Kosiek Opublikowano 6 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2014 W skrócie o budynku Budynek jednorodzinny 4-piętrowy (10.00x11.30m) Ogrzewane piętra: 2, średnia temperatura: 20.0st.C Ściany: Beton komórkowy, 38cm + Pustka powietrzna, 5cm Dach dwuspadowy, poddasze nieogrzewane Podpiwniczony, z garażem Parter ogrzewany, piwnica nieogrzewana Lokalizacja: Jasło i okolice Powierzchnia ogrzewana: 187m2 na stronie cieplo wlasciwe pisza wszedzie o tym zeby kupic kociol o mocy 12-14kw mnie sie nie wydaje ze to wystarczy przy moim domu. prosze o pomoc zastanawiam sie nad Defro Optima Komfort Plus 15kw albo 20 kwmam zamiar palic mialem i nie chcialbym zeby kocil byl nie wydajny.
Gość lysy1l Opublikowano 6 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Oczywiście, że to za mało. Te obliczenia z ciepła właściwego można o kant *** rozbić. Mi wyszło, że mam kupić kocioł maksymalnie 18 kW, a prawda jest taka, że mam 28 kW, który pracuje w miarę swobodnie nawet przy aktualnych temperaturach, a optimum byłoby 24-25 kW (Per Eko KSW 24 kW, Zębiec KWK 25 kW) i wiem to bez żadnych obliczeń. 18 kW dla mnie, to może przy dobrym kotle dolnego spalania do palenia ciągłego.
sambor Opublikowano 6 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Na taki budynek i dodatkowo dla miału to min 25kW
Kosiek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor #4 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Hmm wydaje mi się ze 20 to wystarczy w takim razie a co sądzicie o tym defro co pisałem wyżej? Ktoś mi jeszcze mówił o drew-met mj-3?
Gość lysy1l Opublikowano 6 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Masz doświadczenie związane ze spalaniem miału? Może lepiej ustawić się pod węgiel jako paliwo podstawowe?
Kosiek Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor #6 Opublikowano 6 Stycznia 2014 nie nie posiadam doswiadczenia ale wydaje mi sie to zasadniczo proste jak widzialem na filmikach w necie.
arthi Opublikowano 6 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zobacz tutaj: http://kotlospaw.com/kwm-sg#p=s2 parametr średnia moc.
Gość lysy1l Opublikowano 6 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 6 Stycznia 2014 nie nie posiadam doswiadczenia ale wydaje mi sie to zasadniczo proste jak widzialem na filmikach w necie. Aha, no to nie ma tematu...
Rafal71642 Opublikowano 7 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Do miału kolego to się dobiera moc kotła nieco inaczej wg tzw średniej eksploatacyjnej. Link który podał kolega arthi jasno to pokazuje. Chodzi o to, żeby zasyp miału wystarczał na całą dobę coby nie trzeba było tak często rozpalać bo to jest jednak uciążliwe. Zgadzam się z Samborem do Twojego domu i do palenia miałem 25kW, a raczej powiedziałbym że nawet więcej ;). Poczytaj jeszcze o tym spalaniu miału czy to na pewno będzie Ci odpowiadało. Z miałem jest jednak sporo brudu, syfu, pyłu, szlaka i te sprawy (spalam do 300 ton tego "błota" rocznie, także wiem o czym mówię) zastanów się czy nie będzie Ci to przeszkadzało w domowej kotłowni ;). Pozdrawiam Rafał
kozik123 Opublikowano 7 Stycznia 2014 #10 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Moim zdaniem, skoro dwa piętra ogrzewane masz tylko, budynek bez docieplenia to piec 20-25kw max sam posiadam defro oprima komfort plus 15kw przy użytkowej około 200m2 i przy paleniu miałem w zupełności wystarcza, a przy paleniu weglem potrafi przeciągnąc temperature nawet o 10 stopni... ( palenie od góry) więc na Twoje potrzeby jeżeli kiedys w przyszłości planujesz ocieplenie domu to 20kw w zupełności wystarczy, a jak nie planujesz to mozesz się zastanowic nad max 25kw, większego bym nie brał pod uwage.
colover Opublikowano 7 Stycznia 2014 #11 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgadzam się z Samborem do Twojego domu i do palenia miałem 25kW, a raczej powiedziałbym że nawet więcej Miałem miałowca pleszewskiego, palonego od góry (KWMS), na 200m² nieocieplonej chałupy było 38kW. I w duże mrozy nie wystarczał jeden zasyp na dobę. Teraz na połowę powierzchni mam DakonaDora 13.5kW i jest w miarę ok. Z miałem jest jednak sporo brudu, syfu, pyłu, szlaka i te sprawy (spalam do 300 ton tego "błota" rocznie, także wiem o czym mówię) Ja przerabiam teraz 60-70ton. Ale palę Staszicem, sporo groszku jest. I popiołu mało. Ale w domu to palę węglem. Miału nigdy więcej. No chyba że się na tłoka przesiądę. BTW Zębcem palisz?
Rafal71642 Opublikowano 7 Stycznia 2014 #12 Opublikowano 7 Stycznia 2014 BTW Zębcem palisz? Tak, między innymi ;) mam SWC 1120 KW. A co Ty też użytkujesz to cudo? Miał w domu to raczej kiepska sprawa moim zdaniem, no chyba że ktoś ma dobry dostęp do względnie taniego miału to się może opłaca nim palić i przymknąć oko na ten syf ;) Pozdrawiam
colover Opublikowano 8 Stycznia 2014 #13 Opublikowano 8 Stycznia 2014 ) mam SWC 1120 KW. A co Ty też użytkujesz to cudo? Miałem 840kW. Kocioł rewelacyjny pod względem wydajności i łatwosci obsługi. Miał jedną wadę - brak tolerancji na kiepski opał. I to pozwalalo go znienawidzić. Teraz po zmianie profilu uprawy i nazwijmy to termomodernizacją mam KWMSa 250kW jako szczytowy + kocioł z palnikiem na miał własnej konstrukcji o mocy ok. 120kW. I wystarcza mi to w zupułności. Jeszcze dom rodziców z tego grzeję. I trzeba przyznać, że najlepszym rozwiązaniem jest brak kotłowni w domu. Miał w domu to raczej kiepska sprawa moim zdaniem, no chyba że ktoś ma dobry dostęp do względnie taniego miału to się może opłaca nim palić i przymknąć oko na ten syf Nie bardzo się opłaca. Tani miał jest słaby kalorycznie i ma dużo popiołu. Ja mam miał 25kJ po 500 a węgiel 27kJ po 620. Zastanawiałem się intensywnie czy w gospodarstwie nie palić węglem, ale mój palnik tego nie łyknie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.