sybiga Opublikowano 1 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Witam :) Chciałbym zapytać czy w takiej instalacji jak na schemacie poniżej: Połączenie zasilania za pompą, z powrotem z grzejników. ma jakiś sens? chodzi mi tutaj o ochronę kotła przed zbyt zimnym powrotem. czyli część wody z zasilania wraca bezpośrednio do kotła pomijając grzejniki. Przepływ regulowany jest przez grzybkowy zawór mosiężny1 cal. Ps. schemat jest dosyć uproszczony.
heineken22 Opublikowano 1 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2014 ja tak mam i jest ok, zawór grzybkowy wodny 3/4 '' odkręcony ok 2-3 obroty dodatkowo elektrozawór zamykający przepływ powyżej 55 stopni
Gość Digitrax Opublikowano 1 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 1 Stycznia 2014 W takim układzie lepiej jest przenieść pompę na powrót bezpośrednio przed kotłem i w miejscu zaworu grzejnikowego wstawić zawór termostatyczny z kapilarą na 55 stopni. Kapilarę przymocować do powrotu kotła. Dzięki temu mamy prostą i skuteczną ochronę powrotu kotła jak i pompy w przypadku zagotowania wody. Jest to także tańsze niż montaż TZM (termostatyczny zawór mieszający).
sybiga Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor #4 Opublikowano 1 Stycznia 2014 O przeniesieniu pompy raczej nie ma mowy.. wszystko jest już poskręcane i zamontowane na ścianie.. tj. pompa co pompa cwu pompa mieszająca. do tego wszystkie zawory odcinające jak i zwrotne...,oraz filtry przed każdą z pomp. w tej instalacji nie ma jednak zaworu mieszającego. teoretycznie powrót ochrania pompa mieszająca. Ale zastanawiam się czy takie rozwiązanie nie usprawni nieco układu. chodzi mi o nadmiar ciepła produkowany przez kocioł. żeby nie szedł w instalację tylko z powrotem do kotła możliwie jak najkrótszą drogą..
Gość Digitrax Opublikowano 1 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Narysuj cały układ połączeń i wszystkie pompy.
heineken22 Opublikowano 1 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 1 Stycznia 2014 W takim układzie lepiej jest przenieść pompę na powrót bezpośrednio przed kotłem i w miejscu zaworu grzejnikowego wstawić zawór termostatyczny z kapilarą na 55 stopni. Kapilarę przymocować do powrotu kotła. Dzięki temu mamy prostą i skuteczną ochronę powrotu kotła jak i pompy w przypadku zagotowania wody. Jest to także tańsze niż montaż TZM (termostatyczny zawór mieszający). składałem z tego co miałem, pompa na zasilaniu ładuje bufor 1000 l, niema mowy o zagotowaniu wody, dopiero z bufora rozprowadzane jest ciepło na dom z wykorzystaniem zaworów 3d
sybiga Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor #7 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Co do zagotowania wody to raczej nie ma takiej możliwości... Schemat całości wygląda tak: Nie są na nim zaznaczone zawory odcinające...
Gość Digitrax Opublikowano 1 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Nie musisz nic zmieniać ! Jedynie zamiast zaworu grzejnikowego wstawiłbym zawór nadmiarowo upustowy. Amen.
sybiga Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor #9 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zawór nadmiarowo upustowy. Jest tym bardziej otwarty, im większe ciśnienie panuje za pompą. Czyli jeżeli np. wszystkie termostaty są otwarte to jest przymykany? I analogicznie na odwrót? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem
Gość Digitrax Opublikowano 2 Stycznia 2014 #10 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Tak. Zawór ten utrzymuje stałe ciśnienie za pompą. Gdy zamkną się termostaty na grzejnikach to on umożliwi większy przepływ w kierunku powrotu. Dzięki temu zawory w grzejnikach nie będą szumieć a pompa nie będzie "mielić w miejscu". Nie myślałeś by zainstalować zawór 3D przed pompą CO w celu regulacji temperatury grzejników ?
sybiga Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor #11 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Teraz żałuje że zanim robiłem instalację nie zamontowałem zaworu 3d lub 4d :unsure: Teraz to już nie takie łatwe... Ale nie jest nie do zrobienia...
vernal Opublikowano 2 Stycznia 2014 #12 Opublikowano 2 Stycznia 2014 A ja myślałem, że to ma być jakoś tanio ale żeby działało. Fajny patent wychodzi gdy połączymy wypowiedzi #2 i #3 tego tematu: Po prostu trzeba na tej dodatkowej nitce zamontować normalny zawór grzejnikowy 3/4 cala (z nastawą wstępną i głowica z kapilarą). Kapilarę umieścić na powrocie kotła, głowicą ustawić żądaną temperaturę powrotu i jeszcze jak ktoś chce to nastawą wstępną go kryzować. Do tego PEX20 ;) Pozdrawiam.
sybiga Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor #13 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Czyli, tak to miało by wyglądać?
Gość Digitrax Opublikowano 2 Stycznia 2014 #14 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Tak i wtedy pompa kotłowa wraz z zaworem zwrotnym jest zbędna. Zawór zwrotny na powrocie z grzejników także jest zbędny i może przeszkadzać podczas napełniania obiegu wodą. Wystarczy, że masz zawór zwrotny za pompą CO.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.