzie się marnował wziąć najmniejszy dostępny ślimak z przywoitym palnikiem i sterowaniem dołożyć bufor i tyle. pomyśleć ewentualnie o pelecie. koszt nieco wyższy ale zapalarka trochę zniweluje różnice (przy buforze) a jak nie szukać innego rodzaju paliwa do ogrzania tej chałupki
Blackbird Opublikowano 3 Lutego 2014 #10 Opublikowano 3 Lutego 2014 Od siebie nie wiem co polecić ale z tego co poczytałem to najbardziej wiarygodne wydają się kotły z palnikiem BURNER. ps. z tłoka nici bo faktycznie jak się ma i doświadczy na własnej skórze to idea spalania w tłokowcu jest kompletnie bezsensowna = sadza i z logicznego punktu patrzenia "to widać" nawet na obrazkach w necie
artur87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #11 Opublikowano 4 Lutego 2014 a co byście powiedzieli na taki kocioł DRACO DUO VERSA= Tekla bardzo mało opini o tym sprzęcie a jest już troche na rynku.
artur87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #12 Opublikowano 4 Lutego 2014 ten tekla to chyba odpowiednik defro duo uni? tylko w cenie różnica. :]
TIMON120777 Opublikowano 4 Lutego 2014 #13 Opublikowano 4 Lutego 2014 najmniejszy o mocy 17KW a Ty potrzebujesz połowę tego weź poczytaj trochę o zapotrzebowaniu na ciepło, o przewymiarowaniu kotła na paliwo stałe o korozji niskotemperaturowej, wpływie przewymiarowania na sprawność procesu spalania potem określ sobie czego chcesz od kotła i dopiero zacznij szukać i ogranicz się do tych najmniejszej mocy. nie patrz na tabelki producentów jeśli kocioł ma 15KW i ma na to kwit to znaczy że może wyprodukować te 15KW nieważne czy to będzie dom 150m2 bez izolacji z kiepską stolarką i starymi oknami czy 300m2 dobrze ocieplone. ważne by potrzeby domu były na poziomie zdolności kotła. na razie to chcesz wstawić kocioł który 2 takie jak Twój domy ogrzeje a to nie jest zbyt dobre przy węglu
artur87 Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor #14 Opublikowano 4 Lutego 2014 no OK tylko skoro potrzeba mi do 10KW kocioł to z tego co sie zorientowałem to chyba nie ma takich małych te wszystkie które wymieniłęm to tylko defro ma 15Kw.
TIMON120777 Opublikowano 4 Lutego 2014 #15 Opublikowano 4 Lutego 2014 a musi być to? jeśli już ma być ekogroszek to: ogniwo eko plus 10 KW defro ekr 10 kw zębiec merkury 9kw defro komfort eko 12kw skam-premium 12,5KW RBR 12KW kotły moze poza zębcem który ma ruszt wodny przyzwoite i z dobrym sterowaniem dalej mam wymieniać? wystarczy użyć wyszukiwarki u Ciebie jednak jest taki problem ze ty tej mocy będziesz potrzebował prze maks 2 tygodnie w roku przez resztę sezonu jakąś połowę z tego albo mniej. żaden nawet najmniejszy kocioł nie da CI tak niskich mocy z dobrą sprawnością stąd moja sugestia o buforze. ładujesz go do 80stC grzejąc kotłem na mocy maksymalnej z dobrą sprawnością a potem kocioł się odstawia na dzień czy dwa. instalacja pobiera ciepło z bufora a nie kotła. lepiej tu się sprawdzi pelet bo kotły mają zapalarkę i jak nie grzeje to może się wygasić i nie będzie strat z podtrzymania przez kilkadziesiąt godzin a to zawsze jakiś zysk. poza tym są inne sposoby ogrzania nowego domu przy większym komforcie obsługi za niewiele wyższe pieniądze. węgiel to nie wszystko.
czechu77 Opublikowano 4 Lutego 2014 #16 Opublikowano 4 Lutego 2014 Posłuchaj Timona, bo wie co pisze. Ja od siebie dodam, że ogrzewam drugi sezon 160m2 + dogrzewam 80m2 suteryny + 200l CWU. Dom nowy bez rewelacyjnego ocieplenia. Drugi sezon grzewczy. Palę w sumie tylko miałem w kotle Skam Premium 12kW z palnikiem APPM-1 (taki mały Brucer). Ogólnie jestem zadowolony z kotła i palnika, chociaż teraz wybrał bym obrotówkę Ardeo albo Pancerpola, bo wydaje mi się że opał spalają z wyższą sprawnością niż brucerowate. Co do mocy, to umnie wystarczył by 7kW i producent mojego kotła ma takie w ofercie.Chociaż ja uważam, że lekko przewymiarowany wymiennik to nie poroblem (mam komin systemowy), gorzej jak palnik jest za duży. W tłoka to bym się nie ładował, już bym wolał zwykłego śmieciucha + bufor
artur87 Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor #17 Opublikowano 5 Lutego 2014 a coś na miał w takich niskich mocach godnego polecenia.?
TIMON120777 Opublikowano 5 Lutego 2014 #18 Opublikowano 5 Lutego 2014 nie obraź się ale leniwy jesteś okrutnie gdybyś zadał sobie trud poczytania o tych kotłach dowiedziałbyś się że w defro komfort eko wersja PZ jest palnik ekoenergia do spalania również miału węglowego, w RBR i Skam-Premium również dostępne są palniki do spalania wielu paliw w tym miału,podobnie ogniwo. pomóz sobie chociaż odrobinę. jak teraz nie wykażesz inicjatywy to trafisz jeszcze nie daj Boże na jakiegoś magika co Ci powie że do Twojego domu 25KW trzeba i dopiero będzie źle.internet to skarbnica wiedzy. nie wlezie jednak do głowy sama. trzeba jej pomóc troszkę.
artur87 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #19 Opublikowano 7 Lutego 2014 tak kolego timon ja wiem że są już palniki w których producenci "piszą" że można palić miałem i przeglądałęm troche forum i opinie są różnorakie (że miał musi być super czysty klasyfikowany i że różnie to z tym spalaniem-pojawiają sie problemy) dlatego pytałem o tłok i nowy rynnowy. A to że moc do mojego budynku do 15 Kw to fakt nie myślałęm że aż tak mały bo instalator jak robił to mówił że jakieś 20 Kw trzeba. ^_^
TIMON120777 Opublikowano 7 Lutego 2014 #20 Opublikowano 7 Lutego 2014 nie słuchaj instalatora tylko swojego domu domyślam się że nowy lub prawie nowy. powinieneś mieć więc OZC. jak zrobiłeś rzetelnie to wiesz ile Twój dom potrzebuje energii żeby CI tyłek nie zmarzł. jak zrobiłeś dla sztuki żeby dom odebrali to sam jesteś sobie winien i będziesz błądził. problemy z opałem nawet kwalifikowanym są od kilku sezonów i nie ma czegoś takiego jak super czysty kwalifikowany miał. nawet najlepsze węgle ostatnio spalają się z problemami. dlatego lepiej wybrać palnik który sobie lepiej poradzi. tłoki i rynny są inaczej napowietrzane i są z nimi większe problemy zwłaszcza na małych mocach. jak dodasz do tego źle dobraną moc do potrzeb domu to problem będziesz miał jeden i ciągle. nie chcesz nie słuchaj. zrobisz po swojemu. ja tylko sugeruję co lepsze w Twojej sytuacji. możesz zachować się dwojako. w końcu to Twoje pieniądze i czas więc ja nic poza czasem poświęconym na pisanie nie tracę. wolałbym jednak zyskać zadowolonego użytkownika a nie kolejnego płaczącego że w kotłowni nocuje. Twój wybór. i na koniec do Twojego budynku to nie 15KW i nawet nie 10KW zrób OZC a jak CI szkoda kasy to zajrzyj na stronę: http://cieplowlasciwie.pl/ wpisz tam rzetelnie dane swojego domu wyjdzie Ci przybliżony wynik potrzeb jakie ma Twoja chałupa. zdziwisz się mocno i może zaczniesz słuchać.
artur87 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #21 Opublikowano 7 Lutego 2014 obliczyłem na tej stronie i wyszło 20 kw. hmmm.
artur87 Opublikowano 7 Lutego 2014 Autor #22 Opublikowano 7 Lutego 2014 dom ma 10x 10m parter i poddasze użytkowe. skosy zalane stropem i ocieplone 12 cm styropianu, ściany 15cm grafit, budulec ścian to 25cm suporexu. okna wcale nie duże. projekt domu to "feniks" (dobre domy)
TIMON120777 Opublikowano 7 Lutego 2014 #23 Opublikowano 7 Lutego 2014 a OZC robiłeś?- jeśli nie to wydaj te 5 stówek na rzetelny audyt i będzie po wątpliwościach 20KW to by wyszło bez okien i z dziurą w dachu przy takim ociepleniu coś źle wpisałeś ja mam stary dom (zerknij w opis) nie miałem zużycia powyżej 33kg/dobę a to daje około 8KW średniej mocy. przełóż to na swoje metry i grafity.na ścianie. uwierz mi - nie zamierzam Ci krzywdy zrobić swoimi sugestiami. raczej próbuję Cię przed krzywdą ratować. jak nie wierzysz to wejdź sobie na portal użytkowników kotłów ze sterownikami eCoal i Bruli tam masz podgląd do sterowników. popatrz jakie mają domy, jakie moce kotłów i jakie żucycie opału policz sobie ile to jest mocy i będziesz wiedział więcej
hektoras Opublikowano 8 Lutego 2014 #24 Opublikowano 8 Lutego 2014 Ale TIMON ty go tak od tych jego samozapędów nie odciągaj. Najlepiej jak człowiek uczy się na własnych błędach, dlatego pozwól arturowi na realizację własnych upodobań skoro nie chce skorzystać z dobrych rad innych - toteż nie rozumię co tutaj na forum chciałby uzyskać? Myślę że koniecznie potwierdzenia własnej wizji stworzonej lub skleconej ze szczątków wiedzy nabytej zarówno w życiu, jak i na tym forum. No to artur nie ma co się już zapytywać tylko czas na realizację tego wszystkiego. Zycie pozwoli najlepiej zweryfikować to co niewłaściwe. No chyba że uszy w dół i z pokorą posłuchaj rad innych, ale wyważ co piszą lub pisali inni weź to także pod uwagę no i czytaj forum, CZYTAJ FORUM i jeszcze raz CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM - to taka samonauka. A wiedzy nigdy za dużo. Ja na studiowaniu wypocin innych forumowiczów spędziłem napewno już nie setki a tysiące godzin i nadal mam jakieś ale, Mimo to pozwoliło mi to wyrobić pewne stanowisko co do ogrzewania i na pewno wiele z tego skorzystałem a i stało się to moim takim hobby. Pozdrawiam
artur87 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor #25 Opublikowano 8 Lutego 2014 nie kolego timin, nie podważam twojej wiedzy. tylko co teraz wybrać w tym zakresie mocy (przeglądałęm te podane przez ciebie modele ) i chyba biorąć pod uwage cene do jakości to zostałby wybór między skam a ogniwo te najmniejsze moce. A ten twój termo eco ...ale tam najniższa moc chyba 15kw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.