MałyMiki Opublikowano 31 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Witam koledzy mam problem, Posiadam 4 sztuki kaloryferów buderus. Każdy z nich ma głowicę od 1 do 7 i dodatkowo literka N. Kiedy jest ustawione na 1 kaloryfery pracują cicho jednak są letnie natomiast ustawienie głowicy na 2,3,4 i wzwyż powoduje że kaloryfery grzeją bardzo mocno najmocniej na N ale niestety wtedy bardzo szumią. Co może być przyczyną ?
sambor Opublikowano 31 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 31 Grudnia 2013 za duży przepływ w instalacji, zmniejsz bieg na pompie
PlayStation Opublikowano 31 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 31 Grudnia 2013 A co jest przyczyną jak kaloryfer syczy na 2 zakresie? Jak dam na 4 lub 5 zakres syczenie znika. Syczenie dochodzi z głowicy.
Vlad24 Opublikowano 31 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Pewnie jest zły Na poważnie, to do takich instalacji ze zmiennymi przepływami potrzebna pompa typu alpha2
MałyMiki Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Niestety pompa pracuje na 1 biegu więc to nie to. A może zbyt duże ciśnienie ? zegar pokazuje 2.2 bar ? Najciszej grzejniki pracują jak każdy ustawione w pozycji N wtedy są gorące ale niestety syczą ale nie tak głośno. Próbowałem odpowietrzać ale w żadnym nie leci powietrze tylko płyn za duży przepływ w instalacji, zmniejsz bieg na pompie
Vlad24 Opublikowano 31 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Za duża pompa. Ustawiaj w takim razie wszystkie na N, ale gdy temperatura będzie zbliżać się do zadanej na głowicy i tak będzie syczał. Można montować zawory nadmiarowo-upustowe, ale lepiej będzie wymienić pompę. Aha możesz jeszcze podłączyć ją przez kondensator szeregowo 2-3 uF dobrać doświadczalnie.
MałyMiki Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 31 Grudnia 2013 ja mam coś wrażenie że ta pompa gryzie się z pompą od podłogówki. U mnie wygląda to tak że jest układ zamknięty tam sobie pracuje pompa która tłoczy wodę do wymiennika z kotła a za nią znajduje się z drugiej strony wymiennika pompa która tłoczy wodę na kaloryfery i w stronę drugiej pompy która kieruje wodę na podłogówkę i może tutaj jest konflikt interesów ?
Vlad24 Opublikowano 31 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Trudno powiedzieć, ale wymiennik mocno tu komplikuje sprawę. Grzejników pewnie nie za dużo, a wymiennik ma swoje wymagania co do przepływu.
vernal Opublikowano 31 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 31 Grudnia 2013 ja mam coś wrażenie że ta pompa gryzie się z pompą od podłogówki. U mnie wygląda to tak że jest układ zamknięty tam sobie pracuje pompa która tłoczy wodę do wymiennika z kotła a za nią znajduje się z drugiej strony wymiennika pompa która tłoczy wodę na kaloryfery i w stronę drugiej pompy która kieruje wodę na podłogówkę i może tutaj jest konflikt interesów ? Jeśli te pompy połączone są w szereg to też tu upatrywałbym przyczyny. Jedna rozpędza wodę a druga robi jeszcze turbo doładowanie i przepływ unosi dom w powietrze ;) Narysuj jak jest to się zobaczy. Możesz też wyłączyć pompę podłogówki i wtedy zrobić testy szumienia na 1 pompie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.