Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mieszkanie 65M2 - Jak, Czym Ogrzewać?

rudzik136

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Jestem świeżym użytkownikiem Kotła co.
Czytałem sporo nt palenia, kotłów itd na tym forum oraz na czysteogrzewanie.pl i na muratorze.
Postanowiłem się zarejestrować i zapytać Was o moją sytuację.
Sytuacja wygląda następująco:
Mieszkanie kupiłem rok temu i dopiero jedna zima za mną. Przeszedłem ją bez większego bólu (tak myślę) paląć od dołu drewnem (brudno). Teraz w weekend spróbowałem od góry (drewnem), stałopalność wiadomo lepiej ale nie wiem w jak to na dłuższą metę...
Mam 4 grzejniki panelowe 120x60 (jednopanelowe - te cieńsze) jeden grzejnik drabinkowy w łazience i jeden grzejnik 60x60 (dwupanelowy, normalny) + zbiornik CWU 100 litrów koło kotła.
Chciałbym aby ogrzewanie mojego mieszkania pochłaniało jak najmniej funduszy (Chyba jak każdy)...
Obecnie palę w (dostałem w spadku kocioł) Camino 3/4, samo drewno (buk + sosna) - przez zimę spalone jakieś 12-14mp (ciężko ocenić dokładnie - cała duża przyczepa traktorowa z czubem). Palę od dołu, temp trzymam tak ok 65-70 na kotle, w domu wystarczająco ciepło. Stałopalność, hmmm... żadna?:) Co godzinę latam do pieca aby podłożyć 2-3 klocuszki (mały ten piecyk) i się pali dalej... Wieczorem wiadomo wygasa i rano od nowa.
Teraz moje pytanie do Was doświadczonych kotłowców:)
Czy w mojej sytuacji można zrobić coś (zmienić kocioł, opał, sposób palenia) aby ogrzewanie domu było "lepsze"? Tzn zależy mi głównie na nie wydawaniu foruny na opał a jakby przy okazji stałopalność wzrosła to było by fajnie:)
Czytałem o tych kotłach i mętlik taki mam, że w sumie nie jestem w takiej złej sytuacji z tym Camino, ale czy napewno u mnie nie sprawdzi się jakiś nowocześniejszy piec? I czy nie zmienić opału na węgiel aby było taniej? Z tym lub innym kotłem...

Proszę o rady:)
Jak pominąłem jakieś ważne dane, fakty to pytajcie:)
pozdrawiam

Opublikowano

Gaz do bloku nie poprowadzony (Być może w przyszłości...). Też bym chchaił gaz:)

A piec z podajnikiem.. hm... Nie zależy  mi aż tak na stałopalności a raczej na ekonomicznym spalaniu i żeby inwestycja nie kosztowała krocie. Myślę raczej o kotle zasypowym tylko nie wiem czy Górnego spalania czy dolnego i czym ogólnie palić aby było tanio i dobrze.

Ale dziękuję za odpowiedź

Opublikowano

Przy twojej powieszchni każdy kocioł będzie za duży.Camino ma słaby wymiennik i spalając tak drewno duzo ciepła idzie w komin.Piszesz że spalasz 12 m drzewa,w mojej okolicy trzeba by załacić za to równowartośc 2 t węgla,a taką ilością węgla śmiało ogrzejesz  .Spalając od góry uzyskasz stałopalnośc i oszczędnośc.Swoją drogą powinieneś przyjrzeć się mieszkaniu, przy obecnych tem.musisz grzać ciagle na 70C,gdzieś muszą być duże straty.Podsumowując kocioł nie jest zły mozna w nim czysto i oszcZaędnie palic.Jeśli chciałbyś zmieniać to może na coś takiego https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15650-kociol-dolnego-spalania-malej-mocy/  i rosół przy okazji ugotujesz.

Opublikowano

Mam 4 grzejniki panelowe 120x60 (jednopanelowe - te cieńsze) jeden grzejnik drabinkowy w łazience i jeden grzejnik 60x60 (dwupanelowy, normalny) + zbiornik CWU 100 litrów

Obecnie palę w (dostałem w spadku kocioł) Camino 3/4, samo drewno (buk + sosna) - przez zimę spalone jakieś 12-14mp (ciężko ocenić dokładnie - cała duża przyczepa

Spalone to za dużo powiedziane, raczej drewno zostało zutylizowane ;)

Piszesz o oszczędnościach, a chcesz wymienić sprawny kocioł? Masz kocioł kup worek, dwa dobrego węgla zapal od góry i zobacz, czy taki sposób palenia tobie odpowiadam. Jakiej mocy te Camino? Tu jest wątek o Camino https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2390-camino-kwd3/

Przy węglu zbyt czysto nie ma, względnie czysto to jest przy drewnie, brykiecie, biomasie, pellecie.

Opublikowano

Rudzik 136

oj oj złociutki zmarnowałeś trochę tego drzewa a było by na rozpałkę na parę sezonów .Caminko piękny kociołek ale nie na drewienko . Proponuję na skład opału kupić woreczek węgla OII ( starczy na dwa dni jak nie dłużej ) rozpalić od góry i takiego komfortu jeszcze nie miałeś :D

A zresztą co tu dużo pisać przeczytaj o Camino  masz w tematach parę linijek poniżej . Oj nie jeden chciał się go pozbyć dopóki nie nauczył się w nim palić .

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za konkretne odpowiedzi,

upewniliście mnie, żę nie mam co się czepiać mojego CAMINO:) (to jest ten njmniejszy 3/4, chyba 9,77kW)

Na początek zmienię opał, kupię worek węgla i zobaczymy. Orzech II najlepszy rozumiem:)?

Może uda się Caminkiem taniej przejść przez zimę:)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.