Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Cugiem W Kominie Pomocy...

dorians92

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ta sprawa dymienia dokładnie wygląda? Czy czasem nie jest tak, że z początku rozpalanie przebiega w miarę prawidłowo, a dymienie pojawia się w miarę jak żar schodzi w dół?

Miałem coś podobnego. Też mi się wydawało, że to kwestia ciągu, ale sprawdziłem wszystko, co było do sprawdzenia i się okazało, że powinno być dobrze.

Problem był w zbytnim otwarciu klapki PG. Po wcześniejszych eksperymentach został mi zwyczaj otwierania jej na ~2cm, bo tyle było wtedy potrzebne. Natomiast po demontażu eksperymentu nie zwróciłem uwagi, by PG przykręcić. Rozpalało się bez zarzutu, a potem temperatura spadała i wszystko się kisiło w dymie. Problemem był nie brak ciągu, ale za szybkie rozpalanie. Dużo PG powodowało szybkie schodzenie żaru w dół, gwałtowne odgazowanie i zasyp dusił się we własnych sokach. Myśląc że to problem ciągu, otwierałem PG do poziomu, ale to tylko wzmagało dymienie.

Rozwiązaniem było ustawienie PG na max. 2mm od samego początku, a PW na 5mm.

Opublikowano

Witam.A jak wyczyścić czopuch jeżeli nie ma on wogóle wyczystki .Jest w kształcie kolana 160cm.zakończony czarną rurą (redukcja) z 160 na 120 i idzie w kawałęk rury i w komin.Aha czopuch wychodzi z góry kotła.

Opublikowano

Może tak:

1. Rozebrać

2. Wyczyścić

3. Zmontować.

Opublikowano

Nie widzę problemu. Kątówka w dłoń i jedziesz...

Opublikowano

jeśli kształtki nie są "na styk" to możesz potem je blachowkrętami połączyć, silikon i gotowe...

Opublikowano

Wycior i przedluzka, nic nie musisz ciac.

Opublikowano

Drugi sęk w tym ,że są na styk.no ale nie będę przynudzał bo znajdzie  się następny specjalista no bo tu sami specjaliści z pełnym szacunkiem do wszystkich.A wycior nie wejdzie bo to w kształcie kolana bez wyczystek.

Opublikowano

U mnie to kolano jest łukowate nie z takich prostych odcinków ja pokazujesz na danym linku.Więc byłoby trudno chyba dorobić taką klapkę która by idealnie przylegała do czopucha.ćhyb ,że wymienić na takowe jak polecasz.

Opublikowano

Chyba prosciej bedzie jak dasz zdjecie. Przedluzka jest elastyczna, to jest taki grubszy drut, zobacz na allegro jak to wyglada. Nie powinni byc problemu czysci sie tym kominy od dolu.

Opublikowano

To był tylko przykład, rewizję można wyciąć na prostym odcinku rury, przed samym kolanem, tam nie będzie problemu z dopasowaniem blachy na zaślepkę.

Wycior jest elastyczny, czyli 1-2 m bez problemu przepchasz z takiej rewizji.

Opublikowano

No dzięki .Poszukam i pokombinuję.Są takowe na allegro kupie i będę "wyciorował"Piec i wsad kominowy użytkowane są dopiero 2 sezon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.